Αυτούσια η συμφωνία με ΗΠΑ που φέρνει την κατάργηση της βίζας ακόμη πιο κοντά-Κυρώνεται από την Βουλή

Ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα για ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ γίνεται σήμερα με την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

Σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου-κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει-, η ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2024 με αρχές του έτους 2025, με επακόλουθο οι Κύπριοι πολίτες που θα ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς για περίοδο μέχρι ενενήντα μέρες να συμπληρώνουν ηλεκτρονική αίτηση με ελάχιστο οικονομικό κόστος και η απάντηση επί της αιτήσεως αναμένεται ότι θα δίδεται το συντομότερο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Κύπρος αποτελεί την μία από τις μόλις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που δεν συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα, με την Κυβέρνηση να ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της την συμμετοχή της χώρας μας στο VWP, καθότι κάτι τέτοιο θα προσδώσει πολυεπίπεδα κοινωνικοοικονομικά, αλλά και πολιτικά οφέλη.

Τι διαλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο προχθές Τρίτη στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, η εν λόγω συμφωνία θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ για την αξιολόγηση, επανεξέταση και ανταλλαγή ταξιδιωτικών πληροφοριών, καθώς και για την ανάπτυξη αξιολογήσεων κινδύνων για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων προσώπων που ταξιδεύουν διεθνώς και τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας οποιουδήποτε εκ των συμβαλλόμενων μερών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τα οφέλη της Δημοκρατίας από την υπό κύρωση συμφωνία αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της κρατικής ασφάλειας από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, τη χρήση υψηλής τεχνογνωσίας και λογισμικών και τη διευκόλυνση όσων πολιτών ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για διάφορους λόγους.

Σύμφωνα, ακόμη, με τον κ. Χαρτσιώτη, η συμφωνία διασφαλίζει μεγαλύτερη δυνατότητα για την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος διεθνικού χαρακτήρα, ώστε αυτή να συνάδει με τη «Συμφωνία Ομπρέλα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, η οποία υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 2 Ιουνίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών

Αξίζει να αναφερθεί πως, η συνεργασία μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ περιλαμβάνει διαβίβαση ταξιδιωτικών πληροφοριών μεταξύ τους στον βαθμό που επιτρέπεται από τις υπάρχουσες συνθήκες και ισχύουσες πολιτικές.

Οι πληροφορίες αυτές θα είναι εμπιστευτικές και δύναται να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, και συγκεκριμένα για την παροχή αρωγής για ταυτοποίηση άγνωστων κινδύνων ασφάλειας ή απειλών, για την ανίχνευση/εντοπισμό διεθνικών εγκληματικών δικτύων και δραστηριοτήτων και άλλων απειλών κατά της ασφάλειας των συνόρων ή/και για ταυτοποίηση προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των δύο κρατών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν δωρεάν στη Κυπριακή Δημοκρατία το λογισμικό σύστημα/πλατφόρμα ATSG για τη συλλογή και ανάλυση των στοιχείων των επιβατών.

  • Διαβάστε αυτούσιο το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς και αυτούσια την συμφωνία μεταξύ της Κ.Δ. και των ΗΠΑ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Θλίψη Χριστοδουλίδη για θάνατο Χαράλαμπου Μυλωνά-«Εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας»
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού στην Ινδία ο Δαμιανού
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
Κέρδη στο ΧΑΚ την Παρασκευή, στο 1,23% τα κέρδη της βδομάδας