Περιμετρικός Λευκωσίας: H νέα φάση που προκηρύχθηκε, η εκτιμώμενη αξία και ποια έργα περιλαμβάνει

Στην προκήρυξη της φάσης Β3 του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας προχώρησε τη Δευτέρα (15/7) το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την ώρα που η πρώτη φάση παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, η φάση Β3 αφορά σε νέα χάραξη αυτοκινητόδρομου μήκους 2.150 μέτρων, τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με διαχωριστική υπερυψωμένη νησίδα πλάτους 2.60 μέτρων, μεταξύ των μετώπων των στηθαίων ασφάλειας τύπου STEP, κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση με το δρόμο Λακατάμιας-Δευτεράς (Ε902), μιας γέφυρας στον Πεδιαίο ποταμό, δύο άνω διαβάσεων και συνδετήριων δρόμων στη διασταύρωση με το δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου (Ε903) στην είσοδο των οικισμών Ανθούπολης και αποκατάσταση των δρόμων του τοπικού δικτύου που επηρεάζονται.

Όπως αναφέρεται, ακόμη, στο βόρειο όριο ο αυτοκινητόδρομος τερματίζεται σε βαθύ όρυγμα στο ύψωμα «Μαντά» με προοπτική να συνεχιστεί με τη κατασκευή της Φάσης Γ στο άμεσο μέλλον.

Πέραν των πιο πάνω, οι εργασίες της φάσης Β3 περιλαμβάνουν κατασκευή συστήματος αποχέτευσης ομβρίων, υπογειοποίηση όλων των εγκαταστάσεων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και παρόχων τηλεπικοινωνιών, νέες εγκαταστάσεις για το δίκτυο μεταφοράς ψηλής τάσης της ΑΗΚ, νέες εγκαταστάσεις για κεντρικούς παροχετευτικούς αγωγούς ύδρευσης (ΤΑΥ & ΣΥΛ), εγκατάσταση μοντέρνου οδικού φωτισμού στους κόμβους, φύτευση–τοπιοτέχνηση, σύστημα άρδευσης, οδική σήμανση και άλλες συναφείς εργασίες.

Η αξία και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο

Η εκτιμώμενη αξία για τη φάση Β3 υπολογίζεται στα 35,8 εκατομμύρια ευρώ και η υποβολή προσφορών θα γίνεται δεκτή μέχρι τις 11.00 π.μ. της 20ας Σεπτεμβρίου 2024, ενώ μέχρι τις 30 Αυγούστου θα γίνονται δεκτά αιτήματα για διευκρινήσεις και σχόλια.

Με βάση τα έγγραφα, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να γνωστοποιηθούν τρεις μήνες μετά την τελική ημερομηνία υποβολής των προσφορών, ενώ η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί ένα μήνα μετά, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου 2025 με αρχές Φεβρουαρίου 2025.

Όσον αφορά, δε, τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης, αυτή έχει καθοριστεί στους 36 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Συνεπώς και εάν όλα κυλήσουν ομαλά, η φάση Β3 αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2028.

Οι καθυστερήσεις της Α1 φάσης

Υπενθυμίζεται ότι, η φάση Α1, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός του 2023, παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, για ολοκήρωση των έργων είχε δοθεί παράταση χρόνου μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024, ωστόσο ,λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, υποβλήθηκε αίτημα από τον εργολάβο για επιπρόσθετη παράταση χρόνου, το οποίο και ενέκρινε η Τμηματική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (Τ.Ε.Α.Α.) μέχρι τις 25 Ιουνίου 2024.

«Ο εργολάβος υπέβαλε νέα αιτήματα παράτασης χρόνου μέχρι τις 5 Αυγούστου 2024 για γεγονότα από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα (όπως επιπρόσθετες εργασίες που προέκυψαν) και για δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες) από την 1η Μαρτίου 2024 μέχρι σήμερα», αναφέρεται και προστίθεται πως τα αιτήματα παράτασης χρόνου εξετάστηκαν σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες (από Τ.Ε.Α.Α. και Κ.Ε.Α.Α.) και εγκρίθηκε παράταση χρόνου μέχρι τις 15 Ιουλίου 2024.

Από αυτή την ημερομηνία και μετά (σ.σ. από χθες), και μέχρι και την ολοκλήρωση/ παράδοση του έργου, θα αποκόπτονται ποινικές ρήτρες για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ύψους €5.500/ημέρα.

Σύμφωνα, πάντωςμ, με τον εργολάβο, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί στα μέσα Αυγούστου, εκτός ενός μικρού τμήματος επί της Λεωφόρου Τσερίου που θα παραδοθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και το οποίο δεν επηρεάζει τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Δειτε Επισης

Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας
Υποθηκεύτηκαν 7.000 ακίνητα αξίας 1,94 δις το οκτάμηνο-Οι αριθμοί ανά επαρχία και μήνα
Επικαιροποίηση στρατηγικής και rebranding του τουριστικού προϊόντος-Οι δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού
Μάριος Ηροδότου: Ακριβή επένδυση, αλλά δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι επιχειρηματίες του κινηματογράφου
Απέκρουσε απάτη και έσωσε την Μπαρτσελόνα από σίγουρο αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου η Τράπεζα Κύπρου
Πέρασαν από την Βουλή οι γενικές αυξήσεις στο δημόσιο-Καταψήφισε ο ΔΗΣΥ, «αντάρτικο» στο ΑΚΕΛ από Χαραλαμπίδου
Σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη αναβάθμισης και επέκτασης Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας
Πιάνουν τόπο τα στεγαστικά σχέδια του Υπ. Εσωτερικών για ενίσχυση της υπαίθρου-Επωφελήθηκαν πέραν των 1.500 δικαιούχων
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές