Powered by

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε την Τρίτη (16/7) ο χρυσός με την τιμή του να διαμορφώνεται έως και 2.465,32 δολάρια η ουγγιά και με «καύσιμο» τις αναπτερωμένες ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων από την Fed σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των traders που στοιχηματίζουν πλέον σε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η τιμή του μετάλλου στη σποτ αγορά αυξήθηκε έως και τα 2.465,32 δολάρια η ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί στα τέλη Μαΐου.

Το ράλι του χρυσού όπως αναφέρει το Bloomberg σημειώνεται καθώς οι ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι, τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον για τον χρυσό.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ο χρυσός παρά το αρνητικό για αυτόν περιβάλλον έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 20% φέτος, καθώς η άνοδός του στηρίζεται από τις μεγάλες αγορές των κεντρικών τραπεζών, την έντονη ζήτηση στην Κίνα αλλά και τη γενικότερη αύξηση της ζήτησης του καθώς εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων λειτουργεί ως καταφύγιο.

Επιπλέον την ανοδική δυναμική του χρυσού ενισχύουν και οι αυξημένες συμμετοχές των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

«Η αισιοδοξία σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς περισσότερα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν το σενάριο μεταστροφής της Fed και λειτουργούν υποστηρικτικά στον χρυσό», δήλωσε η Ewa Manthey, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ING Bank NV.

«Ο χρυσός είναι έτοιμος να διατηρήσει τη θετική του δυναμική εν μέσω του τρέχοντος παγκόσμιου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού τοπίου, ενώ η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (15/7), ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία παρέχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, ενώ πλέον οι traders θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο τις δύο μειώσεις στα επιτόκια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτήν την ώρα η τιμή του μετάλλου στη spot αγορά διαμορφώνεται στα 2.468,90 δολάρια με άνοδο κατά 1,64%.

Δειτε Επισης

Για μείωση των τιμών πετρελαίου το 2025 προειδοποιεί γνωστός αναλυτής-Πτώση περίπου 37%
Στο 1,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη-Άγγιξε το 3,1% στην Ελλάδα
Ηνωμένο Βασίλειο: Έρχονται κυρώσεις για εταιρείες social media που δεν προφυλάσσουν ανήλικους
Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ως ευκαιρία για ανανέωση
Στο 1,7% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Χρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο ρεκόρ κατά 10% ως τον Οκτώβριο του 2025
Δείχνει τα δόντια του στην οικονομία του Ισραήλ ο πόλεμος-Ανάπτυξη βραδύτερη από την αναμενόμενη
Τα δύο ελληνικά νησιά στα ελκυστικότερα για τους Γάλλους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα
Ένα νέο ορόσημο για την Tesla-Ολοκλήρωσε την παραγωγή τριών εκατ. ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Στους Ατσέμογλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024