Πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το 2024

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του αργού πετρελαίου παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες στους «ταύρους» της αγοράς.

Πολλοί επενδυτές αυτής της κατηγορίας, ενδεχομένως κόντρα στην ευρύτερη αντίληψη, δεν θεωρούν την τιμή των 85 δολαρίων το βαρέλι για το Brent ως εύλογο ανώτατο όριο υπό τις τρέχουσες εξελίξεις της αγοράς για τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς.

Παρότι ο ντόρος για τριψήφιες τιμές υποχώρησε σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το νέο υψηλό για την τιμή του αργού το τρίτο τρίμηνο τοποθετείται στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτίμηση αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μόλις που καταφέρουν να διατηρηθούν πάνω από τα 85 δολάρια, ενώ σε κάποια φάση διολίσθησαν ακόμα και κάτω από τα 80 δολάρια, μετά την τελευταία συνεδρίαση του OPEC+.

Τον Ιούνιο, η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών υπό την ηγεσία της Ρωσίας και ο OPEC, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν να άρουν σταδιακά ορισμένες από τις πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή τους.

Η κίνηση αυτή έδωσε σε πολλούς short-sellers «λευκή επιταγή» για να υπερπουλήσουν. Αλλά και αυτό δεν είχε διάρκεια, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent επέστρεψαν στο γνωστό εύρος μεταξύ 80 και 85 δολαρίων. Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, να σκαρφαλώσει το αργό στα 90 δολάρια και πώς θα μπορούσε να φτάσει εκεί;

Πέντε παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τις τιμές στα 90 δολάρια

Πέντε είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν συνδυαστικά να ωθήσουν ενδεχομένως το αργό Brent στο επίπεδο των 90 δολαρίων.

Πρώτον, βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο του κύκλου συναλλαγών όπου η καλοκαιρινή ζήτηση στο Βόρειο Ημισφαίριο βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν στενά την εποχική ζήτηση το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, καθώς και αυτήν των αεροπορικών καυσίμων.

Η εικόνα όσον αφορά τα αεροπορικά καύσιμα είναι ενθαρρυντική αλλά οι ενδείξεις ανάμεικτες, ενώ οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve ενδέχεται να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Δεύτερον, η εξασθένιση του δολαρίου, υπό το πρίσμα των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, μπορεί επίσης να αυξήσει τις αγορές αργού από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές (EM), που πληρώνουν για τον «μαύρο χρυσό» σε δολάρια και συχνά ακριβά, όταν το δολάριο είναι ισχυρότερο έναντι των νομισμάτων τους.

Τρίτον, μετά από το υποτονικό ξεκίνημα της κινεζικής οικονομίας στις αρχές του έτους, με την αύξηση του ΑΕΠ να υπολείπεται του 5%, πολλοί παράγοντες της αγοράς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην οικονομική τόνωση που αναμένεται από το Πεκίνο μετά την ολοκλήρωση της Τρίτης Ολομέλειας που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να βελτιώσει τη ζήτηση για αργό και να προσφέρει στήριξη στους «ταύρους» του πετρελαίου που (μέχρι στιγμής) βασίζονταν μόνο στην ισχυρή ζήτηση από την Ινδία, από το σύνολο των μεγάλων εισαγωγέων παγκοσμίως.

Τέταρτον, παρότι ο OPEC+ θα χαλαρώσει σταδιακά τις πρόσθετες περικοπές του κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), το καρτέλ θα συνεχίσει να κρατά 3,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εκτός αγοράς έως το τέλος του 2025.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε πως ο OPEC+ μπορεί να παγώσει τη σταδιακή άρση των περικοπών ή ακόμη και να την αναστρέψει εάν η ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πέμπτον, η παγκόσμια γεωπολιτική εικόνα βρίθει αντιξοοτήτων. Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα δεν αναμένεται να τερματιστεί σύντομα και συνεχίζει να τροφοδοτεί άλλες εντάσεις στην περιοχή.

Όπως οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και τις συνεχείς αψιμαχίες μεταξύ των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Η περιοχή μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα. Ομοίως, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται επίσης, με τους Ουκρανούς να στοχεύουν συνεχώς τις ρωσικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέντε λόγοι που το Brent δεν θα «δει» τα 90 δολάρια

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω και πάλι μπορεί να μην δώσουν αρκετή ώθηση στο Brent ώστε να φτάσει το «ταβάνι» των 90 δολαρίων.

Πρώτα απ’ όλα, είναι απίθανο η δημοσιονομική τόνωση στην Κίνα να ανέλθει στο ύψος των οικονομικών παρεμβάσεων του Πεκίνου κατά την τελευταία δεκαετία. Αν και μπορεί να δώσουν ώθηση στο πετρέλαιο, είναι απίθανο τα κινεζικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης να αντισταθμίσουν πλήρως τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά.

Δεύτερον, αν και ο OPEC+ έχει περιορίσει την παραγωγή του, η παραγωγή πετρελαίου εκτός OPEC, ειδικά στις ΗΠΑ, αλλά και σε Καναδά, Βραζιλία, Νορβηγία και Γουιάνα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο το τρέχον έτος να κλείσει με ένα μικρό πλεόνασμα γλυκού αργού πετρελαίου καθώς και με μικρό έλλειμμα βαρέως αργού.

Τρίτον, η υψηλότερη παραγωγή αργού στις ΗΠΑ όχι μόνο ενίσχυσε την προσφορά εκτός OPEC, αλλά οδήγησε χαμηλότερα τις εισαγωγές αργού από το εξωτερικό. Αυτό ουσιαστικά έχει επαναβαθμονομήσει το επίπεδο των ασφάλιστρων γεωπολιτικού κινδύνου που επιβάλει η αγορά, το οποίο επί του παρόντος δεν προσεγγίζει καθόλου το επίπεδο που καταγράφηκε στη μετάβαση της τελευταίας δεκαετίας.

Προς το παρόν έχουμε δει χαμηλές μονοψήφιες αυξήσεις των ασφαλίστρων γεωπολιτικού κινδύνου έναντι χαμηλών διψήφιων αυξήσεων στο παρελθόν. Το πιο σημαντικό, δε, είναι ότι μέχρι στιγμής καμία από τις αψιμαχίες στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει άμεσα τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέταρτον, στην αγορά δραστηριοποιούνται δύο μεγάλοι παραγωγοί που πωλούν πετρέλαιο με έκπτωση, το Ιράν και η Ρωσία, σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, οι οποίοι βρίσκουν αγοραστές σε δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αργού, την Ινδία και την Κίνα. Ακόμα κι αν η έκπτωση που προσφέρουν είναι πλασματική ενός ή δύο δολαρίων, εντούτοις ωθεί, σε έναν βαθμό, χαμηλότερα τις τιμές στη φυσική αγορά.

Τέλος, η εικόνα για τη μελλοντική ζήτηση παραμένει θολή. Ίσως το καλοκαίρι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα.

Επί του παρόντος, πάντως, οι προβλέψεις του OPEC και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την εξέλιξη της ζήτησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) ενώ ο OPEC επιμένει ότι πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο τέλος του έτους.

Ακόμη όμως και αν η ζήτηση διαμορφωθεί σε ένα μέσο επίπεδο, η εκτός OPEC παραγωγή μπορεί να την καλύψει.

Με βάση τα παραπάνω, σταθμίζοντας τόσο ανοδικούς όσο και τους καθοδικούς παράγοντες και αποκλείοντας τυχόν σημαντικές απροσδόκητες μακροοικονομικές ανατροπές και το απίθανο ενδεχόμενο ένας ολοκληρωτικός πόλεμος να επηρεάσει άμεσα τις ενεργειακές υποδομές, εκτιμούμε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πιθανότατα θα κυμανθούν στο εύρος των 75 και 85 δολαρίων.

Δειτε Επισης

Πτώση 0,7% για τις τιμές του πετρελαίου
Βολές και αιχμές πρατηριούχων κατά της ΕΠΑ-Βλέπουν έλλειψη βούλησης για διερεύνηση καταγγελίας για τις τιμές
BofA: Οι τιμές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καταγράψουν μείωση λόγω των δασμών του Τραμπ
Χωρίς μεταβολές οι τιμές του πετρελαίου στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων
Αρχίζει την Πέμπτη η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο χορηγιών «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω» για κατοικίες-Οι δικαιούχοι
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για ανανέωση εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών ελεγκτών
«Πράσινο», αλλά υπό όρους, στο σχέδιο χορηγιών για αποθήκευση ενέργειας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Ειδική οικιακή διατίμηση της ΑΗΚ για χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονιούς
Βλέπει πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ηλεκτρική διασύνδεση ο Παπαναστασίου-Τι περιμένει η Λευκωσία
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς