Όμιλος Atlantica Hotels and Resorts: Αφοσιωμένοι στο ταξίδι της βιωσιμότητας

Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων αποτελούν πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, ο Όμιλος Atlantica Hotels & Resorts παραμένει αφοσιωμένος στη στρατηγική του βιωσιμότητας που έχει χαράξει. Η Chief Sustainability Officer του Ομίλου, Σάνια Σάλερ εξηγεί ότι επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την προώθηση αρχών κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ίδια, η βιωσιμότητα συνδυάζει την περιβαλλοντική διαχείριση, την κοινωνική ευθύνη και την οικονομική αποδοτικότητα, παράμετροι που πηγάζουν από ενιαίες και αλληλένδετες σχέσεις.

«Η βιωσιμότητα», προσθέτει, «πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας, ξεκινώντας ακριβώς από την έναρξη κάθε διαδικασίας εντός ξενοδοχείων. Δεν πρόκειται απλώς για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών ως εκ των υστέρων σκέψη, αντίθετα, πρόκειται για την ενσωμάτωση βιώσιμης συνείδησης στο επιχειρηματικό μας μοντέλο».

Για να επισημάνει πως, το ταξίδι του Ομίλου προς τη βιωσιμότητα είναι συνεχές και παραμένουν αφοσιωμένοι στο να θέτουν φιλόδοξους στόχους και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για να τους επιτύχουν.

ATLANTICA2

To ESG στη βιομηχανία φιλοξενίας

Η Chief Sustainability Officer του Ομίλου, αναφέρεται επίσης στις σημαντικότερες ενέργειες που εφαρμόζονται στη βιομηχανία φιλοξενίας ως μέρος της πολιτικής για την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνησης (ΕSG), οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Περιβάλλον (Environment)
    -Μείωση εκπομπών CO2:
    Προγράμματα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Όμιλος Atlantica Hotels & Resorts έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά την περίοδο 2019-2022 κατά 12.242 τόνους ή 15% (έτος αναφοράς 2019).
    -Διαχείριση αποβλήτων: Υιοθέτηση πρακτικών ανακύκλωσης και μείωσης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των πλαστικών μιας χρήσης.
    -Διαχείριση νερού: Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης νερού και την επαναχρησιμοποίηση υδάτινων πόρων. Ο στόχος του Oμίλου για την κατανάλωση νερού είναι 400 λίτρα ανά άτομο ανά ημέρα, ο οποίος έχει επιτευχθεί στο 80% των ξενοδοχείων. Όπου οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, γίνονται αναλύσεις και λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα. Οι αποκλίσεις από τον στόχο δεν υπερβαίνουν το 3%.
  • Κοινωνική (Social):
    -Εργασιακές πρακτικές:
    σταθερές θέσεις εργασίας, παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών και διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας.
    -Κοινοτική υποστήριξη: Συνεργασίες με τοπικές κοινότητες, προώθηση της τοπικής κουλτούρας , συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις.
    -Ποικιλομορφία και συμπερίληψη: Πολιτικές που προωθούν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη όλων των κοινωνικών ομάδων.
    -Εκπαίδευση εργαζομένων: Κατά μέσο όρο, κάθε εργαζόμενος του Ομίλου λαμβάνει 30 ώρες επαγγελματικής εκπαίδευσης ανά σεζόν.
ATLANTICA3

Εταιρική Διακυβέρνηση (Governance):
-Διαφάνεια και λογοδοσία:
Εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνεια και υπευθυνότητα απέναντι στους μετόχους και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
-Δεοντολογία και συμμόρφωση: Διασφάλιση ότι όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συμμορφώνονται με τους νόμους και τις κανονιστικές ρυθμίσεις, καθώς και προώθηση ηθικής συμπεριφοράς.
-Διαχείριση κινδύνων: Αναγνώριση και διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Σε τέσσερις άξονες κινείται ο Όμιλος Atlantica Hotels & Resorts, για να επιτύχει πλήρως τους στόχους που έχει θέσει σ’ ότι αφορά την ευρύτερη στρατηγική ESG που ακολουθεί:

  • Περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος:

Μείωση εκπομπών CO2, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενσωμάτωση τεχνολογιών για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

  • Ενίσχυση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης:

Υλοποίηση πολιτικών για τη στήριξη της ποικιλομορφίας στον εργασιακό χώρο, προσλήψεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες και προώθηση ίσων ευκαιριών.

  • Επένδυση στην καινοτομία και την τεχνολογία:

Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Έχει δοθεί έμφαση στη συλλογή δεδομένων, προκειμένου ο όμιλος να έχει σαφή εικόνα για τις περιοχές όπου απαιτούνται βελτιώσεις. Ο Όμιλος έχει επενδύσει σε δική του πλατφόρμα ESG, όπου τα ξενοδοχεία θα υποβάλλουν τα δεδομένα τους και η διοίκηση του ομίλου θα μπορεί να προβεί σε ενημερωμένες αποφάσεις.

  • Υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων:

Αύξηση των συνεργασιών με την τοπική κοινότητα, αύξηση του εθελοντισμού και της συμμετοχής σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, με την υποστήριξη καταφυγίων ζώων και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων. Κατά τη διάρκεια του 2023, ο Όμιλος έχει δωρίσει πάνω από 100.000 ευρώ στις τοπικές κοινότητες.

Κοινωνική ευαισθησία

Στους τομείς τους οποίους πρέπει να επενδύσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις για να γίνουν πιο κοινωνικά ευαίσθητες, αναφέρεται εξάλλου η Σάνια Σάλερ.

  • Εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού και κοινότητας:

Ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων. Αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινότητας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη διαχείριση αποβλήτων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και αλλαγή κουλτούρας.

  • Βιώσιμη ανάπτυξη:

Επένδυση σε τεχνολογίες και πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προάγουν την αειφορία. Οι εταιρείες θα πρέπει να στοχεύουν στη θέσπιση σαφών πολιτικών, προγραμμάτων και δεικτών απόδοσης (KPIs) για τη μείωση των εκπομπών CO2.

  • Πολιτικές ποικιλομορφίας και συμπερίληψης:

Εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο.

Με αυτές τις επενδύσεις, σημειώνει, οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική τους ευαισθησία και να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Οι ενέργειες του ομίλου

Τοποθέτηση ψυκτών νερού και γυάλινων μπουκάλων με αποτέλεσμα να έχει αφαιρεθεί το 80% των μεμονωμένων πλαστικών φιαλών από τις λειτουργίες των ξενοδοχείων.

ATLANTICA4
  • Καθαρισμός παραλίων από το προσωπικό των ξενοδοχείων
ATLANTICA5
  • Δημιουργία Φωτοβολταϊκού Χώρου Στάθμευσης
ATLANTICA6

ATLANTICA7

Δειτε Επισης

Coca-Cola HBC Κύπρου: Με στόχο ένα βιώσιμο αύριο για όλους
CYTA: Ένας δίκαιος ψηφιακός κόσμος χωρίς αποκλεισμούς
CSRD: Χρηματοοικονομικές και μη-χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις αποκτούν ισότιμη βαρύτητα για τις επιχειρήσεις
Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη: Για το καλό του τόπου πολιτισμός, παιδεία, υγεία
Λατομεία Λατούρος: Η πρωτιά στις περιβαλλοντικές δηλώσεις προϊόντων
Together Cyprus: 250 και πλέον συνέργειες για το περιβάλλον και την κοινωνία
MUSKITA: Κοινωνικά υπεύθυνη με πρωτοποριακά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος
Πετρολίνα: Στηρίζει με κάθε τρόπο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας
N. Psaras Construction: Διαχρονική δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη
Πολυκλινική Υγεία: Η πλέον ανταποδοτική επένδυση, ο σεβασμός στον άνθρωπο