Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία

Τα θεμέλια για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, φαίνεται να βάζει η μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Πλέον, οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται να αξιολογήσουν την πρόταση, να καταθέσουν τις θέσεις τους και να τοποθετηθούν κατά πόσον την αποδέχονται ή όχι, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά ότι θα επέλθει συμφωνία που θα επισφραγίζει την εργατική ειρήνη στον πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας μέχρι και το 2027.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε στο InBusinessNews τη θέση ότι, «υπάρχει θετική ανταπόκριση στην πρόταση και φαίνεται να αποφεύγεται το σενάριο της απεργίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους».

Όπως εξήγησε, μέσα από τις εισηγήσεις που έγιναν, αποφεύγεται, μεταξύ άλλων, το σκληρό μέτρο της νομοθετικής ρύθμισης των κατώτατων μισθών, ενώ ανανεώνεται και η σύμβαση μέχρι το 2027, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την οικονομία ευρύτερα, αφού θα επιφέρει ομαλότητα και σταθερότητα για αρκετή περίοδο.

Η μεσολαβητική πρόταση

Η μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας προνοεί, μεταξύ άλλων:

  1. Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι την 31/12/2027.
  2. Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024)
  3. Αύξηση των μισθών κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά 7€ από την 01/01/2027.
  4. Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από 10% σε 11% 01/09/2027.
  5. Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.
  6. Επανακαθορισμό του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού. Για τους νεοεισερχόμενους στην βιομηχανία, το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στην βιομηχανία πέραν των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών στο 6%.

Μηχανισμός παρακολούθησης των μισθών

Επιπρόσθετα, και σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinesNews, επειδή διαπιστώνεται μία σημαντική απόκλιση μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται και καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση και των μισθών που καταβάλλονται σε ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων, η πρόταση περιλαμβάνει και μία σειρά από μέτρα για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των μισθών που καταβάλλονται.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή για την ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων και την αύξηση των ποινών για την αδήλωτη απασχόληση, καθώς και άλλα μέτρα που αξιοποιούν την τεχνολογία και ενισχύουν υφιστάμενες διαδικασίες που φαίνεται ότι διαχρονικά είχαν ατονήσει.

Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας μηχανισμός συστηματικής παρακολούθησης των μισθών και εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δεν διαφοροποιείται η κατάσταση και συνεχιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών.

Πάντως, πηγή του υπουργείου ξεκαθάρισε στο InBusinessNews ότι «οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το τελευταίο στάδιο πριν τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά αφήνεται ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι αυτοσκοπός για το υπουργείο Εργασίας».

«Είμαστε στο στάδιο της ενίσχυσης των μηχανισμών διασφάλισης της καταβολής των μισθών που συμφωνούνται και για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας», επεσήμανε προαναγγέλλοντας πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν και οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας.

Κληθείσα να προβεί σε εκτίμηση για το αποτέλεσμα της μεσολαβητικής προσπάθειας, η ίδια πηγή τόνισε πως πρόκειται για μία πρόταση που δύσκολα θα απορρίψουν, τόσο οι εργολάβοι όσο και οι συντεχνίες.

Αποφασίζουν αρχές της βδομάδες εργολάβοι και συντεχνίες

Σημειώνεται ότι τα συλλογικά όργανα, τόσο των εργολάβων όσο και των συντεχνιών αναμένεται να συνέλθουν αρχές της ερχόμενη Δευτέρα για να αξιολογήσουν την πρόταση και να αποφασίσουν εάν θα την αποδεχθούν ή όχι ή και ενδεχομένως εάν θα καταθέσουν εισηγήσεις για βελτίωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΕΟΚ θα συνέλθει τη Δευτέρα (22/7) το απόγευμα, ενώ Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα συνεδριάσουν και τα κεντρικά συμβούλια της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ.

Αρχικά οι συνεδρίες των κεντρικών συμβουλίων των τριών συντεχνιών θα γίνουν ξεχωριστά και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία, για λήψη τελικών αποφάσεων, χωρίς να αποκλείεται και η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Πάντως, όπως τόνισαν στο InBusinessNews συνδικαλιστικές πηγές, και οι τρεις συντεχνίες θέλουν να καταθέσουν μία κοινή θέση και να μην παρουσιάσουν διαφορετικές θέσεις.

Τετάρτη απαντούν στον υπουργό Εργασίας

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταθέσουν τις θέσεις τους επί της μεσολαβητικής πρότασης μέχρι την Τετάρτη (24/7).

Την επομένη, Πέμπτη (25/7) έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για συζήτηση πιθανών εισηγήσεων των δύο πλευρών, ενώ σε περίπτωση που απαντήσουν θετικά τόσο οι εργολάβοι όσο και οι συντεχνίες, δεν αποκλείεται κατά τη συνάντηση να υπογραφεί και η συλλογική σύμβαση.

Εάν δεν καταστεί αυτό εφικτό την ερχόμενη Πέμπτη, η υπογραφή της σύμβασης δεν αναμένεται να καθυστερήσει πολύ εάν όλα τα μέρη είναι θετικά, αφού ο υπουργός Εργασίας επιθυμεί να κλείσει αυτό το μέτωπο το συντομότερο δυνατόν.

Αισιόδοξος ο Γιάννης Παναγιώτου

Σημειώνεται πως δηλώσεις του μετά την χθεσινή παρουσίαση της μεσολαβητικής πρότασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «αναμένω τις απαντήσεις και τις τελικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών εντός των επόμενων ημερών και εκτιμώ ότι θα επιβεβαιωθεί ξανά η υπευθυνότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά».

«Αισιοδοξώ ότι η σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας θα ανανεωθεί και η εργατική ειρήνη θα διαφυλαχθεί», πρόσθεσε.

Οι θέσεις των πλευρών

Από πλευράς των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ, είπε ότι «έχουν δοθεί οι αριθμοί τους οποίους θα μελετήσουμε και θα συγκαλέσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα τα συλλογικά μας όργανα για να δουν τις προτάσεις και να απαντήσουμε στον Υπουργό».

«Θα τα δούμε στα συλλογικά μας όργανα και θα απαντήσουμε στον υπουργό θετικά ή αρνητικά την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ευχαριστώντας τον υπουργό για τη μεσολάβηση και τον χρόνο που αφιέρωσε και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «θετική κατάληξη, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα που διακατέχει όλες τις πλευρές».

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, ανέφερε πως «ελπίζουμε η εξέλιξη να είναι θετική για να μπορέσουμε να κτίσουμε για το παρακάτω της βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Μεταλλωρύχων της ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαππουτής, είπε ότι «ύστερα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων η οποία κράτησε πέραν των δύο ετών, παραλάβαμε σήμερα την γραπτή πρόταση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, την οποία θα περάσουμε από τα συλλογικά μας όργανα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» και πρόσθεσε ότι θα απαντήσουν γραπτώς το «κατά πόσον αποδέχονται ή όχι την πρόταση τις επόμενες ημέρες».

Ο γ.γ. της συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, ανέφερε είπε ότι «πήραν μια ολοκληρωμένη πρόταση από τον υπουργό και επεξηγήθηκαν κάποια πράγματα. Ευελπιστώ ότι θα δούμε το θέμα με ανοικτά μυαλά για να προχωρούμε».

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών