Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings

Την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Scope Ratings GmbH (Scope), αναθεωρώντας ταυτόχρονα σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η μείωση του δημόσιου χρέους, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και η ευνοϊκή δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στην αναθεώρηση των προοπτικών», υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας «παραμένουν πιστωτικοί περιορισμοί».

Ο Scope Ratings αναφέρει ότι η αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές αντανακλά την προσδοκία του για συνεχή μείωση του λόγου του χρέους της γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια.

Η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες, που οδήγησαν τον γερμανικό οίκο στην ανακοίνωση της αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους, όπως αναφέρει ο Scope, «και στην περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως».

Επιπλέον, αναφέρει ότι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, στηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος, σημειώνει ότι η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διευκολύνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης και πολυετούς χρηματοδότησης, «ενισχύουν την ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας».

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, αναμένεται να μειωθεί στο 151,9% έως το τέλος του 2024, πριν μειωθεί περαιτέρω στο 130,7% έως το 2029.

«Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους από την έναρξη της ελληνικής κρίσης (1ο τρίμηνο του 2010) και κάτω από το ποσοστό χρέους της Ιταλίας με αξιολόγηση BBB+ έως το 2026», επισημαίνει.

Αναφέρει επίσης ότι οι προβλέψεις του για το χρέος της Ελλάδας έχουν ενισχυθεί λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει, αν όχι να υπερβεί, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024.

Επιπλέον, ο Scope αναφέρει πως επικαιροποίησε τις μεσοπρόθεσμες παραδοχές του για το πρωτογενές ισοζύγιο και τώρα αναμένει ότι η Κυβέρνηση θα επιτύχει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2025-27 για το υπόλοιπο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποσοστό που αποτελεί μια αύξηση από την προηγούμενη συντηρητική παραδοχή για πλεόνασμα μόνο 1%.

Δειτε Επισης

DBRS: Αναβάθμισε το outlook και έστειλε ένα ακόμα θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία
Ανάβει πράσινο φως για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα
Ελλάδα: Επιβραδύνεται η στροφή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις προθεσμιακές καταθέσεις
Σε τέσσερις άξονες οι ανακοινώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Εντυπωσιακές οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων-Έρχεται ρεκόρ το 2024
Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία-Στις 13 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη ετυμηγορία του Moody’s
Ελλάδα: Προς ρεκόρ στον τουρισμό-Άγγιξαν τα 21 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο 7μηνο του 2024
Α. Σιάμισιης: «Κληρώνει» σε ένα εξάμηνο η τύχη των ερευνητικών γεωτρήσεων σε Ιόνιο-Κρήτη
Προς αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο και από τον Moody’s η ελληνική οικονομία
Η ακτινογραφία της ελληνικής ακτοπλοΐας