Παράταση στα μη προσαρτημένα καπάκια στα πλαστικά-Χρόνος στις υπεραγορές για πώληση αποθεμάτων

Ολιγόμηνη παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την υποχρεωτική προσάρτηση καπακιών και καλυμμάτων σε πλαστικά δοχεία που περιέχουν υγρά προς πόση έως τρία λίτρα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις υπεραγορές να πωλήσουν τα υφιστάμενα αποθέματα, αναμένεται να δώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πρόνοια για διάθεση στην αγορά πλαστικών μπουκαλιών με προσαρτημένα/μη αποσπώμενα καπάκια και καλύμματα, θα τίθετο σε εφαρμογή από τις 3 Ιουλίου 2024, καλώντας μάλιστα σε απόσυρση τυχόν αποθεμάτων που δεν ικανοποιούν τη νομοθεσία.

Ωστόσο, σε επικοινωνία του ΠΑΣΥΛΕ με το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίστηκε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος, με την οποία θα δοθεί ολιγόμηνη χρονική παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Μάριος Αντωνίου, η εν λόγω παράταση κρίθηκε αναγκαία ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις υπεραγορές και τα σημεία πώλησης να διαθέσουν προς πώληση τα υφιστάμενα αποθέματα προϊόντων που δεν περιέχουν προσαρτημένα καπάκια.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που φέρουν καπάκια και καλύμματα κατασκευασμένα από πλαστική ύλη, θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο με προσαρτημένα καπάκια και καλύμματα κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου σταδίου χρήσης του προϊόντος. Τα μεταλλικά καπάκια ή καλύμματα με πλαστικά παρεμβύσματα δεν θεωρούνται κατασκευασμένα από πλαστική ύλη.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι η εν λόγω απαίτηση αφορά περιέκτες ποτών (δοχεία που περιέχουν προϊόντα σε υγρή μορφή που καταναλώνονται μέσω της πόσης, όπως γάλα, νερό, κρασί, μπίρα, υγρά αναψυκτικά, χυμοί, νέκταρ, στιγμιαία ποτά κ.ά.) με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, δηλαδή δοχεία όπως φιάλες ποτών, καθώς και σύνθετες συσκευασίες ποτών.

Εξαιρούνται οι γυάλινοι ή μεταλλικοί περιέκτες ποτών που έχουν πλαστικά καπάκια και καλύμματα και οι περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα σε υγρή μορφή για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και η εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ενίσχυσαν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Ανακάλυψε τις υπηρεσίες του Kings Avenue Mall
Ανάσα στην αγορά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις-H αυστηρή έκκληση του ΠΑΣΥΛΕ στους καταστηματάρχες
Αύξηση 20,7% στον κύκλο εργασιών στον ευρύτερο εμπορικό τομέα το 2022
Στο στόχαστρο της Κομισιόν Temu και Shein-Προς επιβολή δασμών στα φθηνά προϊόντα
ΠΑΣΥΛΕ: Η ευθύνη υπεραγορών για τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια-Διευκρινίσεις για λιανέμπορους
Νέο flagship κατάστημα Cosmos Sport προσεχώς στο My Mall Limassol
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές την περίοδο των εκπτώσεων
Andreotti και Mantle ενώνουν δυνάμεις για AI και ψηφιακό μετασχηματισμό
Χαλλούμι ΠΟΠ: Η αβεβαιότητα για την ποσόστωση, ο κίνδυνος για τις εξαγωγές και η ευθύνη των κυβερνώντων