Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Ερατώ Πισιάρα Γερασίμου 06:40 - 24 Ιουλίου 2024
Tην αναβάθμιση του κτιρίου του σε πράσινο ολοκλήρωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).
«Στο πλαίσιο της ανακαίνισης και της αναβάθμισης επικεντρωθήκαμε, κυρίως, στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του κτιρίου, έχοντας ως μέλημα την ευημερία των χρηστών», επεσήμανε η Άννα Φωκά, μηχανικός περιβάλλοντος, λειτουργός του τμήματος ευρωπαϊκών θεμάτων και προγραμμάτων του ΚΕΒΕ.
Σε νέες αλλά και διαχρονικές τάσεις και αρχές της αρχιτεκτονικής, με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των 35 εργαζομένων και την ταυτόχρονη ανάδειξη του κύρους του επιμελητηρίου βασίστηκε η αρχική ανακαίνιση του κτιρίου, η οποία απέσπασε αρχιτεκτονική διάκριση περί τα τέλη του 2023.
Την ανακαίνιση ήρθε να συμπληρώσει η μετατροπή του κτιρίου σε πράσινο. Το συνολικό κόστος της εν λόγω αναβάθμισης, περιλαμβανομένων των σχετικών μελετών, ανήλθε σε €500.000.
Η μετατροπή του κτιρίου του ΚΕΒΕ σε πράσινο ξεκίνησε αρχικά πιλοτικά ως μέρος του έργου GoGreen - Computing Power Goes Green και συγχρηματοδοτήθηκε από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Balkan - Med της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Η κ. Φωκά εξήγησε ότι η μετάβαση κινήθηκε στη βάση κανόνων και προδιαγραφών που θέτουν διεθνείς οργανισμοί.
Βασικές παράμετροι με τις οποίες απαιτείται να συμμορφώνεται ένα κτίριο, ώστε να πιστοποιηθεί ως πράσινο, είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξοικονόμηση πόρων, η βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος και η προώθηση της βιωσιμότητας.
Τα βήματα της μετατροπής
Η πράσινη μετατροπή και μετάβαση του κτιρίου του ΚΕΒΕ ακολούθησε μια σειρά από βήματα.
-Εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό (ΦΒ) σύστημα (53kW) στην οροφή και στη νότια όψη του κτιρίου. Τα ΦΒ σκίαστρα που τοποθετήθηκαν, εκτός από την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων, προσφέρουν σκίαση στον χώρο κατά τους θερινούς μήνες μειώνοντας τις ανάγκες ψύξης.
-Αντικαταστάθηκαν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης με νέα και αποδοτικότερα κι εγκαταστάθηκαν έξυπνοι μετρητές (smart meters).
-Λειτούργησε σύστημα αυτοματισμού κι ελέγχου του κτιρίου (BMS - building management system).
-Ενσωματώθηκε υπηρεσία μέτρησης της ποιότητας του αέρα.
-Έγινε ψηφιακή αναβάθμιση με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 με την εγκατάσταση νέων και λιγότερο ενεργοβόρων servers.
-Δημιουργήθηκαν τρεις ιδιωτικοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
-Κατασκευάστηκε κάθετο φυτεμένο δώμα (green vertical wall) στη βόρεια όψη του κτιρίου, το οποίο εκτός από την αισθητική, προσφέρει μια ανάσα οξυγόνου στο κέντρο της πόλης, καθώς βελτιώνει το μικρόκλιμα της περιοχής και της ποιότητας του αέρα, απορροφώντας 0.68Kg CO2/m2 ετησίως.
Η διττή μετάβαση στην πράξη
Η αναβάθμιση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία συνδυασμένων πρωτοβουλιών πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, της λεγόμενης διττής μετάβασης (twin transition), σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.
Η διττή μετάβαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετατροπή ενός κτιρίου σε πράσινο, καθώς αποτελεί μια προσέγγιση που προάγει τη δημιουργία χώρων που είναι όχι μόνο φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά και εξοπλισμένοι με τεχνολογίες που διευκολύνουν την αποδοτική διαχείριση και λειτουργία τους.
Έτσι, προκύπτουν πολλαπλά οφέλη μέσω των οποίων προωθείται ένας ολοκληρωμένος τρόπος σκέψης και σχεδιασμού, όπου οι περιβαλλοντικές και τεχνολογικές καινοτομίες αλληλοσυμπληρώνονται για τη δημιουργία βιώσιμων, ευέλικτων και αποδοτικών κτιρίων.
Το ΚΕΒΕ, ως o κύριος εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, επενδύει προς την κατεύθυνση του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού δείχνοντας τον δρόμο, υπογράμμισε η κ. Φωκά, καθώς η ανάγκη για υιοθέτηση πράσινων πρακτικών από τις επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Αυτό προκύπτει κυρίως λόγω της πίεσης για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της ανάγκης για συμμόρφωση με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς.
«Ακόμα, βέβαια, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας για φτάσουμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο». Είναι πλήρως αντιληπτό, σύμφωνα με την κ. Φωκά, πως οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και πρακτικές, καθώς και στο αρχικό κόστος των απαιτούμενων επενδύσεων.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και πρακτικές που εφόσον αξιοποιηθούν, θα επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση των λειτουργικών εξόδων. Το ΚΕΒΕ μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή παρέχοντας αρωγή και στήριξη.
Στόχος η πράσινη πιστοποίηση
Η εξασφάλιση της πράσινης πιστοποίησης για το κτίριό του είναι ο επόμενος στόχος του ΚΕΒΕ, στο πλαίσιο των ενεργειών που προάγουν τη βιωσιμότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας εργασίας και ζωής:
«Δεν είναι απλώς μια τεχνική επιδίωξη αλλά μια ηθική δέσμευση για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ευεξία των εργαζομένων σε ένα περιβάλλον όμορφο και άνετο, που να ενισχύει την παραγωγικότητα, την ψυχική υγεία και τη δημιουργικότητα».
Ο χώρος πρέπει να προάγει την αρμονία και την αλληλεπίδραση, ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους, να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εργασία και κατ’ επέκταση στην κοινότητα.
Εξάλλου, πραγματική πρόοδος επιτυγχάνεται όταν η τεχνολογική καινοτομία συνδυάζεται με την ανθρώπινη ευαισθησία και γνώση καθώς και τη φροντίδα για το περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι υγιή πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.