Το Νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας εκσυγχρονίζει τις μεθόδους θεραπείας και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες

Η συνεισφορά της ΕΕ στη ενίσχυση και αναβάθμιση του τομέα υγείας στην Κύπρο υλοποιείται πολυεπίπεδα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δίνοντας έμφαση και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τεράστια είναι η σημασία της ολοκλήρωσης της Α’ φάσης της ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο βρίσκεται στον χώρο του Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Το έργο συμπεριλαμβάνει τις Νέες Κλινικές Οξέων περιστατικών Γυναικών και Ανδρών καθώς και τη Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ).

Η σημαντικότητα του έργου είναι πολυδιάστατη, τόσο για τους συγγενείς, όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς και το προσωπικό, αφού αναβαθμίζονται σε μεγάλο βαθμό οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρ. Άννα Παραδεισιώτου.

Όπως εξηγεί, «εκσυγχρονίζονται οι μέθοδοι θεραπείας και αναβαθμίζονται οι ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες».

Παράλληλα, τονίζεται η κατασκευή χώρων οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικές μεθόδους αλλά και για αναψυχή, όπως αμφιθέατρο, καφετέρια και γυμναστήριο, καθώς και η κατασκευή χώρων διακίνησης και πρασίνου, κάτι που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού, φιλόξενου και ευχάριστου περιβάλλοντος για τους νοσηλευόμενους. Αυτό, τονίζει η Δρ Παραδεισιώτου, συνάδει με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως μία χρόνια αναγνωρισμένη ανάγκη ως προς την περίθαλψη ασθενών με πρόβλημα ψυχικής υγείας, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τα αντίστοιχα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει την ανέγερση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.

Από πλευράς του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, κάνει λόγο για το όραμα του Οργανισμού να εργαστεί προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα για καλύτερη διαβίωση των ασθενών, εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών νοσηλείας των ψυχικά πασχόντων και αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας. Το έργο αποτελείται από δύο κτήρια.

Το πρώτο κτήριο θα λειτουργεί ως Κλινική Οξέων Περιστατικών Ανδρών και μία Γυναικών, συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών. Το δεύτερο κτήριο θα λειτουργεί ως Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ), συμπεριλαμβανομένων και Εξωτερικών Ιατρείων, δυναμικότητας 20 κλινών, μέσω της οποίας θα παρέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης από νόμιμες ουσίες.

Για την παρακολούθηση και συντονισμό της υλοποίησης του ΣΑΑ Κύπρου, έχει οριστεί ως αρμόδια Συντονιστική Αρχή, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών.

Μάθετε περισσότερα για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου στην ιστοσελίδα www. https://cyprus-tomorrow.gov.cy/

Δειτε Επισης

Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
Αναγνώριση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕ.Ε.ΝΣ στη Χίο από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι στόχοι του
Το Νοέμβριο η διεξαγωγή του 8th Project Management Conference
Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Διαφωνεί και υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της ΕΚΚ για πρόστιμο η IC Markets (EU)
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία
Η Μαρίνα Χατζημανώλη τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων
Επανέρχονται σταδιακά τα συστήματα της Cyta που επηρεάστηκαν από βλάβη της Crowdstrike