Ελλαδικά δημοσιεύματα: Προς αλλαγή διοίκησης στην Ελληνική προσανατολίζεται η Eurobank

Προς αλλαγή διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας θα οδεύσει η Eurobank, μέτοχος πλειοψηφίας της Hellenic Bank.

Αυτό προκύπτει από συζητήσεις με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος η οποία επιμένει και επιχειρηματολογεί υπέρ του τμήματος που πρότεινε για την κυπριακή τράπεζα, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης την οποία κατέθεσε ως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της κυπριακής τράπεζας.

Ως αποτέλεσμα της δημόσιας αυτής πρότασης η Eurobank κατέχει αυτή τη στιγμή ποσοστό υψηλότερο του 55% της Hellenic Bank (55,5%) ενώ 21,4% κατέχει η Demetra Holding, 0,12% περίπου είναι το ποσοστό των υπαλλήλων της κυπριακής τράπεζας και ποσοστό που υπερβαίνει το 23% βρίσκεται στη διασπορά.

Το ποσοστό της Eurobank ακόμη κι αν μείνει τόσο- κάτι που θεωρείται απίθανο- της επιτρέπει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της που μεταξύ άλλων προβλέπει ενοποίηση αποτελεσμάτων και στη συνέχεια συγχώνευση με την Eurobank Κύπρου.

Τι υποστηρίζει η Hellenic Bank

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα σε έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Bank που απευθύνεται στους μετόχους σχετικά με τη δημόσια πρόταση της Eurobank, η βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της αντιπαροχής δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και προβλεπόμενη οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της εταιρείας.

Τα εύρη αναφοράς της εκτίμησης του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ήταν 3,31 ευρώ- 4,12 ευρώ ανά μετοχή, 29.3%-60.9% υψηλότερα από την προτεινόμενη αντιπαροχή που ανέρχεται στα 2,56 ευρώ ανά μετοχή.

Kαθαρό όχι σε επιπλέον αντιπαροχή από τη Eurobank

Όπως έγινε γνωστό η Eurobank δεν ενστερνίζεται την παραπάνω επιχειρηματολογία επισημαίνοντας πως η δημόσια πρόταση λειτούργησε εξού και έχει πλέον την πλειοψηφία της κυπριακής τράπεζας.

Πέρα από το ύψος της τιμής που η Eurobank επισημαίνει πως είναι η υψηλότερη τιμή που είχε φθάσει η Hellenic Bank μέχρι πρότινος την τελευταία 4ετία ακόμη και σήμερα και μετά την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης η αύξηση δεν ξεπερνά το 1,5%-2% ενώ όλα αυτά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Υπογραμμίζει δε, πως οι μέτοχοι θα ήταν πρακτικά αδύνατον να πουλήσουν εκτός δημόσιας πρότασης στο πλαίσιο της χαμηλής εμπορευσιμότητας της μετοχής όπως επίσης επισημαίνει πως δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω αγορές μετοχών για διάστημα 6 μηνών μετά τη λήξη της πρότασης.

Έτσι, πρακτικά η Eurobank διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της δημόσιας πρότασης για να πάρει τις μετοχές όσων δεν θέλουν να τις δώσουν τουλάχιστον επί εξάμηνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο κύκλος της δημόσιας αυτής πρότασης θα λήξει ως έχει. Αν ανοίξει οποιοσδήποτε άλλος κύκλος αγορών κατόπιν του εξαμήνου της δημόσιας πρότασης και βάση νόμου δεν αφορά τον προηγούμενο κύκλο.

Με βάση τα ποσοστά που διαθέτει η Eurobank κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία και θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση και αλλαγή διοίκησης της κυπριακής τράπεζας η οποία θα εξυπηρετήσει ένα νέο Business Plan.

Η πρόσθεση που δίδει πόντους στη Eurobank

Ας σημειωθεί πως όλοι οι raters θεωρούν σημαντική επιτυχία την απόκτηση της Hellenic Bank από η Εurobank καθώς η τελευταία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο διαφοροποιεί τις πηγές της κερδοφορίας της.

Το 2024 η Hellenic Bank κατέγραψε κέρδη 93,3 εκατ. ευρώ το α τρίμηνο ενώ το 2023 τα κέρδη της ανήλθαν 365 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Έτοιμη για την τρίτη μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ-Το στοίχημα των αγορών
Σημαντικές διακρίσεις για την AstroBank από το περιοδικό Global Finance
Στα €334 εκ. η αξία της επένδυσης της Demetra στην Ελληνική Τράπεζα-Αυξήθηκε κατά €90 εκ. σε ένα χρόνο
Το ύψος των επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες στην Κύπρο-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Delfi Partners: Πέφτει το Euribor και αυξάνονται τα νέα στεγαστικά δάνεια
Δικαίωσε την ΚΤΚ το Γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο-Τέλος στη νομική διαμάχη για εξυγίανση της FBME
Επιφυλακτική η ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων-Τα πρακτικά της συνεδρίας Σεπτεμβρίου
«My Account 18-25» από την Ελληνική Τράπεζα-Το... διαβατήριο για την οικονομική ανεξαρτησία των νέων
Τα παράπονα που κάνουν στην Χρηματοοικονομική Επίτροπο οι πολίτες-Οι τρεις βασικοί στόχοι του Γραφείου της
Συνεργασία με τις τράπεζες... Κινείται με ταχύτητα το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια