Powered by

Saudi Aramco: Εισέπραξε $12,35 δισ. από πώληση μετοχών

Ποσό ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων περισσότερο από το αναμενόμενο και συνολικά 12,35 δισ. δολάρια, εισέπραξε η Saudi Aramco από την πώληση μετοχών στη δευτερογενή αγορά, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο διαχειριστής της συμφωνίας.

Επιπλέον 154,5 εκατομμύρια μετοχές εκδόθηκαν ως απάντηση στη ζήτηση των επενδυτών, ανακοίνωσε η εταιρεία Merrill Lynch του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετοχών που εκδόθηκαν σε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια.

Η προσφορά μετοχών από την εταιρεία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο ήταν η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή μετά το ρεκόρ της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO) της Aramco στο Χρηματιστήριο το 2019, ενισχύοντας τα οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το Βασίλειο δαπανά αρκετά για να στρέψει την οικονομία του, πέραν της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

"Μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, το συνολικό μέγεθος της προσφοράς θα ανέλθει σε 1.699.500.000 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικό ποσό προσφοράς 46,31 δισεκατομμυρίων SAR (12,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων)", αναφέρει σε ανακοίνωσή η Merrill Lynch του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Τον περασμένο μήνα η Aramco δήλωσε ότι η προσφορά μετοχών της συγκέντρωσε τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το τελικό μέγεθος εξαρτάται από το αν η Merrill Lynch θα χρησιμοποιήσει την επιλογή της προαίρεσης για να πουλήσει επιπλέον μετοχές μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Η Aramco, στολίδι της σαουδαραβικής οικονομίας που παραμένει ως επί το πλείστον κρατική, ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου ότι θα πωλήσει 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές, ή περίπου το 0,64% των μετοχών που έχει εκδώσει, στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτό θεωρήθηκε ευρέως ως ένα τεστ του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Βασιλείου που είναι γνωστή ως Όραμα 2030, στα λεγόμενα γιγαντιαία έργα του οποίου περιλαμβάνεται μια σχεδιαζόμενη φουτουριστική μεγαλούπολη στην έρημο.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και το μερίδιο της Κυβέρνησης στην Aramco, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της, είναι περίπου 81,5% μετά τη δεύτερη πώληση μετοχών.

Δειτε Επισης

Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για πετρελαϊκό σοκ αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70
Oxford Economics: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έφεραν μικρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
ΔΝΤ-Ουκρανία: Υποτίμηση νομίσματος, μείωση επιτοκίων και αύξηση φορολογίας στο μενού
Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο
Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε χαμηλό ενός μήνα το Bitcoin εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές
Τουρκία: Απότομο «φρένο» στον πληθωρισμό μετά την αύξηση στα επιτόκια
ΗΠΑ: Συρρίκνωση για 5ο συνεχόμενο μήνα στον δείκτη μεταποίησης ISM
Μικρές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού