Powered by

Θάνος Μιχαηλίδης: Απώλεια περίπου 30.000 τουριστών, υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ

Στην αναγκαιότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και αύξησης του αριθμού των ξενοδοχειακών μονάδων, που θα λειτουργήσουν ολόχρονα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει για τη φετινή σεζόν απώλεια περίπου 30.000 τουριστών και υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η εποχικότητα στην αγορά εργασίας και παράλληλα θα αυξηθούν το εμπόριο και οι εισπράξεις του κράτους. Την ίδια ώρα, η σταθερότητα που θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, θα ωθήσει όλο και περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως εξίσου σημαντική πρόκληση είναι και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικά ανέφερε πως η τουριστική βιομηχανία εργοδοτεί περίπου 53.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11% του εργοδοτούμενου πληθυσμού της Κύπρου.

Στους εργοδοτούμενους περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών με τεχνικές και ακαδημαϊκές γνώσεις όπως είναι σεφ, επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, σερβιτόροι κλπ. Η εργοδότηση όλων αυτών των επαγγελματιών καθιστά τη βιομηχανία πολύ σημαντική, διότι η πρόοδός της έχει ευρεία επίδραση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις προκλήσεις για τη φετινή χρονιά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτές είναι αρκετές, σημειώνοντας πως το «2024 φαίνεται πως δεν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις με την περσινή χρονιά και εκτιμάται ότι οι ετήσιες πληρότητες στα ξενοδοχεία θα είναι μειωμένες συγκριτικά με τις πληρότητες του 2023».

Οι κυριότεροι λόγοι που προκάλεσαν αυτή τη μείωση είναι, όπως είπε, «η ξαφνική κρίση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η επιβράδυνση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το γεγονός ότι το Καθολικό Πάσχα ήταν τον Μάρτιο αλλά και η μείωση του αριθμού των πτήσεων προς την Κύπρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 λιγότερες αφίξεις τουριστών».

Επεσήμανε ακόμη πως στις αρχές Ιουνίου σημειώθηκε πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών της Γερμανίας.

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει για τη φετινή σεζόν απώλεια περίπου 30.000 τουριστών και υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Επεσήμανε ακόμη πως μια σημαντική πρόκληση είναι η περιορισμένη πρόσβαση της Κύπρου στις πλείστες δυνητικές τουριστικές αγορές. Είναι ευρέως γνωστό πως η βιομηχανία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Βρετανίας, την ώρα που υπάρχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα της Κύπρου σε σημαντικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης όπως αυτήν της Γερμανίας και σχεδόν καθόλου αναγνωρισιμότητα στην ίσως πιο σημαντική τουριστική αγορά παγκοσμίως, αυτή των ΗΠΑ, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ryanair: Μειώνει τις προβλέψεις και «βλέπει» χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων το καλοκαίρι
Wizz Air: Διαθέσιμες ξανά οι διαδικτυακές της υπηρεσίες-Οι δυνατότητες για τους πελάτες της εταιρείας
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Wizz Air: Καλεί τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα λόγω Microsoft
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)
Προσηλωμένο στη δέσμευσή του για δημιουργία βιώσιμων αξιών το Mercure Beach Resort
Το multipass της Wizz Air τώρα και στην Κύπρο
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια χαρίζοντας ένα Jeep Wrangler
Ο Κώστας Κουμής στο InBusinessNews: Πολύ σημαντικό στον τουρισμό να εκτιμάς σωστά την παράμετρο προοπτική