ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς στα 8,1 εκατομμύρια τον Μάιο, παρά τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων που αποσκοπούν στην διατήρηση της αγοράς εργασίας.

Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν από τα αναθεωρημένα 7,9 εκατομμύρια τον Απρίλιο, η πρώτη μέτρηση κάτω από τα 8 εκατομμύρια που έγινε από τον Φεβρουάριο του 2021, ανέφερε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Οι απολύσεις αυξήθηκαν ελαφρώς και ο αριθμός των Αμερικανών που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους -ένα σημάδι εμπιστοσύνης στις προοπτικές τους- παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της 11 φορές το 2022 και το 2023, ανεβάζοντάς το σε υψηλό 23 ετών.

Αψηφώντας τις προσδοκίες για ύφεση, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται και οι εργοδότες συνέχισαν να προσλαμβάνουν.

Όμως τον τελευταίο καιρό υπήρξαν ενδείξεις ότι η οικονομία χάνει κάποια δύναμη. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώνονται σταθερά από τότε που κορυφώθηκαν στα 12,2 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Υπάρχουν 1,25 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο Αμερικανό, αλλά αυτή η αναλογία έχει μειωθεί από 2 προς 1 τον Ιανουάριο του 2023.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed καλωσορίζουν τη μείωση των κενών θέσεων εργασίας – ένας σχετικά ανώδυνος τρόπος για να δροσιστεί μια καυτή αγορά εργασίας και να μειωθεί η πίεση στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,4%, τον βραδύτερο από την άνοιξη του 2022. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, επεκτάθηκαν μόλις κατά 1,5%, αφού προχώρησαν με ρυθμό άνω του 3% σε καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2023.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναφέρει την Παρασκευή ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 190.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 272.000 τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα των προβλέψεων της εταιρείας δεδομένων FactSet. Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, στο 4%.

Τα υψηλά επιτόκια έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού πιο κοντά στον στόχο της Fed για 2% ετησίως από το υψηλό επίπεδο τεσσάρων δεκαετιών 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Η πρόοδος στον περιορισμό της αύξησης των τιμών αναμένεται να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι επενδυτές της Wall Street αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο