Ευγενία Ηροδότου: Γυναικεία Ενέργεια

Έχτισε από το μηδέν την επιχείρησή της και βρέθηκε από την αρχή αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες χειρίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη. Με το βλέμμα στραμμένο στην αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την ενέργεια και με βαθιά δέσμευση στην αειφορία και την προοδευτικότητα, η Ευγενία Ηροδότου, CEO της EnergyIntel Services, είναι μια ακόμη γυναίκα που με το έργο της καταρρίπτει τον μύθο του it’s a man’s world.

Ήταν εύκολη απόφαση να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία; Είχατε σχετικό υπόβαθρο ή είστε αυτοδημιούργητη;

Η απόφαση να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία δεν ήταν εύκολη, γιατί πέρα από τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις και μια σχετική επαγγελματική εμπειρία, δεν κληρονομούσα μια οικογενειακή επιχείρηση αλλά άρχιζα από το μηδέν. Διέθετα όμως στις βαλίτσες μου πολύτιμες εμπειρίες, καθώς είχα την ευκαιρία να εργαστώ δίπλα από σπουδαίους επαγγελματίες και συναδέλφους. Ωστόσο, η μετάβαση από την ιδιότητα της υπαλλήλου σ’ αυτή της επιχειρηματία απαιτούσε ένα μεγάλο άλμα πίστης και αποφασιστικότητας.

Αντιμετωπίσατε περισσότερες προκλήσεις από ό,τι ένας άντρας στην αντίστοιχη θέση;

Μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα επιπρόσθετες προκλήσεις σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους μου. Υπήρχαν στιγμές που έπρεπε να αποδείξω τις ικανότητές μου περισσότερο από τους άντρες συνεργάτες μου και σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπισα προκαταλήψεις και στερεότυπα που αφορούσαν στο φύλο μου.

Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι αυτές οι προκλήσεις με έκαναν πιο δυνατή και αποφασιστική. Πείσμωσα να πετύχω. Στην πορεία συνάντησα ανθρώπους που με υποστήριξαν και με ενέπνευσαν να συνεχίσω, μεταξύ των οποίων φυσικά και άντρες συνεργάτες.

Όμως, όπως λέω συχνά, κάθε εμπόδιο για καλό, καθώς οι δεξιότητες πολλές φορές χτίζονται μέσα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα και όχι στα εύκολα. Η δημιουργία της δικής μου εταιρείας ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετώπισα ως γυναίκα επιχειρηματίας με ώθησαν να αναπτυχθώ και να εξελιχθώ τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ιt’s a man’s world. Αυτή την πεποίθηση εξακολουθούν να τρέφουν κάποιοι, ακόμα και σήμερα. Σας έχει τύχει να βιώσετε περιστατικά στην επαγγελματική σας πορεία, τα οποία προκύπτουν από τέτοιες πεποιθήσεις;

Η φράση it’s a man’s world αντικατοπτρίζει μια νοοτροπία που, δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές επαγγελματικές σφαίρες και κοινωνίες.

Εγώ προσωπικά δεν βιώνω καταστάσεις μέσα στο περιβάλλον της δικής μου εταιρείας αλλά μου έτυχαν διάφορα περιστατικά σε επαγγελματικές συναντήσεις με εξωτερικούς φορείς και συνεργάτες, όπως ανεπιθύμητες συμπεριφορές και σχόλια. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα έτυχε σε κάποιο call να μην μου επιτρέψουν να συμμετάσχω απλώς και μόνο γιατί είμαι γυναίκα.

Έχω ακούσει σχόλια ότι εργάζομαι στην εταιρεία του συζύγου μου ενώ ιεραρχικά είμαι ανώτερη και το μερίδιο μου μεγαλύτερο, εντούτοις για την κοινωνία που ζούμε είναι αδύνατον να υπερτερώ.

Μου έτυχε σε συνάντηση να με καλωσορίσουν ως σύζυγο του ιδιοκτήτη και όχι ως τη CEO της εταιρείας και διάφορα άλλα που ομολογώ με θυμώνουν.

Με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε τέτοια περιστατικά;

Έμαθα ότι στη ζωή η γνώση είναι δύναμη και βοηθά στην αναγνώριση αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πολλές φορές διακωμωδώ περιστατικά. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο είναι μυαλά μέσα σε μικρά κουτάκια και αρνούμαι να μπω στη διαδικασία να απαντήσω ή να εξηγήσω. Αφήνω πάντα τα αποτελέσματα να μιλούν από μόνα τους. Είναι φυσιολογικό να ενοχλεί κάποιον η ύπαρξη τέτοιων ανισοτήτων. Το σημαντικό είναι να μην επιτρέπει κανείς αυτή η ενόχληση να αποθαρρύνει την επιδίωξη των στόχων ή να μειώνει την αυτοεκτίμηση. Αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για τη διεκδίκηση αλλαγών και την ενίσχυση της ισότητας.

Η προσπάθεια για ισότητα και η καταπολέμηση των παρωχημένων αντιλήψεων είναι συνεχής, απαιτεί συλλογική δράση και αλληλοϋποστήριξη.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας;

Οι λόγοι ήταν πολλοί, κυρίως όμως αφορούσαν στη γενική μου ανησυχία για το τι κόσμο θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Ήθελα να έχω ένα ρόλο σε αυτό καθώς η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, οδηγεί στον μονόδρομο της απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και στην κάθετη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και σε έναν καλύτερο κόσμο.

Επίσης, η τεχνολογική πρόοδος και οι καινοτομίες στον τομέα αυτού προσφέρουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για έρευνα και ανάπτυξη. Η δυνατότητα να εργαστώ σε ένα πεδίο που εξελίσσεται ραγδαία και που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για μένα.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε κάποιο άλλο επάγγελμα;

Θεωρώ ότι είμαι άτομο θετικό και αυτή τη θετικότητα θέλω να τη μοιράζομαι με το άμεσο μου περιβάλλον τόσο στην οικογένεια όσο και στον εργασιακό χώρο, πόσω μάλλον όταν η αποστολή μου η προσωπική αλλά και της εταιρείας μου είναι τα βήματα μπροστά, καθώς μιλάμε για τη βελτίωση, την εξέλιξη και την έγνοια για τον κόσμο που ζούμε και συνεπώς τη φροντίδα του.

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα μπορούσα να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο, αφού ο τομέας μου συνδυάζει αυτή τη μεριά του χαρακτήρα μου με την πρακτική εφαρμογή του στην κοινωνία μας.

Ένα μεγάλο κομμάτι της επιχείρησής σας ασχολείται με την καινοτομία. Πώς αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητά της;

Ναι, η καινοτομία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της επιχείρησής μας και θεωρούμε ότι είναι ενσωματωμένη στο DNA μας. Η αναζήτηση καινοτομιών και η υιοθέτηση νέων ιδεών είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει και ενισχύει την κουλτούρα μας. Κατά συνέπεια, ήταν αναπόφευκτο να επιδιώξουμε την εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας και στον χώρο εργασίας μας.

Επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις που μας επιτρέπουν να είμαστε πρωτοπόροι στον κλάδο μας και να προσφέρουμε πρωτοποριακές λύσεις στους πελάτες μας. Η καινοτομία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά ένα συστατικό της ταυτότητάς μας που μας ωθεί να εξελισσόμαστε και να θέλουμε να παραμένουμε πάντα μπροστά.

Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα, που έχει υλοποιήσει η EnergyIntel;

Η EnergyIntel έχει υλοποιήσει διάφορα καινοτόμα projects στον τομέα της ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Έργα ηλιακής ψύξης με ψύκτες προσρόφησης: Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την ψύξη. Εφαρμογή που έγινε σε σύστημα UPS και data center στη Λεμεσό.
  • Αδειοδοτήσεις μεγάλων ηλιοθερμικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρισμού (50 MW): Στα έργα αυτά ενσωματώθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες που εγκρίθηκαν και μερικώς χρηματοδοτήθηκαν ως έργα σημασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από το σχέδιο NER300, με στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.
  • Έργα ενσωμάτωσης κάθετων περιστρεφόμενων φωτοβολταϊκών πλαισίων επί των κτιρίων (BIPV): Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της EnergyIntel ανέπτυξε τεχνολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε κτίρια, αξιοποιώντας τη δυνατότητα περιστροφής για μέγιστη αποδοτικότητα. Παράδειγμα αποτελεί το κεντρικό κατάστημα της VLM στη Λευκωσία και το κτίριο γραφείων της Imperio στη Λεμεσό.
  • Έργα τεχνολογίας θερμικής αποθήκευσης ενέργειας: Έχουμε υλοποιήσει έργα θερμικής αποθήκευσης ενέργειας σε περιοχές όπως το Dubai, το Abu Dhabi και η Νότιος Αφρική, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας που απαλλάσσουν πλήρως τον καταναλωτή από τα ορυκτά καύσιμα και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα κι από το δίκτυο, καθιστώντας τον απολύτως αυτόνομο.

Η μεγάλη προσπάθεια της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια στο πεδίο της καινοτομίας επιβεβαιώνεται με το γεγονός ότι σήμερα διαθέτει εγγεγραμμένες 96 παγκόσμιες πατέντες στον τομέα της ενεργειακής αποθήκευσης.

Πώς θα περιγράφατε το management style το οποίο ακολουθείτε στην επιχείρησή σας;

Θα το ονόμαζα συμμετοχικό και προσανατολισμένο στην ενδυνάμωση της ομάδας.

Ενθαρρύνω την ενεργό συμμετοχή των μελών του προσωπικού στη λήψη αποφάσεων.

Πιστεύω πως όταν οι εργαζόμενοι έχουν λόγο στις αποφάσεις, τότε αυξάνεται η δέσμευση και η παραγωγικότητά τους.

Εστιάζω στη συνεργασία και στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Αναγνωρίζω και επιβραβεύω τη συνεισφορά κάθε μέλους, ενισχύοντας έτσι το ομαδικό πνεύμα.

Δίνω μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Προσπαθώ να παρέχω ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Στόχος μου πάντοτε είναι να διαχειρίζομαι τις προκλήσεις με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην επίλυση προβλημάτων. Αυτός ο τρόπος διαχείρισης έχει βοηθήσει - θέλω να πιστεύω - στη δημιουργία ενός θετικού και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποστηριζόμενοι και ενδυναμωμένοι.

Ποιες αξίες θεωρείτε πιο σημαντικές για έναν ηγέτη στον τομέα της ενέργειας;

Οι ηγέτες πρέπει να έχουν έναν συνδυασμό αξιών που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να προωθήσουν βιώσιμες λύσεις. Η δέσμευση, η αγάπη και η ανησυχία για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών είναι κρίσιμη. Είναι απαραίτητο να διαθέτουν την ικανότητα να αγκαλιάζουν νέες τεχνολογίες και να ενθαρρύνουν την καινοτομία. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης για νέες ενεργειακές λύσεις και πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις για τις πράξεις τους, διασφαλίζοντας ότι ενεργούν προς το συμφέρον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Θα έλεγα επίσης ότι πρέπει να έχουν επίγνωση των κοινωνικών επιπτώσεων των ενεργειακών τους αποφάσεων.

Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε τους πολλούς ρόλους που έχετε; Έχετε πετύχει το πολυπόθητο work-life balance;

Η επίτευξη του work-life balance είναι μια συνεχής πρόκληση, ειδικά όταν κάποιος καλείται να συνδυάσει πολλούς και απαιτητικούς ρόλους. Η καλή οργάνωση, η προτεραιοποίηση και η υποστήριξη είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που βοηθούν σε αυτό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τι είναι πιο σημαντικό κάθε στιγμή και να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό.

Ποια είναι τα πλάνα για την επόμενη μέρα στην EnergyIntel;

Πρώτα από όλα θέλουμε να επεκτείνουμε τις επενδύσεις μας σε έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης με στόχο την αύξηση του μεριδίου τους στο συνολικό ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα θα υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις και τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την εταιρική μας υπευθυνότητα προς το περιβάλλον.

Εστιάζουμε επίσης σε επιπλέον επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη των υφιστάμενων τεχνολογιών μας - βελτιστοποιώντας την ενεργειακή τους απόδοση - αλλά και στην εφαρμογή νέων, ώστε να παραμείνουμε στην αιχμή των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα θα διευρύνουμε τη γεωγραφική μας παρουσία εισερχόμενοι σε νέες αγορές αλλά θα ενισχύσουμε και τις υπάρχουσες με στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές.

Την ίδια ώρα, επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δράσεις μας που συνεισφέρουν στην κοινωνία, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Με την επίτευξη όλων των πιο πάνω στόχων η EnergyIntel θα βρίσκεται πάντοτε σε θέση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και καθαρό ενεργειακό περιβάλλον.

Q&Α

Τι ώρα ξυπνάτε;

Στις 5:30

Πόσους καφέδες πίνετε κάθε μέρα;

1-2

Πόσες ώρες εργάζεστε;

Αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό των τρεχόντων έργων μας.

Εργάζεστε και τα Σαββατοκύριακα;

Πολλές φορές, ναι.

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε; Δεν μετανιώνω, εξελίσσομαι.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας επίτευγμα;

Η μικρομεσαία επιχείρησή μας να έχει σήμερα global profile και αντίστοιχες φιλοδοξίες.

Μου έτυχαν διάφορα περιστατικά προκαταλήψεων λόγω φύλου σε επαγγελματικές συναντήσεις με εξωτερικούς φορείς και συνεργάτες. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα σε κάποιο call δεν μου επέτρεψαν να συμμετάσχω απλώς και μόνο γιατί είμαι γυναίκα

Δειτε Επισης

Remarkable women: Γυναίκα παντού
Ευγενία Ηροδότου: Γυναικεία Ενέργεια
Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Ποτέ δεν με φόβισε καμία πρόκληση