Powered by

Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες

Επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων τον επόμενο χρόνο προβλέπουν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% – από 3,8% που ήταν η εκτίμηση πριν από τρεις μήνες- ανέφερε η ΕΚΤ στην έρευνα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν επίσης προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές πώλησης – στο 3% από 3,3% προηγουμένως.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σε αυτές τις μετρήσεις για να προσδιορίσουν πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%.

Η αναμενόμενη μείωση της αύξησης των μισθών εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι, καθώς το 3% είναι ένα επίπεδο που γενικά θεωρείται ότι συμβαδίζει με τον στόχο για την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Παρά το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στο 2,5%, στον τομέα των υπηρεσιών -όπου οι μισθοί παίζουν συγκριτικά πιο σημαντικό ρόλο- παραμένει υψηλός στο 4,1%.

Στην έρευνά της, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι εταιρείες σε αυτό τον κλάδο της οικονομίας «αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης, του μισθολογικού κόστους, του κόστους μη εργατικών εισροών και της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με άλλους τομείς».

Μερικά ακόμα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Οι επιχειρήσεις προβλέπουν πιο θετικές εξελίξεις όσον αφορά την προσφορά τραπεζικών δανείων.
  • Λιγότερες επιχειρήσεις κατέγραψαν συγκρατημένο περιορισμό των συνθηκών χρηματοδότησης το δεύτερο τρίμηνο.
  • Οι επιχειρήσεις ανέφεραν ελαφρά μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια και βελτίωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων.

Δειτε Επισης

Θέλουν το λεβ και όχι το ευρώ... Διαμαρτυρία κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος από την Βουλγαρία
ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού