Κομισιόν: Νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη για τα κυπριακά τερτζιελλούθκια

Την έγκριση της προσθήκης νέας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) από την Κύπρο για τα τερτζιελλούθκια ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

.Τα τερτζιελλούθκια είναι, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, είδος ζυμαρικού που παρασκευάζεται με την ανάμειξη αλευριού από σκληρό σιτάρι (ή άλλου τύπου αλεύρι, όπως χωριάτικο ή ολικής αλέσεως) με σιμιγδάλι, νερό και αλάτι.

Το όνομα του προϊόντος προέρχεται από το σχήμα του, το οποίο μοιάζει με τερτζιέλλι (μικρό κρίκο), ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το μέγεθος και η υφή, είναι αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης των παραγωγών.

Η φήμη του προϊόντος οφείλεται τόσο στα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν τις ικανότητες του παρασκευαστή, όσο και στην απλότητα της σύνθεσής τους, αλλά και στον τρόπο κατανάλωσης τους, καθώς θεωρούνται νηστίσιμο φαγητό.

Σημαντικό στάδιο στη διαδικασία παραγωγής είναι σύμφωνα με την περιγραφή που συνοδεύει την απόφαση το στάδιο της «ξεκούρασης» της ζύμης, καθώς είναι αυτός που καθορίζει την ελαστικότητα της ζύμης, και το σχήμα και την ελαφρώς τραχιά υφή του προϊόντος.

Τα τερτζιελλούθκια παραδοσιακά αποτελούσαν νηστίσιμο έδεσμα που προσφερόταν σε γιορτές και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι. Καταναλώνονται αφού βράσουν σε νερό και χαρουπόμελο, πετιμέζι ή μέλι.

Στο ίδιο δελτίο τύπου η Κομισιόν ανακοινώνει και την προσθήκη του «Bingöl Balı» και του «Osmaniye Yer Fıstığı» από την Τουρκία στο μητρώο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το "Bingöl Balı" είναι μέλι που παράγεται στην επαρχία Bingöl στην ανατολική Τουρκία, επαρχία που είναι γνωστή για τη μελισσοκομία. Το "Osmaniye Yer Fıstığı" είναι ένα είδος φυστικιού που παράγεται στην επαρχία Osmaniye της Τουρκίας, είναι ανθεκτικό στο κρύο και δεν χρειάζεται πολύ φως και θερμότητα.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Ήπια άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο
Mall of Limassol: Με ισχυρή στήριξη και ηχηρούς tenants θα τρέξει το νέο εμπορικό κέντρο
Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη