ΜακΚόλ (ΕΚΤ): Καμπανάκι για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η «αξιοσημείωτη» ανάπτυξη των private funds και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός των ρυθμιζόμενων τραπεζών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν σίγουρα προειδοποιητικά σήματα μπροστά μας», δήλωσε στους Financial Times η Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Το επικρατέστερο είναι ο τομέας στον οποίο πιθανότατα έχουμε τη μικρότερη ορατότητα και στον οποίο τα πράγματα μπορούν να κινηθούν ταχύτερα από... την κανονική πιστωτική δυναμική -δηλαδή η αγορά των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών».

Οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές, που συχνά αποκαλούνται «σκιώδεις τράπεζες», στην ΕΕ κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 42,9 τρισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι 38 τρισ. ευρώ που κατείχαν οι παραδοσιακοί πιστωτικοί φορείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανάπτυξη του τομέα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν «αξιοσημείωτη» και «κάτι που πάντα μας ανησυχεί», δήλωσε η McCaul.

«Είναι εκτός της τραπεζικής εποπτικής και ρυθμιστικής περιμέτρου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι αδιαφανείς δεσμοί μεταξύ του τομέα και των τραπεζών μέσω συμφωνιών επαναγοράς, πιστωτικών γραμμών ή παραγώγων εγείρουν ανησυχίες για το τι αυτό «μεταφράζεται για τους συστημικούς κινδύνους».

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα