Powered by

UBS: Αισιόδοξες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ανησυχούν για την πολιτική oι κεντρικές τράπεζες

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους διαχειριστές αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι είναι γενικά θετικοί για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UBS Asset Management.

Η έρευνα σε 40 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται περισσότερα από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων (FX), διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει σε μέτρια ανάπτυξη και πληθωρισμό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η λεγόμενη «εργαλειοποίηση» των συναλλαγματικών διαθεσίμων αναφέρθηκε ως κορυφαίος κίνδυνος από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Διαπιστώθηκε ότι το 71% αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3% σε ένα χρόνο. Σημειωτέον πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ως θέσει πληθωριστικό στόχο το 2%.

Ωστόσο, το 87% των διαχειριστών αποθεματικών που συμμετείχαν στην έρευνα επεσήμανε την περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων ως τη μεγαλύτερη απειλή και το 41% δήλωσε ότι διαφοροποιεί περισσότερο τις επενδύσεις του σε διάφορες περιοχές και νομίσματα, φοβούμενο κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Χρυσός

Ο χρυσός φάνηκε ιδιαίτερος ωφελημένος από τη διαφοροποίηση αυτή, ενώ η τιμή του έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 24% αύξησε την έκθεσή του σε χρυσό το περασμένο έτος και το 30% σχεδιάζει να το πράξει το επόμενο έτος, αν και σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις του στα ομόλογα.

«Η πρόσφατη πολιτική απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν θεωρούνται πλέον ασφαλές καταφύγιο για τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε το στέλεχος της UBS Asset Management, Μασιμιλιάνο Καστέλι.

Περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων των ρωσικών κεντρικών τραπεζών έχουν παγώσει παγκοσμίως, κυρίως στην Ε.Ε.

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε να ωθήσει τη μετατόπιση από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, αμφισβητώντας περαιτέρω την κυριαρχία του δολαρίου.

«Ο χρυσός, ένα περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό για ιστορικούς λόγους που συνδέονται με την εποχή που αποτελούσε πυλώνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κινδυνεύει να παίξει και πάλι καίριο ρόλο λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών τάσεων», προσέθεσε.

Οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις εντάσεις, σύμφωνα με την έρευνα, με το 94% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Δολάριο

Η ένταση αυτή δεν απειλεί ακόμη τον κυρίαρχο ρόλο του αμερικανικού δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα. Το μέσο μερίδιο των τοποθετήσεων σε δολάρια μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 55%, ελάχιστα μεταβεβλημένο από το 56% πριν από ένα χρόνο.

Σημειωτέον πως το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 67% το 2021 και σταδιακά μειώνεται. Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αύξησε τις κατανομές του σε ευρώ, ενώ το 8% προσέθεσε γεν στα επενδυτικά του χαρτοφυλάκια.

«Υπάρχει η άποψη ότι το δολάριο θα υποστεί ζημιά από την εργαλειοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων για γεωπολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Καστέλι, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τις ωθεί να διεξάγουν συναλλαγές σε άλλα νομίσματα.

Η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε γουάν, εν τω μεταξύ, μειώθηκε λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είχαν επενδύσει ή σκέφτονταν να επενδύσουν στο γουάν μειώθηκε στο 70% από 72% πέρυσι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Χρέος

Οι διαχειριστές αποθεμάτων ανησυχούν επίσης περισσότερο για τον πολιτικό κατακερματισμό και τους προβληματικούς δημόσιους ισολογισμούς απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που αναφέρουν τα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους ως κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία υπερδιπλασιάστηκε στο 37%.

Τέλος, με αφορμή την 80ή επέτειο του Bretton Woods, η φετινή έρευνα της UBS ρώτησε επίσης τους συμμετέχοντες για τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους οποίους οι περισσότεροι θεωρούσαν παρωχημένους και χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σημερινή διεθνής χρηματοπιστωτική δομή είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να επιβιώσει από τις τρέχουσες προκλήσεις που περιλαμβάνουν την εισοδηματική ανισότητα, την κλιματική αλλαγή και τις δημογραφικές αλλαγές.

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ προειδοποιεί για επιβολή δασμών στις χώρες της Ε.Ε.
Νταβός: Οι προειδοποιήσεις των CEOs για το μέλλον στην Ευρώπη και τη νέα εποχή Τραμπ
Bitcoin: Ράλι ρεκόρ μια ανάσα πριν την ορκωμοσία Τραμπ
Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο TikTok στις ΗΠΑ, η εταιρεία ευχαριστεί τον Τραμπ
Οι προβλέψεις των μεγάλων ηγετών της τεχνολογίας για το 2025-Νέες ανησυχίες και προκλήσεις
«Ο νόμος που απαγορεύει το TikTok τέθηκε σε εφαρμογή στις ΗΠΑ... Παρακαλώ αναμείνατε»
Για πρώτη φορά και υπό κατασκευή δεξαμενόπλοια στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Με ρυθμό 5%...Η χαμηλότερη εδώ και τρεις δεκαετίες η ανάπτυξη στην Κίνα το 2024
Θέλει πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία ο Σκοτ Μπέσεντ, ο εκλεκτός για Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ
«Ανταρσία» στο NBA: To σχέδιο των $5 δισ. για τη νέα μπασκετική λίγκα από τον Λεμπρόν Τζέιμς