Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Κέρδη σημείωσαν την Τετάρτη (10/7) οι τιμές του πετρελαίου, χάρη κυρίως στην αύξηση της δραστηριότητας διύλισης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης.

Τα κέρδη πάντως περιορίστηκαν εξαιτίας των μικρών διαταραχών στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω του τυφώνα Beryl, που έπληξε μεταξύ άλλων τον κόλπο του Μεξικού.

Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate έκλεισε την ημέρα αυξημένο κατά 69 σεντς ή 0,85%, στα 82,10 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων πάντως το WTI σημείωνε άνοδο ως και 1 δολάριο, καθώς η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 445,1 εκατομμύρια βαρέλια (την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου), ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, που σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε άνοδο 42 σεντς ή 0,5% και έκλεισε στα 85,08 δολάρια το βαρέλι.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα στοιχεία της EIA φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη αυτή τη στιγμή για υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό είχαν κλείσει τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα, λόγω των ενδείξεων ότι η ενεργειακή βιομηχανία του Τέξας βγήκε σχετικά αλώβητη από τον τυφώνα Beryl.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκίνησαν εκ νέου ορισμένες εργασίες την Τρίτη. Τα διυλιστήρια και οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής υπέστησαν περιορισμένες ζημιές από την καταιγίδα και επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό σε κανονικές λειτουργίες, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε κατά την διήμερη κατάθεση του στο Κογκρέσο ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να κηρύξει τον πληθωρισμό «νικημένο», αλλά θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε πορεία σταθερών τιμών και χαμηλών επιπέδων ανεργίας.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε μειώσεις των επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι αναλυτές επίσης δήλωσαν ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος ελάχιστα επηρέασε τις τιμές, με τους επενδυτές να είναι κάπως κουρασμένοι από τις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Tim Snyder, οικονομολόγος της Matador Economics.

«Βλέπουμε ειδήσεις που έχουν μικρό αντίκτυπο στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά τις προεξοφλεί», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)