Powered by

Ευρωζώνη: Φρένο στις αυξήσεις μισθών «βλέπουν» οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη βλέπουν μια πιο ήπια αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% – από 3,8% στον προηγούμενο γύρο πριν από τρεις μήνες, ανέφερε η ΕΚΤ τη Δευτέρα στην έρευνα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις μείωσαν επίσης τις προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης – στο 3% από 3,3%.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σε τέτοια μέτρα για να προσδιορίσουν πόσο γρήγορα θα χαλαρώσει ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%.

Η αναμενόμενη μείωση της αύξησης των μισθών θα εκληφθεί ως θετικό σημάδι, καθώς το 3% είναι ένα επίπεδο που γενικά θεωρείται σύμφωνο με τον στόχο για την αύξηση των τιμών καταναλωτή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στο 2,5%, έχει κολλήσει σε πιο αυξημένο επίπεδο στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί παίζουν συγκριτικά πιο σημαντικό ρόλο.

Στην έρευνά της η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι εταιρείες σε αυτό το τμήμα της οικονομίας «αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης, του μισθολογικού κόστους, του κόστους μη εργατικών εισροών και της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με άλλους τομείς».

Δειτε Επισης

Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ