XM: Ένα φωτεινό παράδειγμα εργοδότη

Με επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 190 χώρες και γραφεία σε 9 διαφορετικά σημεία του κόσμου, ο Όμιλός εταιρειών XM απασχολεί σήμερα μια δυναμική και επιτυχημένη ομάδα πάνω από 1.400 εργαζομένων, τους οποίους, όπως τονίζει, τοποθετεί διαχρονικά στον πυρήνα της.

Αν και όπως εξηγεί, το fintech αποτελεί ένα απαιτητικό τερέν, έχουν καταφέρει να μην είναι μια απρόσωπη εταιρεία για τους ανθρώπους τους, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα εργοδότη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως επιβράβευση της προσήλωσής τους στο employee experience, η XM έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων την πρώτη και τρίτη θέση στα Best Workplaces™ Κύπρου και Ελλάδας για το 2024, αντίστοιχα, στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων, την πρώτη θέση στα Best Workplaces™ for Women Κύπρου για το 2024 στην κατηγορία πάλι των μεγάλων επιχειρήσεων , καθώς και την υψηλότερη διάκριση Platinum στη διεθνή πιστοποίηση Investors in People (IIP).

2

Η πορεία

Η XM είναι ένας διεθνής Όμιλος εταιρειών, που από το 2009 βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης στον παγκόσμιο στίβο του fintech. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ισχυρή εταιρική επωνυμία στον χώρο του trading, ως κορυφαίος broker για περισσότερους από 10 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Μέσα από ένα καινοτόμο περιβάλλον trading, προσφέρουμε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εκτέλεσης ψηφιακών συναλλαγών, έχοντας ξεπεράσει τις 8,5 δις. συναλλαγές χωρίς re-quotes και απορρίψεις».

3

Η φιλοσοφία

Το μήνυμα “Work somewhere awesome!” είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της φιλοσοφίας της XM και γίνεται πράξη καθημερινά, όπως επισημαίνουν. «Θέλουμε οι άνθρωποί μας να χαίρονται πραγματικά να εργάζονται στην XM και να θέλουν να παραμένουν και αυτό απαιτεί πολλά περισσότερα από την προσφορά μιας θέσης εργασίας που να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους».

Προτεραιότητά τους είναι να βελτιώνουν όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας τους αλλά συνολικά την ποιότητα της ζωής τους. Προσπαθούν διαρκώς, προσθέτουν, να τους προσφέρουν έμπνευση, εμπειρίες, ευελιξία καθώς και όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξελίσσονται, να ευημερούν και να προχωρούν μπροστά, «συμπαρασύροντας» και την XM σε αυτή την ανοδική πορεία.

Η έμφαση που δίνουν στην ευημερία και την αίσθηση ικανοποίησης των ανθρώπων τους, μεταφράζεται σε ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο εργασίας, ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών, ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, αναγνώρισης και ανταμοιβής, εξειδικευμένα προγράμματα ανάπτυξης και κατάρτισης, δράσεις ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής ευεξίας, wellness workshops, ακόμα και ημέρες yoga και μασάζ στο γραφείο. «Έχουμε διαμορφώσει σύγχρονους χώρους εργασίας που ευνοούν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων, με ειδικά σχεδιασμένους χώρους για αποσυμπίεση, ψυχαγωγία και σωματική δραστηριότητα», όπως εξηγούν οι άνθρωποι της XM.

4

Τα οφέλη μιας agile εργασιακής κουλτούρας

Ως εταιρεία τεχνολογίας που διαρκώς εξελίσσεται, αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς τα οφέλη μιας agile εργασιακής κουλτούρας, καθιερώνοντας ένα δυναμικό και ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον που με τη βοήθεια της τεχνολογίας φέρνει κοντά τη μεγάλη και γεωγραφικά διασκορπισμένη ομάδα της XM.

Αναφέρονται επίσης στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν κατά την περίοδο της πανδημίας: «Ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο την ψηφιακή μας κουλτούρα, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, υβριδικού εργασιακού πλαισίου που αντανακλά τις ανάγκες των ανθρώπων μας στην μετά-Covid εποχή και τους προσφέρει εργαλεία και δεξιότητες ώστε να παραμένουν υγιείς και παραγωγικοί και να ισορροπούν με επιτυχία την εργασία με την προσωπική τους ζωή».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, σε όλες τις επιχειρήσεις η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ολιστική φροντίδα των εργαζομένων, κάτι που αποτελεί δομικό στοιχείο της φιλοσοφίας της XM, ήδη από την ίδρυσή της.

Η φιλοσοφία αυτή, λένε, συνοψίζεται στο τρίπτυχο Big. Fair. Human., τις αξίες τους, οι οποίες τους επιτρέπουν να επενδύουν στους ανθρώπους τους, τόσο στην επαγγελματική τους εξέλιξη όσο και στην ψυχική υγεία και ευεξία τους, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

5

Η πρόκληση

Αδιαμφισβήτητα, σύμφωνα με την XM, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να διαχειριστούν οι εταιρείες σήμερα είναι να επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και ανάγκες, με σκοπό να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν ταλέντα, καθώς η αύξηση της κινητικότητας των ταλέντων αποτελεί μείζον ζήτημα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η προσοχή των εταιρειών, προστίθεται, πρέπει να στραφεί περαιτέρω στη διαμόρφωση ενός εργασιακού πλαισίου που να επενδύει ουσιαστικά και να αναγνωρίζει τις μοναδικές δεξιότητες όλων των εργαζόμενων, να βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία, την ευελιξία και την εμπιστοσύνη και να προσφέρει νόημα και ικανοποίηση σε κάθε γενιά εργαζομένων και ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Για εμάς, τονίζει η διεύθυνση της XM, η διαμόρφωση μιας εργασιακής πραγματικότητας που ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων μας είναι μια πολύ συνειδητή και στρατηγική επιλογή που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά, παρά τη δυναμική και απαιτητική φύση της δουλειάς μας. Άλλωστε, η επιτυχία των ανθρώπων μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιτυχία και την πρόοδο του Ομίλου μας συνολικά.

6

Ένα θετικό αφήγημα

Όσο για τον στόχο που έχουν θέσει, αυτός είναι να ξεχωρίζουν ως ένα θετικό επιχειρηματικό αφήγημα, με επίκεντρο τον άνθρωπο, στην παγκόσμια αγορά του fintech, και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά: «Να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων μας, να επενδύουμε στις δυνατότητές τους και να δημιουργούμε επιτυχημένους επαγγελματίες και τους αυριανούς ηγέτες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγούν ότι ενισχύουν διαρκώς το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της XM, “Xcelerate Your Future”, που απευθύνεται σε φοιτητές με στόχο την ενδυνάμωση νέων ανθρώπων- ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα και πορεία- σε ένα εργασιακό πλαίσιο που θεωρεί τους ασκούμενους ως αναπόσπαστο μέρος της XM και της επιτυχίας της.

Facts & Figures

Αριθμός Προσωπικού: 1. 400+ άτομα

Στοιχεία επικοινωνίας τμήματος ανθρώπινου δυναμικού: https://www.xm.com/careers

Δειτε Επισης

ΑΛΦΑΜΕΓΑ & Bean Bar: Ωφελήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων τους
Bioland Energy: Δέσμευση στην ικανοποίηση των αναγκών και την ανάπτυξη των εργαζομένων
Celestyal: Το στοίχημα της διαρκούς εξέλιξης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων της
Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα: Eνεργά δίπλα στους ανθρώπους του με τα κατάλληλα εφόδια
Φάνος Ν. Επιφανίου: «Νοιαζόμαστε για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας»
KPMG Κύπρου: Με επίκεντρο τον άνθρωπο
NetU: Υψίστης σημασίας το υγιές εργασιακό κλίμα
Odyssey: Έμφαση στην καινοτομία και στον άνθρωπο
SODEXO: Εστιάζοντας σε μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους
Starbucks Κύπρου: Οι πρακτικές που την καθιστούν ελκυστικό εργοδότη