Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε τη νέα έκδοση του Ask Wire Index για το 2ο τρίμηνο του 2024, που αφορά στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων.

Ο δείκτης Ask Wire καλύπτει όλες τις περιοχές και τους κύριους τύπους ακινήτων, με στοιχεία που ξεκινούν από το 4ο τρίμηνο του 2009.

Παγκύπρια, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν, το 2ο τρίμηνο του 2024, κατά 3,5% για τα διαμερίσματα, 1% για τα γραφεία και 0,6% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα.

Οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τις οικίες και τις αποθήκες, ενώ κατέγραψαν μείωση 0,6% για τα εμπορικά ακίνητα και 0,2% για τις εξοχικές κατοικίες. Συνολικά, σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, εκτός από μια μικρή μείωση 0,1% για τις οικίες. Οι τιμές, παρέμειναν σταθερές σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Παγκύπρια: Τριμηνιαία ποσοστιαία μεταβολή στις αξίες ακινήτων (1ο τρίμηνο 2024 με 2ο τρίμηνο 2024)

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώθηκε αύξηση 5% για τα διαμερίσματα, 0,1% για τις οικίες, 0,8% για τα εμπορικά ακίνητα, 3,2% για τα γραφεία, 2,5% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 0,3% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Μείωση 1,3% σημειώθηκε στα ενοίκια των αποθηκών.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 1,5% για τα διαμερίσματα και μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% για τις αποθήκες, ενώ παρέμειναν σταθερές για τα υπόλοιπα είδη ακινήτων.

Παγκύπρια: Ετήσια ποσοστιαία μεταβολή στις αξίες των ακινήτων (2ο τρίμηνο 2023 με 2ο τρίμηνο 2024)

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ2

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, σχολίασε ότι «οι διαρκείς γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις αποσταθεροποιούν την αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα των κατασκευών, αυξάνοντας το κόστος των έργων.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα επηρεάζει περαιτέρω την οικονομική προσιτότητα και ως εκ τούτου τη ζήτηση για οικιστικά ακίνητα, ιδίως στα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της αγοράς.

Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τις περιφερειακές αναταραχές, εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, επιταχύνοντας τις επιπτώσεις στις τιμές. Τα υψηλά στεγαστικά επιτόκια είναι πιθανό να διατηρηθούν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αγοραστική δύναμη των ντόπιων και να σταθεροποιούνται οι τιμές της αγοράς καθώς θα προσαρμόζεται η ζήτηση.

Προχωρώντας προς το τρίτο τρίμηνο του 2024 και πέραν αυτού, αναμένεται μια μείωση στις τιμές των ακινήτων για επενδύσεις ευκαιριακού χαρακτήρα, στα ακίνητα ψηλής αξίας/τιμής, καθώς και στα ενοίκια οικιστικών ακινήτων.

Η συγκυρία των υψηλών επιτοκίων, του αυξημένου κόστους κατασκευής και της περιφερειακής αναταραχής αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη σταθερότητα της αγοράς και να διαμορφώσει τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις για επενδύσεις. Παράλληλα, υπάρχει σταδιακή αύξηση στην προσφορά νέων ακινήτων καθώς κάποια έργα ολοκληρώθηκαν και άλλα βρίσκονται υπό κατασκευή».

Για αναλυτικότερα στοιχεία για την αξία των πωλήσεων και των ενοικιάσεων ανά περιοχή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://ask-wire.com/insights/

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα
«Καταστροφικό καρκίνωμα η διαφθορά, σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό για rebranding της Κύπρου»