Powered by

CEO JP Morgan: Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένει η αγορά

Άλλη μια προειδοποίηση για τον πληθωρισμό, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές έστειλε την Παρασκευή (12/7) ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: Μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες υποδομών, αναδιάρθρωση του εμπορίου και επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου», ανέφερε ο Ντίμον σε δήλωσή του μαζί με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της τράπεζας.

«Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένει η αγορά», υποστήριξε.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα ευρύ μέτρο του κόστους για αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, με αποτέλεσμα το 12μηνο ποσοστό να διαμορφωθεί στο 3%, περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την ανησυχία του ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, πειράζοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει πρόοδο.

Ο Ντίμον προσχώρησε με την ομάδα πολλών οικονομολόγων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκούμενο χρέος και τα ελλείμματα των ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 855 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα έχει εισπράξει το οικονομικό έτος 2024. Για το οικονομικό έτος 2023, οι ελλειμματικές δαπάνες της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δειτε Επισης

Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για πετρελαϊκό σοκ αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70
Oxford Economics: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έφεραν μικρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
ΔΝΤ-Ουκρανία: Υποτίμηση νομίσματος, μείωση επιτοκίων και αύξηση φορολογίας στο μενού
Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο
Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε χαμηλό ενός μήνα το Bitcoin εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές
Τουρκία: Απότομο «φρένο» στον πληθωρισμό μετά την αύξηση στα επιτόκια
ΗΠΑ: Συρρίκνωση για 5ο συνεχόμενο μήνα στον δείκτη μεταποίησης ISM
Μικρές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού