Powered by

Ποιες αεροπορικές φέρνουν τους περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο-Οι νέοι προορισμοί στο πτητικό πρόγραμμα

Θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και όχι μόνο την τρέχουσα χρονιά, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Hermes Airports αναφορικά με την επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας των αερολιμένων, τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση ανήλθε στους 1,3 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, διακινήθηκαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου συνολικά 5,1 εκ. επιβάτες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε αύξηση 5.3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρσι.

Από ανάλυση των ίδιων στοιχείων, προκύπτει ότι μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας ταξίδεψαν συνολικά 3,5 εκ. επιβάτες, ενώ μέσω του αεροδρομίου Πάφου 1,6 εκ. επιβάτες.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, πρώτη αγορά ήταν αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποτέλεσε το 27% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Ακολουθεί με 18% η Ελλάδα, με τρίτο το Ισραήλ, που παρά τα προβλήματα συνεπεία του πολέμου, ανέκαμψε αγγίζοντας το 87% της περσινής του επίδοσης.

Τέταρτη αγορά είναι αυτή της Πολωνίας με 7%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει με 5% η Γερμανία.

Η θερινή περίοδος

Αναφορικά με την θερινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πετούν σήμερα συνολικά 55 αερογραμμές, με 156 δρομολόγια, σε 38 χώρες με την κίνηση να καταγράφει σταδιακή αύξηση και να αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Αυγούστου.

Στην σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης, συνέβαλε σημαντικά το γεγονός πως στο φετινό καλοκαιρινό πτητικό πρόγραμμα έχουν προστεθεί και νέοι προορισμοί.

Ειδικότερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας εκτελούνται πλέον πτήσεις από και προς το Μπέλφαστ, το Ράντομ, τη Κω, τη Νάντη και το Ταλίν, ενώ από αεροδρόμιο Πάφου εκτελούνται πτήσεις από και προς το Λίβερπουλ και το Ταλίν.

Πώς θα εξελιχθεί η χρονιά

Στη βάση και των πιο πάνω δεδομένων, εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσει τα 11,87 εκατομμύρια επιβάτες σε σχέση με 11,64 εκ. επιβάτες το 2023. Δηλαδή, αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 2% περίπου.

Σημειώνεται πως σε σχέση με τις εκτιμήσεις της εταιρείας πριν τρεις μήνες, η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά αυξημένη, αφού αρχές Απριλίου η Hermes Airports υπολόγιζε ότι αυτή θα άγγιζε μόλις τα 11,4 εκ. επιβάτες και ουσιαστικά θα ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρσι.

Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες ανέτρεψαν τα δεδομένα και πλέον όλα τα στοιχεία, εάν δεν προκύψει οτιδήποτε απρόοπτο, καταδεικνύουν ότι φέτος η επιβατική κίνηση θα καταγράψει νέο ρεκόρ.

Ανά αερολιμένα, η Hermes Airports εκτιμά ότι μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας θα διακινηθούν 8,27 εκ. επιβάτες και μέσω του αεροδρομίου Πάφου 3,6 εκ. επιβάτες.

Οι top 10 αεροπορικές

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Hermes Airports ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών (γύρω στα 2 εκ.) θα ταξιδέψει με την Wizz Air, ενώ άλλα περίπου 2 εκ. επιβάτες θα ταξιδέψουν με την Ryanair.

Απ’ εκεί και πέρα, περίπου ένα εκ. επιβάτες θα ταξιδέψουν με Aegean και EasyJet, ενώ την πρώτη πεντάδα θα συμπληρώσει η TUI Group.

Τη δεκάδα των αεροπορικών εταιρειών που θα μεταφέρουν τους περισσότερους επιβάτες συμπληρώνουν οι Jet2.com, British Airways, Cyprus Airways, Sky Express και Lufthansa.

Αναπτύσσεται συνεχώς η χειμερινή περίοδος

Αναφορικά με την χειμερινή περίοδο (περίοδος Νοεμβρίου-Μαρτίου), χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζει σταδιακή άνοδο, με αποτέλεσμα την περίοδο Νοεμβρίου 2023-Μαρτίου 2024 να διακινηθούν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου 2,87 εκ. επιβάτες, αντιπροσωπεύοντας το 24,2% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Σημειώνεται ότι την περίοδο Νοεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 διακινήθηκαν 2,77 εκ. επιβάτες αντιπροσωπεύοντας το 23,9% της συνολικής επιβατικής κίνησης, ενώ την περίοδο Νοεμβρίου 2021-Μαρτίου 2022 1,93 εκ. επιβάτες αντιπροσωπεύοντας το 21,1% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Επισημαίνεται πως τη χειμερινή περίοδο, εκτελούσαν από και προς τα αεροδρόμια Πάφου πτήσεις 30 αεροπορικές εταιρείες σε 33 χώρες και 88 προορισμούς -49 από το αεροδρόμιο Λάρνακας και 39 από το αεροδρόμιο Πάφου-.

Η πλειοψηφία των εβδομαδιαίων πτήσεων από το αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν από και προς Αθήνα (81), Τελ Αβίβ (28) και Θεσσαλονίκη (17), ενώ από το αεροδρόμιο Πάφου ήταν από και προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου (13), του Γκάτγουικ (10) και του Μάντσεστερ (10).

Δειτε Επισης

Το προφίλ των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο τον χειμώνα-Σε ποιους κερδίζει έδαφος το νησί μας
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την αγορά της Ita από τη Lufthansa
Τουρισμός στην Ελλάδα: Σχεδόν διπλάσιοι επισκέπτες σε μια διετία
Ο νέος απευθείας προορισμός στο πτητικό πρόγραμμα της Cyprus Airways-Πετά για Βαρκελώνη
Πώς τα γήπεδα γκολφ ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου
Τα 5,1 εκατ. άγγιξε η επιβατική κίνηση εξαμήνου σπάζοντας τα ρεκόρ
Cyprus Airways: Αναπροσαρμογές στο πτητικό πρόγραμμα λόγω καθυστερήσεων στην παραλαβή των νέων Airbus A220
Θάνος Μιχαηλίδης: Χαμηλότερη η κερδοφορία των ξενοδοχείων, η Κύπρος έχει μείνει στάσιμη στον τομέα του τουρισμού
Εκπρόσωπος αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας στην Κύπρο για απευθείας πτήσεις-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης
Μια βραδιά με cheese and wine pairing στο L'Atelier Robuchon