Τα αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων θα αποκαλύψουν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα γιγάντων τεχνολογίας που θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες δύο βδομάδες, θα δώσουν εικόνα για τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και για το κατά πόσον οι μεγάλες επενδύσεις στο AI θα είναι βιώσιμες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι αναλυτές στην Wedbush Securities, μια από τις εταιρείες στην Γουόλ Στριτ που είναι σθεναρός υποστηρικτής του ΑΙ, αναμένουν ότι «η αύξηση των κερδών θα επιταχυνθεί με την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και το κύμα μετασχηματισμού που αυτή προκαλεί».

Πάντως αναλυτές αναμένουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση για εταιρείες κολοσσούς όπως την Microsoft και την Google, σε αντίθεση με την Apple, που καθυστέρησε να εισέλθει στο πεδίο του ΑΙ, για την οποία αναμένεται μόνο αύξηση 3% στα κέρδη.

Η Apple, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά της αποτελέσματα την 1η Αυγούστου, παρουσίασε μόλις τον προηγούμενο μήνα το Apple Intelligence system και σχεδιάζει να το ενεργοποιήσει σταδιακά τους επόμενους μήνες και μόνο στα τελευταία της I phone.

Ο αναλυτές της CRFA Άντζελο Ζίνο εκτιμά ότι ο αντίκτυπος των νέων χαρακτηριστικών δεν θα είναι αισθητός παρά μεχρι την παρουσίαση του iPhone 16 τον Σεπτέμβριο, αφού θα είναι το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο που θα διαθέτει ικανότητες ΑΙ σε όλα τα μοντέλα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Meta έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις της για επενδύσεις στο ΑΙ, αφού δέσμευσε μερικά δισεκατομμύρια περισσότερα σε ημιαγωγούς (τσιπς) εξυπηρετητές (servers) και κέντρα στοιχείων, στοιχεία που απαιτούνται για να αναπτυχθεί τεχνολογία ΑΙ για την δημιουργία περιεχομένου (generative AI).

Ωστόσο η CFRA αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων της Meta θα επιβραδύνει περί τα τέλη του έτους, αφού θα βρεθούν υπό πίεση λόγω των δαπανών σε επενδύσεις στο ΑΙ.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της Microsoft, που αναμένονται στις 30 Ιουλίου και της Amazon (1η Αυγούστου), η CFRA αναμένει τους γίγαντες παροχής υπηρεσιών Cloud να παρουσιάσουν πολύ καλά αποτελέσματα».

Θεωρείται ότι η Microsoft είναι από τις εταιρείες που βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία περιεχομένου, αφού ήδη επένδυσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, την νεοφυή εταιρεία πίσω από το ChatGPT.

Είναι σημαντικό η Microsoft να κερδίσει το στοίχημα, δήλωσε ο Τζέρεμι Γκόλντμαν της of Emarketer, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αγορά είναι έτοιμη να δώσει στη Microsoft πίστωση χρόνου.

Όσον αφορά στην Amazon οι επενδυτές θέλουν να δουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν μοναδική λόγω της επίδοσης της AWS, της εταιρείας του ομίλου που παρέχει υπηρεσίες Cloud, δήλωσε ο Ματ Μπρίτζμαν της Hargreaves Lansdown.

Δειτε Επισης

Google: Πώς γεννήθηκε η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε τον κόσμο
Η κυπριακή startup τεχνητής νοημοσύνης Placy συγκεντρώνει €1 εκατ. στον pre-seed γύρο χρηματοδότησης
Πώς να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ERP και η σημασία του συστήματος
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα αλλάξει λόγω AI
Microsoft: Έρχονται αλλαγές μετά το παγκόσμιο IT μπλακ άουτ
Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην Κύπρο μέσω θυγατρικής του στις τηλεπικοινωνίες
ΔΝΤ: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης
Η επίδραση του ΑΙ στο ERP
Η Κομισιόν αποστέλλει αίτημα παροχής πληροφοριών στη Meta
Google: Γιατί έμεινε πίσω από OpenAI και Anthropic στην τεχνητή νοημοσύνη-Τι λέει ο πρώην CEO