ΜακΚόλ (ΕΚΤ): Καμπανάκι για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η «αξιοσημείωτη» ανάπτυξη των private funds και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός των ρυθμιζόμενων τραπεζών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν σίγουρα προειδοποιητικά σήματα μπροστά μας», δήλωσε στους Financial Times η Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Το επικρατέστερο είναι ο τομέας στον οποίο πιθανότατα έχουμε τη μικρότερη ορατότητα και στον οποίο τα πράγματα μπορούν να κινηθούν ταχύτερα από... την κανονική πιστωτική δυναμική -δηλαδή η αγορά των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών».

Οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές, που συχνά αποκαλούνται «σκιώδεις τράπεζες», στην ΕΕ κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 42,9 τρισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι 38 τρισ. ευρώ που κατείχαν οι παραδοσιακοί πιστωτικοί φορείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανάπτυξη του τομέα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν «αξιοσημείωτη» και «κάτι που πάντα μας ανησυχεί», δήλωσε η McCaul.

«Είναι εκτός της τραπεζικής εποπτικής και ρυθμιστικής περιμέτρου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι αδιαφανείς δεσμοί μεταξύ του τομέα και των τραπεζών μέσω συμφωνιών επαναγοράς, πιστωτικών γραμμών ή παραγώγων εγείρουν ανησυχίες για το τι αυτό «μεταφράζεται για τους συστημικούς κινδύνους».

Δειτε Επισης

Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Αυξήθηκε η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στην Ευρώζωνη το δεύτερο τρίμηνο
Sophic: Νέα έκδοση Γραμματίων Δημοσίου της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη βδομάδα
Σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ κατά των τραπεζών για περιβαλλοντικούς κινδύνους διαβλέπει ο DBRS
Η θέση εργασίας που άνοιξε στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου-Τα προσόντα, τα καθηκόντα και η μισθοδοσία
ΕΚΤ: Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη, τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Σταθερά δίπλα σου με υψηλές αποδόσεις έως 2.5%
Ελλαδικά δημοσιεύματα: Προς αλλαγή διοίκησης στην Ελληνική προσανατολίζεται η Eurobank
Πηγές Eurobank: Γιατί το τίμημα για την Ελληνική Τράπεζα είναι δίκαιο και εύλογο