CYHRMA: Οι οκτώ πυλώνες που θα καταστήσουν κάθε επιχείρηση εργοδότη προτίμησης

Τις στρατηγικές που ακολουθεί το επιχειρείν προκειμένου να καταστεί εργοδότης προτίμησης, επεξηγεί ο Κυπριακός Σύνδεσμος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, (Κυ.Συ.Δ.Α.Δ.- CYHRMA), ο οποίος ιδρύθηκε το 1991 και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 620 μέλη, επαγγελματίες της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εργασιακών Σχέσεων και Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, με τη διαχείριση ταλέντων (προσέλκυση, ανάπτυξη και δέσμευση τους) να παραμένει σημαντική προτεραιότητα για τους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού, -σύμφωνα με έρευνα της Gartner, που καταδεικνύει πως το 70% των Διευθυντών ΑΔ, δηλώνουν πως η διαχείριση ταλέντων είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα τους-, οι οργανισμοί επικεντρώνονται σε στρατηγικές που θα τους προβάλλουν ως εργοδότες προτίμησης.

CYHRMA1

Οι στρατηγικές αυτές επεκτείνονται σε διάφορους τομείς και περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

  • Ευέλικτα ωράρια εργασίας

Ευέλικτα ωράρια εργασίας που οδηγούν επίσης και σε ευκαιρίες για διαφοροποιημένες μορφές εργοδότησης.

Η συμμετοχή του προσωπικού σε αποφάσεις που αφορούν την εργασία του όπως είναι το ευέλικτο ωράριο και η δυνατότητες για τηλεργασία, καθώς και η παράθεση διαφορετικών επιλογών που να ταιριάζουν σε κάθε προφίλ εργαζομένου, είναι το κλειδί για την αποδοτικότητα και προσαρμοστικότητα στο νέο περιβάλλον εργασίας που διαμορφώνεται.

Αποτελεί δε, σημαντικό κριτήριο για τους εργαζομένους στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν και να συνδυάσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

  • Θετική εργασιακή κουλτούρα

Θετική εργασιακή κουλτούρα στη βάση εμπιστοσύνης και στήριξης από την ηγεσία και διευθυντές, που να δημιουργεί ένα ανθρώπινο, ευέλικτο και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας σε επίπεδο οργανισμού καθώς και κάθε ομάδας ξεχωριστά.

Ένα περιβάλλον ανοικτής επικοινωνίας, συνεργασίας, σεβασμού και ψυχολογικής ασφάλειας στην ομάδα που εργάζεται κάποιο άτομο, καθώς και η σχέση του με τον διευθυντή του είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες δέσμευσης και αφοσίωσης του.

CYHRMA2

Παροχή ελκυστικών αμοιβών

Με το κόστος ζωής να αυξάνεται συνεχώς, η παροχή ελκυστικών αμοιβών σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με ευκαιρίες ανέλιξης και ενθαρρυντικών αμοιβών στη βάση απόδοσης, παραμένει σημαντικός παράγοντας επιλογής και δέσμευσης στον οργανισμό για συντριπτική μερίδα των εργαζομένων.

  • Εξατομικεύμενα ωφέληματα

Τα εξατομικευμένα ωφελήματα, που υποστηρίζουν το προσωπικό καθώς και πρόσθετα ωφελήματα συμπληρώνουν το πακέτο αμοιβών, το οποίο παραμένει σημαντικός παράγοντας για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Μερικά παραδείγματα είναι η παροχή πρόσθετων ημερών αδείας για μητρότητα και πατρότητα, τετραήμερη εργασία, κλπ.

CYHRMA3

Στήριξη και ευεξία

Το περιβάλλον και υπηρεσίες στήριξης και ευεξίας του προσωπικού παραμένουν επίσης παράμετροι οι οποίοι έχουν σημασία για το προσωπικό.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο υπηρεσίες όπως γυμναστήρια, χώρους αναψυχής, παροχή στήριξης σε θέματα Ψυχικής Υγείας, εκπαιδεύσεις, καθώς επίσης ουσιαστική στήριξη από τη διεύθυνση και τον οργανισμό σε σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

  • Εκπαίδευση και ανάπτυξη

Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη οδηγεί στη συνεχή ανάγκη για εντοπισμό των απαραίτητων δεξιοτήτων, την ανάπτυξη τους και τη σωστή αξιοποίηση τους μέσα στον οργανισμό.

Το προσωπικό δίνει μεγάλη σημασία στα θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης των τεχνικών, ψηφιακών, προσωπικών και διευθυντικών δεξιοτήτων του και εκτιμά εργοδότες οι οποίοι επενδύουν χρόνο και μέσα για την αποτελεσματική και συνεχή εκπαίδευση του.

CYHRMA4

Σκοπός, όραμα και εύθυνη

Επιπρόσθετα, το προσωπικό θέλει να εργάζεται και να είναι περήφανο μέλος ενός οργανισμού με σκοπό (Purpose Driven Organization), όραμα και κοινωνική ευθύνη προς το προσωπικό του, την κοινωνία και τον πλανήτη.

Οι εργαζόμενοι σήμερα είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στα ευρύτερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα και θέλουν ο οργανισμός τους να ενσωματώνει θετικές πρακτικές σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του, από την ηγεσία και την εταιρική κουλτούρα έως τις στρατηγικές και καθημερινές δραστηριότητές του.

Είναι επίσης σημαντικό να νιώθουν πως λειτουργούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που τους σέβονται, ακούγονται όλες οι απόψεις, οι ιδέες και οι ανησυχίες τους και έχουν ξεκάθαρη εικόνα πως η εργασία τους συνεισφέρει στην επιτυχία του οργανισμού τους.

  • Αποδοχή και συμπερίληψη

Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η δημιουργία συμπερίληψης είναι κινητήρια δύναμη για τη δέσμευση του προσωπικού, την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία. Έρευνες αποδεικνύουν πως οργανισμοί που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και εστιασμένοι σε θέματα ποικιλομορφίας και συμπερίληψης επιτυγχάνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, είναι πιο καινοτόμοι και πιο ευέλικτοι.

Καταλήγοντας ο Σύνδεσμος, υπογραμμίζει ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός οργανισμού παραμένουν το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και αυτοί που έχουν αποχωρήσει. Είναι σημαντικό, προσθέτει, ο κάθε οργανισμός να γνωρίζει τις αντιλήψεις του προσωπικού του μέσα από δομημένα μέσα, όπως έρευνες ικανοποίησης και έρευνες εξόδου, ούτως ώστε να βελτιώνεται συνεχώς και να διατηρεί τη δέσμευση του προσωπικού του σε υψηλά επίπεδα και να θεωρείται εργοδότης επιλογής για την προσέλκυση ταλέντων.

Δειτε Επισης

ΑΛΦΑΜΕΓΑ & Bean Bar: Ωφελήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων τους
Bioland Energy: Δέσμευση στην ικανοποίηση των αναγκών και την ανάπτυξη των εργαζομένων
Celestyal: Το στοίχημα της διαρκούς εξέλιξης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων της
Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα: Eνεργά δίπλα στους ανθρώπους του με τα κατάλληλα εφόδια
Φάνος Ν. Επιφανίου: «Νοιαζόμαστε για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας»
KPMG Κύπρου: Με επίκεντρο τον άνθρωπο
NetU: Υψίστης σημασίας το υγιές εργασιακό κλίμα
Odyssey: Έμφαση στην καινοτομία και στον άνθρωπο
SODEXO: Εστιάζοντας σε μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους
Starbucks Κύπρου: Οι πρακτικές που την καθιστούν ελκυστικό εργοδότη