Remarkable women: Γυναίκα παντού

Βρίσκονται παντού. Τολμούν να κυνηγούν τα όνειρά τους. Ξεπερνούν τον εαυτό τους καθημερινά. Ψάχνονται και καινοτομούν, επιτυγχάνοντας ακόμη και να δείχνουν τον δρόμο εκεί όπου δραστηριοποιούνται. Διαπρέπουν και μετρούν επιτεύγματα κόντρα στις στερεοτυπικές αντιλήψεις που καταρρίπτονται με επιμονή, συνέπεια και στοχοπροσήλωση. Είναι γυναίκες που στοχεύουν ψηλά και καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στους πολλαπλούς ρόλους με κύριο τους όπλο τη δύναμη της θέλησής τους.

Πίσω στο 1825 η Rebecca Lukens μετατρέπει την οικογενειακή επιχείρηση σε εταιρεία με την επωνυμία Lukens Steel Company. Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune πρόκειται για την πρώτη γυναίκα CEO βιομηχανικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Έκτοτε πολλές γυναίκες αρχίζουν να αναλαμβάνουν ενεργούς ρόλους σε επιχειρήσεις, όπως, εστιατόρια, υφαντουργεία και καταστήματα λιανικής πώλησης, για να επεκταθούν σταδιακά και σε άλλους τομείς. Η δραστηριοποίηση αυτή προκαλεί συχνά τριγμούς στις τότε ιδιαίτερα στερεοτυπικές και πατριαρχικές κοινωνίες, μέχρι τη στιγμή που η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει άρδην τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία. Στον 19ο αιώνα οι γυναίκες προτιμούν τα βιομηχανικά επαγγέλματα και πλέον η πρόοδος είναι μονόδρομος. Με την άνοδο του κινήματος του φεμινισμού και τον όλο και πιο ενεργό ρόλο τους εκτός σπιτιού, νέα δεδομένα διαμορφώνονται. Ονόματα, όπως, Coco Chanel, Elizabeth Arden και Εstee Lauder δεν αποτελούν παραδείγματα γυναικών που απλώς κατακτούν διευθυντικές θέσεις καθιερωμένων εταιρειών. Προχωρούν στην ίδρυση δικών τους επιχειρήσεων, επιτυγχάνοντας να γίνουν εμβληματικές μορφές - παραδείγματα αλλά και ανταγωνιστικές ακόμη και σε ανδροκρατούμενους τομείς. Από το τότε στο σήμερα οι κοινωνίες και η υφήλιος μετρούν αμέτρητες γυναίκες σε υψίστης σημασίας και παγκόσμιου βεληνεκούς θέσεις.

Στην Κύπρο και στον Κόσμο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Entrepreneurship Monitor του London Business School, 252 εκατ. επιχειρηματίες από τα 582 εκατ., περίπου, που υπάρχουν στον κόσμο, είναι γυναίκες. Στον αριθμό αυτό προστίθενται επιπλέον 153 εκατ. γυναίκες που έχουν ήδη διευθύνει επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όπως συνάγεται από την έρευνα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 41% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και ελέγχουν περισσότερα από 20 τρισεκατ. δολάρια σε ετήσια δαπάνη, ενώ οι προβλέψεις προμηνύουν πως οαριθμός αυτός θα ανέλθει στα 28 τρισεκατ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Στην Κύπρο του σήμερα σε ένα ποσοστό εγγεγραμμένου πληθυσμού 920 χιλ., σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι γυναίκες ανέρχονται σε 471.500 σε σύγκριση με 449.200 άνδρες. Εξ αυτών, σε ένα σύνολο πέραν των 425 χιλιάδων ατόμων που απασχολούνται στην αγορά εργασίας, το 56,6% είναι γυναίκες και το 60,6%, άντρες. Αυτό καταδεικνύει πώς παρά την αυξημένη εκπροσώπηση στον πληθυσμό, οι γυναίκες που απασχολούνται είναι λιγότερες από τους άντρες στη βάση της έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στις ηλικίες 20-64 το ποσοστό της γυναικείας απασχόλησης ανέρχεται σε 74,1% και αυτό των ανδρών διαμορφώνεται στο 82,2%. Όσον αφορά τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ήταν για τους άνδρες €2.884 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ των γυναικών €2.452. Την ίδια ώρα το ποσοστό των γυναικών με εκπαιδευτικό υπόβαθρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεπερνά εκείνο των ανδρών - 52% και 51% αντίστοιχα - κάτι που τους δίνει το δικαίωμα να απαιτούν ό,τι αξίζουν. Οι καιροί αλλάζουν. Εκατοντάδες γυναίκες στην κυπριακή αγορά βρίσκονται σήμερα σε διευθυντικές θέσεις ή ηγούνται επιχειρήσεων, με το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων να μειώνεται σε πόστα λήψης αποφάσεων. Οι καιροί απαιτούν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές. Στην επιχειρηματική και επαγγελματική πλατφόρμα το στοίχημα των ατέρμονων προκλήσεων να κερδίζεται εκ του αποτελέσματος στη σφαίρα της γνώσης, των δεξιοτήτων και της δυναμικής κάθε προσωπικότητας δίχως να τίθεται καν θέμα φύλου ως απαίτηση μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της.

Δειτε Επισης

Remarkable women: Γυναίκα παντού
Ευγενία Ηροδότου: Γυναικεία Ενέργεια
Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Ποτέ δεν με φόβισε καμία πρόκληση