Powered by

Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους των ορεινών θερέτρων-«Με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε...»

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων στα ορεινά, κρούει ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ, Ανδρέας Μαντάλας.

Σε δηλώσεις του στη μηνιαία (σ.σ. Ιουνίου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου» ο κ. Μαντάλας, αφού τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για αναστροφή της κατάστασης, υπέδειξε πως «αν δεν γίνονται τα σχέδια των επιχορηγημένων αδειών εργαζομένων και για διακοπές χαμηλοσυνταξιούχων, είμαστε όλοι για κλείσιμο».

«Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, εκτός των τριημέρων, τις υπόλοιπες μέρες είμαστε στην ουσία κλειστοί, δεν δουλεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις πληρότητες των ξενοδοχείων στα ορεινά, ο κ. Μαντάλας είπε ότι αυτές κυμαίνονται μεταξύ 60% με 70%, σημειώνοντας ότι «μόνο τις 15 του Αυγούστου θα φθάσουμε το 90% με 100%».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, «για να έχουμε αυτές τις πληρότητες, μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν τα σχέδια που είναι σε ισχύ και μακάρι να συνεχίσουν γιατί σε αντίθετη περίπτωση, δυστυχώς, δεν θα έχουμε καθόλου κίνηση στα ορεινά».

«Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, καταλήξαμε όλη η νεολαία να θέλει να πάει στα παράλια και να μας μένουν οι ηλικιωμένοι, τους οποίους εάν δεν τους φέρουν τα παιδιά τους ή αν δεν υπάρχουν τα σχέδια, ούτε αυτοί δεν θα έρχονται πλέον», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα των ορεινών θερέτρων και των ορεινών γενικότερα και χρήζει άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης».

Ερωτηθείς για τις ενέργειες των ξενοδόχων προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους, ο κ. Μαντάλας δήλωσε ότι «προκειμένου να κρατηθούμε στη ζωή, αναγκαζόμαστε να πιάνουμε ομάδες από τουρνουά, οι οποίες σου ζητούν χαμηλές τιμές».

«Δίνεις εσύ χαμηλές τιμές, αλλά μπαίνουν οι μικροί ποδοσφαιριστές στα δωμάτια, από τρεις που δικαιούνται μπαίνουν 7-8 για να δουν τους φίλους τους, και προκαλούν ζημιές», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως «για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, βάψαμε πρόσφατα δύο ορόφους του ξενοδοχείου και αυτή τη στιγμή χρειάζονται πάλι βάψιμο. Και για να βάψεις ένα ή δύο ορόφους σε ένα ξενοδοχείο το κόστος δεν είναι μικρό».

«Συνεπώς, ούτε και με τις ομάδες τουρνουά έχουμε μέλλον. Πρέπει να βρούμε σοβαρή πελατεία για να κρατηθούν ζωντανά τα ορεινά», τόνισε.

Κληθείς να πει τι μπορεί να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση, ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ υπέδειξε πως «απαιτείται κυρίως καλύτερη προσβασιμότητα προς τα ορεινά».

Επίσης, είπε, «θα πρέπει να μας παραχωρηθεί ένας αριθμός από άδειες για να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες, για να έχουμε ένα σταθερό προσωπικό και μετά να κτίζουμε πάνω σε εγχώριο προσωπικό.

Δηλαδή, να έχουμε 5 με 6 ξένους εργαζόμενους και μετά να προσλάβουμε Κύπριους, γιατί κακά τα ψέματα δεν βρίσκεις πλέον Κύπριους που να θέλουν να εργαστούν στα ορεινά, παρότι προσφέρονται καλοί μισθοί», επεσήμανε.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε διάφορες περιοχές των ορεινών. Ποια θα είναι η πελατεία τους; Πόσο θα λειτουργήσουν;», διερωτήθηκε, λέγοντας πως «αυτά είναι βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και οφείλει το κράτος να γονατίσει στην κυριολεξία πάνω στα προβλήματα των ορεινών και να προωθήσει επιτέλους λύσεις».

«Πρέπει το κράτος να μας φωνάξει όλους εμάς τους φορείς των ορεινών και να καθίσουμε να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να αναστραφούν τα σημερινά δεδομένα, γιατί, επαναλαμβάνω, με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τουρισμός: Ποσό ρεκόρ από την ταξιδιωτική βιομηχανία στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2024
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
SKY express: Διευρύνει το δίκτυο συνεργασιών με την ITA Airways-Περισσότερες επιλογές στους επιβάτες από Ελλάδα και Κύπρο
Ευριπίδης Λοϊζίδης: Ολόχρονος τουριστικός προορισμός τα επόμενα χρόνια η Πάφος-«Υπάρχουν τα περιθώρια»
Επένδυση €25 εκ. της Aegean στη Volotea-Από τους κορυφαίους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους στην Ευρώπη
Π. Κωνσταντίνου: Προς ολική ανακαίνιση και αναβάθμιση το Pernera Beach Hotel-Τα σχέδια για το ξενοδοχείο
Θετική διάθεση και νέος εντατικός κύκλος διαβουλεύσεων για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Ανέλαβε δράση ο Παναγιώτου-Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Αναβαθμίζεται η Ακτή Ολυμπίων στη Λεμεσό-Μια χρήσιμη υποδομή για ιδιοκτήτες σκαφών
Αντ. Πισσαρίδης: Ανακαινίσεις και ποιοτικές αναβαθμίσεις στο «Ρόδον»-Οι αλλαγές που έρχονται στο ξενοδοχείο