Powered by

Winkworth: Μείωση ζήτησης ακριβών ακινήτων από φορολόγηση πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών έχει μειωθεί στη Βρετανία ως αποτέλεσμα των φορολογικών πολιτικών που στοχεύουν τους πλούσιους αλλά και από την πρόταση της νέας Κυβέρνησης των Εργατικών να φορολογηθούν τα ιδιωτικά σχολεία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο βρετανικός κτηματομεσιτικός όμιλος Winkworth.

Τα σφιχτά δημόσια οικονομικά της Βρετανίας δεν δίνουν πολλά περιθώρια για να επενδυθούν κρατικά χρήματα στη βελτίωση των προβληματικών δημόσιων υπηρεσιών της. Αυτό έχει ωθήσει τις διαδοχικές βρετανικές Κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στο κατά πόσον μπορούν να εισπράξουν περισσότερους φόρους από εκείνους που έχουν επιλέξει τη Βρετανία, και ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων με υψηλές αποδόσεις, για να διασφαλίσουν τον πλούτο τους.

Με τη νέα Κυβέρνηση των Εργατικών να υπόσχεται να αυστηροποιήσει τα φορολογικά παραθυράκια που συχνά ωφελούν τους πολύ πλούσιους, ιδιωτικές τράπεζες και οικονομικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι ορισμένοι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα εντελώς.

Η Winkworth αναφέρει σε ανακοίνωση της σε σχέση με τις συναλλαγές ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά ότι υπήρξε κάποια επίπτωση στα πιο ακριβά ακίνητα της αγοράς.

"Ο συνδυασμός της κατάργησης του καθεστώτος της μη μόνιμης κατοικίας από το Συντηρητικό Κόμμα, η δηλωμένη πρόθεση του Εργατικού Κόμματος να προσθέσει ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έχουν επιβαρύνει αυτόν τον τομέα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κόμμα, του οποίου η εκλογική νίκη την περασμένη εβδομάδα αναμενόταν ευρέως, προτίθεται να καταργήσει εξαίρεση για τα μη κρατικά σχολεία, τα οποία σήμερα δεν χρειάζεται να χρεώνουν 20% ΦΠΑ στα δίδακτρα που λαμβάνουν.

Τα σχολεία αυτά συχνά προτιμώνται από τους πλούσιους, αλλά τώρα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά.

Τον περασμένο Μάρτιο, η τότε συντηρητική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά το φορολογικό καθεστώς του "non-dom" (μη μόνιμος κάτοικος), το οποίο ωφελεί τουλάχιστον 80.000 άτομα που ζουν στη Βρετανία αλλά πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό.

Οι Εργατικοί προχώρησαν περισσότερο, υποσχόμενοι να τερματίσουν τη χρήση υπεράκτιων καταπιστευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή του φόρου κληρονομιάς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κυβέρνηση την Τρίτη έδειξαν ότι οι non-doms ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν 8,9 δισεκατομμύρια στερλίνες σε φόρους εισοδήματος, μισθοδοσίας και κεφαλαιακών κερδών κατά το φορολογικό έτος 2022/2023.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2025
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%-Το φθινόπωρο ίσως φτάσουμε τον στόχο
Ρεν (ΕΚΤ): Βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω δασμών Τραμπ
DBRS: Αβεβαιότητα για αντίκτυπο δασμών στις αξιολογήσεις κρατικού χρέους-Ανθεκτικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Νέο ρεκόρ για χρυσό, αποδυναμώνεται το δολάριο-Ενισχύονται οι φόβοι για ανεξαρτησία της Fed
Κάλεσμα του Κινέζου υπουργού Εμπορίου για πολλαπλά μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης υπηρεσιών
Η φαρμακοβιομηχανία Roche θα επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Nomura: Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας εξαγοράζει την Macquarie Group σε ένα deal 1,8 δισ. δολαρίων
Εναντίον Τραμπ προσέφυγε το Χάρβαρντ λόγω παγώματος κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων
Πρόθεση ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια που παράγονται στην Ασία