Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Ποτέ δεν με φόβισε καμία πρόκληση

Ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει κάτι δικό της. Με περισσότερες από δύο δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού (HR) σε Κύπρο και εξωτερικό, στόχευσε στο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, ώστε να βοηθήσει οργανισμούς να αναπτυχθούν στρατηγικά. Το 2014 ίδρυσε την PERHA Group, ενώ πρόσφατα η Μαριάννα Χατζηαντωνίου έχει αναλάβει ως εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame. «Όταν βάζω ένα στόχο δεν σταματώ ποτέ μέχρι να τον πετύχω», ομολογεί.

Ποιο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο σας οδήγησε στη δημιουργία της Perha Group;

Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού από το Πανεπιστήμιο Surrey και είμαι έγκριτο μέλος του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). Με περισσότερες από δύο δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα του HR τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ανέπτυξα μια βαθιά κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων κι ένιωσα την επιθυμία να δημιουργήσω κάτι δικό μου, ώστε να προσφέρω ολοκληρωμένες λύσεις και να βοηθήσω οργανισμούς να αναπτυχθούν στρατηγικά. Έτσι, το 2014 ίδρυσα τον όμιλο Perha, ο οποίος στο πέρασμα των χρόνων από μικρός οργανισμός εξελίχθηκε σε ένα διακεκριμένο σχήμα. Παράλληλα, η πρόσφατη ανάληψη του ρόλου της εκτελεστικής αντιπροέδρου στην Energame ενίσχυσε τις ικανότητές μου στην εφαρμογή στρατηγικών HR σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους.

Ποιες είναι οι στιγμές - ορόσημα που θεωρείτε ότι καθόρισαν την καριέρα σας;

Υπήρξαν διάφορες στιγμές που καθόρισαν την καριέρα μου. Μία από αυτές ήταν η ίδρυση της PERHA Group και η επέκταση της εταιρείας στο Ντουμπάι το 2023, σταθμοί οι οποίοι αποτέλεσαν σημαντικά ορόσημα που ανέδειξαν την ικανότητά μου να καινοτομώ και να ηγούμαι σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, ο διορισμός μου στην Energame ήταν μια καθοριστική στιγμή, καθώς ο ρόλος της εκτελεστικής αντιπροέδρου στη συγκεκριμένη εταιρεία απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικών σε έναν καινοτόμο και ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, αυτόν του iGaming. Τέλος, η αναγνώριση που έλαβα το 2023 στα διεθνή βραβεία - The Leadership Awards - στο Λονδίνο αλλά και η πρόσφατη υποψηφιότητά μου για τα βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2024 στην κατηγορία Επαγγελματίας/Επιχειρηματίας, υπήρξαν σημαντικές στιγμές για μένα.

Πώς επενδύετε ως PERHA Group στον παράγοντα γυναίκα;

Ως οργανισμός επενδύουμε σημαντικά στις γυναίκες. Μέσω αρκετών πρωτοβουλιών στοχεύουμε στις ίσες ευκαιρίες πρόσληψης και ανέλιξης, έχουμε κώδικα δεοντολογίας για την ισότητα των φύλων, παρέχουμε προγράμματα εκπαίδευσης και ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, πολύ σημαντικές είναι οι πολιτικές μας που υποστηρίζουν τη μητρότητα και την επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας.

Εφαρμόζετε πρακτικές ποικιλομορφίας, ισότητας και συμπερίληψης;

Ως εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες HR & Business Consulting εφαρμόζουμε πρακτικές που αφορούν στην ποικιλομορφία, στην ισότητα και στη συμπερίληψη, γιατί πιστεύουμε ότι η ποικιλομορφία ενισχύει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, ενώ η ισότητα και η συμπερίληψη δημιουργούν ένα θετικό και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον.

Τι άλλο περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της PERHA;

Οι υπηρεσίες της PERHA περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη στρατηγικής HR, HR Analytics, ηγεσίας οργανισμού και HR Coaching. Με πιο απλά λόγια, παρέχουμε μια ολιστική συμβουλευτική εμπειρία με σκοπό την επιτυχία ενός οργανισμού. Επιπλέον, από τη θέση μου στην Energame προωθώ την εφαρμογή αυτών των πρακτικών και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και αποδοτικές στρατηγικές HR.

Η διασφάλιση της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της συμπερίληψης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των επιχειρήσεων σε επίπεδο διαχείρισης των ανθρώπων τους;

Πράγματι, πρόκειται για μια από τις κυριότερες προκλήσεις των ημερών μας που αφορούν στο προσωπικό. Ως σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού οφείλουμε να δημιουργήσουμε εργασιακούς χώρους, όπου όλοι θα νιώθουν ότι ανήκουν και η κάθε φωνή θα ακούγεται. Η ποικιλομορφία προάγει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, ενώ η ισότητα και η συμπερίληψη εξασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και επιτυχίας. Ωστόσο, η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί συνεχή προσπάθεια, ευαισθητοποίηση και κατάλληλες στρατηγικές, καθιστώντας το γεγονός μια διαρκή πρόκληση για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Θεωρείτε ότι έχει εδραιωθεί η θέση της γυναίκας στις κυπριακές επιχειρήσεις;

Στην Κύπρο του σήμερα μπορώ να πω ότι η θέση της γυναίκας έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό. Αν συγκρίνουμε με παλαιότερα, οι γυναίκες πλέον έχουν περισσότερες ευκαιρίες και καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις. Σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα. Για παράδειγμα, υπάρχει ακόμα το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και όσο ανεβαίνει κάποιος στην ιεραρχία ενός οργανισμού συναντά όλο και πιο λίγες γυναίκες. Επιπλέον, υπάρχουν στερεότυπα και διακρίσεις τα οποία χρειάζεται να εξαλειφθούν.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για ισότητα στον εργασιακό χώρο;

Πρώτα απ’ όλα θα εισηγούμουν την ενσωμάτωση πολιτικών ισότητας, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος. Επιπλέον, το προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδεύεται και να ευαισθητοποιείται σχετικά με την ισότητα των φύλων. Δηλαδή, η εταιρεία να έχει μια κουλτούρα που να βασίζεται στη διαφορετικότητα. Από τη θέση μου στην Energame βλέπω επίσης την ανάγκη για ενίσχυση αυτών των πρακτικών στις τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες.

Έχετε βιώσει ως επαγγελματίας διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Δυστυχώς, έμμεσα ή άμεσα, κάθε γυναίκα έχει συναντήσει κάποιου είδους διάκριση ή προκατάληψη στην καριέρα της. Ποτέ δεν με φόβισε όμως οποιαδήποτε πρόκληση. Αντιθέτως με πείσμωνε και με έκανε πιο αποφασιστική. Με έκανε να καταλάβω πως το ότι είμαι γυναίκα δε με καθιστά λιγότερο ικανή να φτάσω εκεί που θέλω. Εξάλλου, όταν βάζω ένα στόχο δεν σταματώ ποτέ μέχρι να τον πετύχω.

Αλήθεια, ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε στην πορεία σας;

Το μεγαλύτερο μάθημα για μένα από την πορεία μου είναι να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά μόνο όταν πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι στις ικανότητές μας, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Επιπλέον, κάτι εξίσου σημαντικό που έμαθα με τα χρόνια, είναι να παραδέχομαι όταν δεν γνωρίζω κάτι και να ζητώ βοήθεια. Δεν θα έφτανα εδώ που είμαι σήμερα αν δεν είχα δίπλα μου ανθρώπους που με συμβούλευαν και με καθοδηγούσαν σε τομείς όπου είχα λιγότερη εμπειρία. Συνοψίζοντας, το κλειδί είναι να βασιζόμαστε στις δυνάμεις μας, αλλά παράλληλα να αναγνωρίζουμε την αξία των ανθρώπων γύρω μας, που μας δίνουν ώθηση να πετύχουμε.

Αυτή η ισορροπία μεταξύ αυτοπεποίθησης και δεκτικότητας και θέλησης για μάθηση είναι που μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε συνεχώς και να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της ηγεσίας.

Και το μεγαλύτερο σας επίτευγμα;

Υπάρχουν πολλά επαγγελματικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν, από βραβεία και διακρίσεις μέχρι προαγωγές και ανάληψη σημαντικών θέσεων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμά μου είναι αναμφισβήτητα η γέννηση των δύο παιδιών μου. Τα παιδιά μου έγιναν η πηγή της δύναμης και του πείσματός μου να πετύχω, να τα κάνω περήφανα και να τους εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η προσωπική εμπειρία έχει επηρεάσει βαθιά την επαγγελματική μου προσέγγιση.

Η μητρότητα με δίδαξε την αξία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που προσπαθώ να εφαρμόσω και να προωθήσω στην εταιρεία μας. Επίσης, ενίσχυσε την αφοσίωσή μου στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Καταλήγοντας, ποιος είναι ο Νο1 προσωπικός σας στόχος για το επόμενο διάστημα;

Κύριος μου στόχος είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε ήδη τόσο στην PERHA Group όσο και στην Energame, δηλαδή να βοηθάμε τους συνεργάτες μας να επιτύχουν και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας προς όφελός τους. Αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχία των συνεργατών μας είναι αλληλένδετη με τη δική μας και γι’ αυτό επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην παροχή υποστήριξης και συμβουλών που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους.

Πώς επιτυγχάνω το work-life balance

Πώς συνδυάζετε τους πολλαπλούς ρόλους σας και πώς επιτυγχάνετε το work-life balance;

Απαιτείται καταρχάς αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου. Στην εργασία μου χρησιμοποιώ τεχνικές διαχείρισης χρόνου που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Για παράδειγμα, εφαρμόζω τεχνικές για να μεγιστοποιήσω την παραγωγικότητά μου στη δουλειά και να αυξήσω τον χρόνο με την οικογένειά μου. Η ιεράρχηση των υποχρεώσεων είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Αυτό με βοηθά να εστιάζω στα πιο σημαντικά καθήκοντα και να αποφεύγω την υπερφόρτωση. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους συνεργάτες είναι επίσης ανεκτίμητη. Στην PERHA, έχουμε καλλιεργήσει μια κουλτούρα αμοιβαίας υποστήριξης και ευελιξίας. Αυτό μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι απρόβλεπτες καταστάσεις τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Η προσωπική ευημερία είναι επίσης προτεραιότητα. Έχω ενσωματώσει στο πρόγραμμά μου τακτική άσκηση και χρόνο για χόμπι, που με βοηθούν να αποφορτίζομαι και να παραμένω δημιουργική. Τέλος, η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο. Στην Energame χρησιμοποιούμε εργαλεία για τη διαχείριση εργασιών και για απομακρυσμένες συναντήσεις, τα οποία μας επιτρέπουν να είμαστε αποτελεσματικοί από οποιοδήποτε μέρος. Μ’ αυτές τις στρατηγικές καταφέρνω να διατηρώ μια ισορροπία που μου επιτρέπει να απολαμβάνω χρόνο με την οικογένειά μου και παράλληλα να επιδιώκω τους επαγγελματικούς μου στόχους με ικανοποίηση και επιτυχία.

Τα παιδιά μου έγιναν η πηγή της δύναμης και του πείσματός μου να πετύχω για να τα κάνω περήφανα και να τους εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Ο συνδυασμός πολλαπλών ρόλων και η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής απαιτεί στρατηγική προσέγγιση και συνεχή προσπάθεια.

Το ωραιότερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι η επαφή μου με τον κόσμο. Ασχολούμαι με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και μέσω αυτού έχω τη δυνατότητα να συναντώ το προσωπικό, να ακούω τις ανάγκες του και να συμβάλλω στην επίλυση οποιουδήποτε θέματος προκύψει.

Το πιο απαιτητικό μέρος της επαγγελματικής μου καθημερινότητας είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα στις συναλλαγές με κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις σε αυτό τον τομέα.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα σήμερα είναι να μπορείς να συνδυάζεις επιτυχώς τους προσωπικούς και τους επαγγελματικούς στόχους, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικογένεια όσο και στην εταιρεία στην οποία βρίσκεσαι ως επαγγελματίας.

Δειτε Επισης

Remarkable women: Γυναίκα παντού
Ευγενία Ηροδότου: Γυναικεία Ενέργεια
Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Ποτέ δεν με φόβισε καμία πρόκληση