Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι στόχοι του

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) είναι ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του πακέτου ανάκαμψης NextGenerationEU, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 750 δισ. ευρώ.

Ο ΜΑΑ έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να ανακάμψουν από την κρίση, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις, προωθώντας παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Στόχοι του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο ΜΑΑ στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των κοινωνιών των κρατών μελών. Οι κύριοι στόχοι του είναι:

  • Υγεία και Ανθεκτικότητα: Ενίσχυση των συστημάτων υγείας και της ικανότητας αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων.
  • Πράσινη Μετάβαση: Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα.
  • Ψηφιακή Μετάβαση: Στήριξη της ψηφιακής αναβάθμισης των οικονομιών και της βελτίωσης της ψηφιακής ικανότητας των κρατών μελών.
  • Οικονομική Συνοχή και Ανταγωνιστικότητα: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, μέσω μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων επενδύσεων.
  • Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή: Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες.
  • Νέες Γενιές και Εκπαίδευση: Βελτίωση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων των νέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου αποτελεί τη στρατηγική της χώρας για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΜΑΑ.

Η Κύπρος αναμένεται να λάβει περίπου 1,2 δισ. ευρώ από το ΜΑΑ εκ των οποίων τα 1,006 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια.

Κύριοι Άξονες του ΣΑΑ Κύπρου

Το ΣΑΑ της Κύπρου επικεντρώνεται σε έξι βασικούς άξονες:

  • Ανθεκτικό σύστημα υγείας –€74,1 εκ.
  • Πράσινη Ανάπτυξη €428,18 εκ.
  • Ανταγωνιστική Οικονομία με αποτελεσματικούς θεσμούς €368,76,3 εκ.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός €81,88 εκ.
  • Σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και κοινωνικό κράτος €163,47εκ.
  • Κεφάλαιο REPowerEU €104,58 εκ.

Επιπτώσεις και προοπτικές

Η εφαρμογή του ΣΑΑ αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής συνοχής θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα ενισχύσουν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η επιτυχής εφαρμογή του ΣΑΑ θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του ΣΑΑ και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία.

Συνοψίζοντας, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να ανακάμψει από την κρίση, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να προχωρήσει προς ένα βιώσιμο και ψηφιακό μέλλον. Το ΣΑΑ Κύπρου αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επίτευξη αυτών των στόχων και την εξασφάλιση μιας καλύτερης προοπτικής για όλους τους πολίτες.

Το άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου EUHeyday. Το έργο έχει εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διάρκεια 12 μήνες. Την υλοποίηση του έχει αναλάβει εταιρικό σχήμα που αποτελείται από την IMH, την Enoros Consulting LTD, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτική Συνοχής και το έργο EUHeyday:

Ιστοσελίδα

Facebook

Instagram

Δειτε Επισης

Αναχωρεί για Ελλάδα η Υφυπουργός Ναυτιλίας-Συνάντηση με στελέχη της Royal Caribbean
H Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού-Ο ρόλος και τα ιδρυτικά μέλη
GSI: Τζίφος και ο νέος διαγωνισμός για αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους-Ενδιαφέρθηκε μόνο η εταιρεία που απορρίφθηκε
Εκστρατεία Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις διαδικτυακές απάτες
Logistics: Πώς μπορεί η λανθασμένη επιλογή συνεργάτη να πλήξει ανεπανόρθωτα μια εταιρεία
Νέες μπηχτές Προεδρικού για την ηλεκτρική διασύνδεση με σαφείς αποδέκτες-Τα σημεία που προβληματίζουν
Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δώρο» 125 εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις
Πλούταρχος Γεωργιάδης: Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και αναμένουμε λύσεις από το κράτος-Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί
Δηλώστε συμμετοχή: Το 15ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ έρχεται την 1η Νοεμβρίου
Κινήθηκε σε ανοδική πορεία ο κύκλος εργασιών στην βιομηχανία