Κέρδη άνω του 2% για το αμερικανικό αργό λόγω μείωσης των αποθεμάτων-Άνοδος 1,6% για το Brent

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (17/7), καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ και η εξασθένιση του δολαρίου αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των προηγούμενων ημερών για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε νωρίτερα χθες (17/7) ότι οι ενεργειακές εταιρείες τράβηξαν 4,9 εκατ. βαρέλια αργού από τα αποθέματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μια μηδαμινή πτώση μόλις κατά 30.000 βαρέλια.

Η μείωση ήταν μάλιστα υψηλότερη ακόμα και από τη μείωση κατά 4,4 εκατ. βαρέλια που περίμενε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου

Η εξέλιξη αυτή εξανέμισε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές.

Πρόσθετη ώθηση έλαβε όμως σήμερα το πετρέλαιο και από τη διολίσθηση του δολαρίου σε χαμηλό 17 εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού κύριων νομισμάτων.

Η εξασθένιση του δολαρίου καθιστά εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια, όπως το αργό, πιο προσιτά σε κατόχους άλλων νομισμάτων, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίθεση κατά ενός δεξαμενοπλοίου με σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, που επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος διατάξης του εφοδιασμού από μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή παραμένει υπαρκτός, οδήγησαν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε κέρδη 1,95 δολαρίων ή 2,4% και έκλεισε στα 82,70 δολάρια η ουγγιά.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το πετρέλαιο τύπου Brent πρόσθεσε 1,35 δολάρια ή 1,6% και έκλεισε στα 85,08 δολάρια η ουγγιά.

Σημειώνεται ότι προχθές (16/7) και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν απώλειες λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, με το Brent να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου και το αμερικανικό αργό στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουνίου.

Δειτε Επισης

Θ. Σκυλακάκης για GSI: Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε, ούτε γενικότερα, ούτε ειδικότερα
Τζέφρι Πάιατ: Αξιοσημείωτη η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη
Απώλειες πέραν του 8% για το πετρέλαιο σε μία εβδομάδα-Σε χαμηλό 15 μηνών το αμερικανικό αργό
Ενοχλημένος και το δείχνει για την ηλεκτρική διασύνδεση ο Σκυλακάκης-«Δεν έγιναν αυτά που περιμέναμε»
Παρέμβαση και από Τζούλι Φίσερ για Great Sea Interconnector-«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο»
GSI: Τζίφος και ο νέος διαγωνισμός για αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους-Ενδιαφέρθηκε μόνο η εταιρεία που απορρίφθηκε
Νέες μπηχτές Προεδρικού για την ηλεκτρική διασύνδεση με σαφείς αποδέκτες-Τα σημεία που προβληματίζουν
Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δώρο» 125 εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις
Δυσφορία Χριστοδουλίδη για τοποθετήσεις κάποιων ΜΜΕ και πολιτικών για GSI-Απορρίπτει διχογνωμία στην Κυβέρνηση
Πετρέλαιο: Τα «παιχνίδια» του ΟΠΕΚ+ με την παραγωγή φρέναραν τον κατήφορο των τιμών