Ν. Ποταμάρης: Επιτακτική ανάγκη η επαγγελματική ανάπτυξη στον πολύπλοκο κόσμο των επενδύσεων

Η ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των μελών του, η ανάπτυξη των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και η προώθηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενημέρωση του κοινού σχετικά με σημαντικά χρηματοοικονομικά ζητήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των στόχων του νέου προέδρου του CFA Society Cyprus, αλλά και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του CFA Society Cyprus, Νίκος Ποταμάρης τόνισε ότι ο οργανισμός βρίσκεται στη διαδικασία συμμετοχής στην συμβουλευτική ομάδα για την Κυπριακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, μέσω της υποβολής απόψεων, ιδεών και εισηγήσεων.

Ταυτόχρονα, εξηγεί ότι οι πρωτοφανείς αλλαγές στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τους πολέμους στην Ουκρανία και Ισραήλ, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την επαγγελματική ανάπτυξη, ώστε οι επαγγελματίες στον ταχέως εξελισσόμενο και πολύπλοκο κόσμο των επενδύσεων, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ενημερωμένοι και αποτελεσματικοί.

Αναφερόμενος στον CFA Charter, ο κ. Ποταμάρης σημειώνει ότι ο εν λόγω τίτλος έχει το υψηλότερο κύρος και αναγνώριση στο εξωτερικό, ενώ στην Κύπρο τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Ποιοι οι στόχοι σας ως νέος πρόεδρος του CFA Society Cyprus και ποιοι οι σχεδιασμοί του νέου Διοικητικού Συμβουλίου;

Ο CFA Society Cyprus είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος, του οποίου τα μέλη είναι εγκεκριμένοι κάτοχοι του τίτλου CFA Charter ή/και είναι μέλη του Ινστιτούτου CFA (CFA Institute) που εδρεύει στις ΗΠΑ. Για να αποκτήσει και να διατηρεί κάποιος τον τίτλο CFA Charter πρέπει να έχει επιτύχει σε τρία επίπεδα εξετάσεων σχετικά με την διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων και κεφαλαίων, που διοργανώνει το CFA Institute, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 4,000 ώρες εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα, να έχει εξασφαλίσει τρεις επαγγελματικές συστάσεις και να τηρεί τον κώδικα ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς του CFA Institute.

Οι στόχοι μας, λοιπόν, τόσο έμενα ως νέου Προέδρου του CFA Society Cyprus, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των μελών μας, μέσω προώθησης της αξίας του CFA charter και άλλων πιστοποιήσεων που παρέχονται από το CFA Institute, καθώς και η διοργάνωση σεμιναρίων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των μελών μας.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, είτε εκδηλώσεων με panel discussions, όπου θα καλούνται μέλη να μοιραστούν τις απόψεις τους, είτε συνεισφέροντας, μέσω συμβουλευτικών επιτροπών για φορείς χάραξης πολιτικής, σε διάφορες ομάδες εργασίας, σχετικά με ρυθμιστικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, οι βασικές εκδηλώσεις CFA Society Cyprus από τον Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι τον Ιούνιο του 2025, είναι:

  • Gender Pension Gap Insights: Στόχος η αύξηση της ευαισθητοποίησης, η προώθηση διαλόγου και η εφαρμογή λύσεων που μπορούν να μειώσουν το χάσμα στις συντάξεις, μεταξύ των φύλων και να προωθήσουν συμπεριληπτικά αποτελέσματα για τη συνταξιοδοτική πολιτική.
  • Market Dynamics and Funds Strategies: Συζήτηση για την ανάδειξη στρατηγικών και τάσεων που επηρεάζουν τις αγορές και τη διαχείριση κεφαλαίων, προσφέροντας ουσιαστικές κατευθύνσεις για τους επενδυτές και τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου.
  • University Equity Research Challenge: Παγκόσμιος διαγωνισμός που παρέχει σε φοιτητές των πανεπιστημίων μας, καθοδήγηση και εντατική εκπαίδευση στη χρηματοοικονομική ανάλυση.
  • Award Ceremony For New CFA Charterholders: Βράβευση και αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης των νέων κατόχων του τίτλου CFA, προωθώντας παράλληλα το αίσθημα κοινότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης εντός της κοινωνίας CFA Society Cyprus.
  • Forecasting Event – International Markets Overview: Εξοπλίζει τους συμμετέχοντες με σημαντικές γνώσεις για τις διεθνείς αγορές, επιτρέποντάς τους να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, στόχο αποτελεί η ανάπτυξη των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των μελών μας και ενίσχυση της επιρροής του CFA Society Cyprus στην τοπική αγορά, μέσω οργάνωσης εκδηλώσεων δικτύωσης, καθώς και διεύρυνση της κοινότητας μελών μέσω στρατηγικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών. Σήμερα υπάρχουν 263 ενεργά μέλη, και σκοπός είναι η εισαγωγή συνδεδεμένων μελών, τα οποία μπορεί να μην κατέχουν τον τίτλο CFA, αλλά μπορούν να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες μας.

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η εκστρατεία του διεθνούς οργανισμού CFA Institute, με σκοπό το “Institutional Outreach”. Συγκεκριμένα μέσω διήμερων προγραμμάτων, πραγματοποιήσαμε πέραν των 10 συναντήσεων με εταιρείες και ρυθμιστικές Αρχές, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει το CFA Institute.

Στοχεύουμε επίσης στην προώθηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενημέρωση του κοινού, σχετικά με σημαντικά χρηματοοικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία μας με τα πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για την ενσωμάτωση των CFA προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Το ευχάριστο είναι ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (BSc Accounting) και το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (MSc Financial Services) έχουν ήδη ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό, στα πτυχία τους, την ύλη του CFA. Ενδέχεται άλλα 3 τοπικά πανεπιστήμια να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2024.

Επιπλέον, είμαστε στη διαδικασία συμμετοχής στην συμβουλευτική ομάδα για την Κυπριακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), όπου θα μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, μέσω της υποβολής των δικών μας απόψεων, ιδεών και εισηγήσεων.

Πρόβλεψη και επαγγελματική ανάπτυξη καθοριστικοί παράγοντες στις επενδύσεις

Ποια η σημασία της χρηματοοικονομικής πρόβλεψης στη διαδικασία των επενδύσεων και των αναλυτικών προβλέψεων για τη μελλοντική πορεία των αγορών στην επενδυτική διαδικασία;

Η χρηματοοικονομική πρόβλεψη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία των επενδύσεων και στις αναλυτικές προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία των αγορών. Η σημασία της έγκειται σε διάφορες πτυχές, οι οποίες συμβάλλουν στην ενημερωμένη λήψη αποφάσεων και στη βελτίωση των επενδυτικών αποδόσεων.

Η μελλοντική πορεία των αγορών χρειάζεται αντίληψη και ανάλυση των μακροοικονομικών συνθηκών, στρατηγικό σχεδιασμό και προσαρμοστικότητα σε αυτές. Όλα αυτά παρέχουν στους επενδυτές τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις, στη βάση όλων των τελευταίων εξελίξεων, μειώνοντας τους κινδύνους και βελτιώνοντας τις αποδόσεις τους.

Οι επενδύσεις χρειάζονται διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων από τους επαγγελματίες. Ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου στην όλη διαδικασία και ποιες οι εισηγήσεις σας;

Η ενημέρωση σχετικά με τις ανερχόμενες ρυθμιστικές αλλαγές, αλλά και κυρίως η επιρροή των γεωπολιτικών θεμάτων στις αγορές είναι μέρος της ενημέρωσης που οφείλουν να έχουν οι αναλυτές, ώστε να αναγνωρίζουν την ανταμοιβή και τους κινδύνους της κάθε επένδυσης.

Ο Σύνδεσμος μας προσφέρει:

α) συνεχή εκπαίδευση με επίκεντρο τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων,

β) δίκτυο επαγγελματικής υποστήριξης,

γ) ενίσχυση της ηθικής και επαγγελματικών προτύπων και

δ) προώθηση έρευνας και αναλύσεων του CFA Institute.

Επιπλέον, κάθε χρόνο, άρθρα των του Συνδέσμου δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα.

Οι πρωτοφανείς αλλαγές στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) σε συνδυασμό με τους πολέμους στην Ουκρανία και Ισραήλ, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την επαγγελματική ανάπτυξη, ώστε οι επαγγελματίες στον ταχέως εξελισσόμενο και πολύπλοκο κόσμο των επενδύσεων, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ενημερωμένοι και αποτελεσματικοί. H εισήγησή μας για τη διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη στον τομέα των επενδύσεων, αφορά στην παρακολούθηση τακτικών σεμιναρίων για νέες στρατηγικές και τεχνολογίες, την χρήση e-learning πλατφορμών για γρήγορη ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, την εκμάθηση και εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάλυση δεδομένων σε μεγάλο βαθμό μέσω machine learning, τη δημιουργία δικτύων υποστήριξης μέσω ομάδων εργασίας και προγραμμάτων, καθώς και τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Το υψηλό κύρος του τίτλου CFA Charter

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα;

Οι πρωτοβουλίες μας, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι διαρκείς, όπως και τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων αυτών προσπάθειών. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος μας έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο διάφορων πρωτοβουλιών για ρυθμιστικά θέματα, καθώς και να ενημερώνει το κοινό και διάφορους φορείς, τόσο μέσω δημόσιων διαλέξεων για επενδυτικά θέματα, όσο και μέσω δημοσιεύσεων για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ποιος ο ρόλος του CFA Charter και πώς μπορεί να εδραιωθεί ως τίτλος με το υψηλότερο κύρος και αναγνώριση, στους τομείς της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης επενδύσεων στην Κύπρο;

Ο ρόλος του CFA Charter είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην εδραίωση επαγγελματικών προτύπων και την προώθηση της αριστείας στους τομείς της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και της διαχείρισης επενδύσεων. Ο τίτλος CFA Charter έχει το υψηλότερο κύρος και αναγνώριση στο εξωτερικό. Στην Κύπρο τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μέσω της επίτευξης των στόχων και των σχεδιασμών του Συνδέσμου μας.

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Βουλή οι γενικές αυξήσεις στο δημόσιο-Καταψήφισε ο ΔΗΣΥ, «αντάρτικο» στο ΑΚΕΛ από Χαραλαμπίδου
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές
Οι προϋπολογισμοί Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Ταμείου Τ/κ περιουσιών και Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες
Εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο
Στην έκδοση με τις 1000 +μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου: Το άλλο πρόσωπο των CEOs
Romulus Hotel: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που αναβιώνει και γίνεται πεντάστερο
ΠΑΣΥΛΕ: Λήξαν το θέμα του ωραρίου καταστημάτων-«Ας αντιληφθούν τη ζημιά στο λιανεμπόριο και την οικονομία»