Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία

Το Εφετείο ανέτρεψε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που αναγνώριζε έννομο συμφέρον στην εταιρεία Newcytech Business Solutions Ltd να επιζητά την ακύρωση της απόφασης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να κατακυρώσει διαγωνισμό για προμήθεια 400,000 έξυπνων μετρητών στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

Η εταιρεία Newcytech είχε υποβάλει την Προσφυγή Αρ. 406/2024, προσβάλλοντας τη νομιμότητα της απόρριψης της προσφοράς της από την ΑΗΚ και την ανάθεση της σύμβασης στην ΑΤΗΚ.

Παράλληλα, είχε υποβάλει αίτηση στο Διοικητικό Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της απόφασης ανάθεσης.

Στην απόφαση της 26ης Μαρτίου 2024, το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού στην ΑΤΗΚ ήταν έκδηλα παράνομη και ακύρωσε την απόφαση, αποδεχόμενο την προσφυγή.

Το Εφετείο έκρινε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο πρέπει πρώτα να εξετάσει και να κρίνει κατά πόσο η προσφορά της Newcytech απορρίφθηκε ορθώς, καθώς αυτό το ζήτημα είναι καθοριστικό για το έννομο συμφέρον της εταιρείας να προσβάλλει την απόφαση ανάθεσης.

Παράλληλα, το Εφετείο έκρινε ότι δεν υπήρξε "έκδηλη παρανομία" στην απόφαση της ΑΗΚ να επιλέξει την ΑΤΗΚ ως επιτυχούσα προσφοροδότρια.

Το Δικαστήριο ανέφερε ότι η πρωτόδικη απόφαση να κηρυχθεί παράνομη η εκ της ΑΗΚ επιλογή της ΑΤΗΚ στο πλαίσιο ενδιάμεσης αίτησης για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής δεν συμβαδίζει με τη νομολογία.

Για τους παραπάνω λόγους, το Εφετείο έκανε αποδεκτές τις εφέσεις της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, ακυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Διοικητικό Δικαστήριο για επανεξέταση από άλλο δικαστή.

Τέλος, επιδικάστηκαν έξοδα ύψους 3000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) υπέρ της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ και κατά της Newcytech, τόσο για την πρωτόδικη διαδικασία όσο και για την έφεση.

Δειτε Επισης

Ablebook και IKEA Κύπρου ενώνουν δυνάμεις για προώθηση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης στις αγορές
«The Bash»: Ρεκόρ συμμετοχών στην κορυφαία εκδήλωση καινοτομίας του ΙδΕΚ (pics)
Παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το πρόγραμμα SUNRISE για την πρόληψη του καρκίνου στην εφηβεία
Aristides S. Air Control Services Ltd: Παρουσίασε τις καινοτόμες τεχνολογίες της VERTIV στην κυπριακή αγορά
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards (pics)
Κυπριακός Σύνδεσμος Ποιότητας: Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ξεκαθαρίζει ο ΣΕΔΕΑΚ-Παραπλανητική χρήση του ονόματος του ESOMAR από εταιρεία μη μέλος του
Η XM υποστηρίζει το Beachpolistas World Tour 2025
ΤΕΠΑΚ: Εναρκτήρια τελετή του Ερευνητικού Κέντρου MNΗMOΣYNΗ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά (pics)
Μνημόνιο συνεργασίας CIFA και Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΚ-Τι περιλαμβάνει