Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025

H Wood & Company διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την πρόβλεψή της να είναι για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 2,8% και 3% για το επόμενο έτος.

Παρότι αναγνωρίζει ο οίκος ότι υπάρχει περιθώριο για πτωτική αναθεώρηση της τάξεως του 0,5% για φέτος, επιλέγει στάση αναμονής, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα.

Ο τουρισμός φαίνεται να είναι ισχυρός, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% μέχρι τον Απρίλιο σε σχέση με τον πέρυσι και ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περαιτέρω το καλοκαίρι.

«Επιλέγουμε να περιμένουμε, για να παρακολουθήσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσουμε τις προβλέψεις μας. Για το 2025, η πρόβλεψη μας είναι στο 3%.

Η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά οικονομική περίοδο προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010 και η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε περίπου 3%, υποστηριζόμενο από τη βελτίωση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία κρατά το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα είναι εφικτή», υπογραμμίζει ο τσέχικος οίκος.

Το 2024, η οικονομία επωφελείται από την εκδίπλωση των κονδυλίων της ΕΕ, τις ζωηρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις αλλά το έτος αυτό παραμένει από ορισμένες απόψεις ένα μεταβατικό έτος.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό και ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι ζωηρός. Από την άλλη, ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από τα προηγούμενα έτη.

Οι έρευνες για τα νοικοκυριά αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση των μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με κέρδη εισοδήματος που προέρχονται από υπερωρίες, μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.

Η διάθεση για προσλήψεις μειώθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα στον επιχειρηματικό τομέα βελτιώθηκε.

Το ποσοστό ανεργίας αγωνίζεται να μειωθεί περαιτέρω, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022.

Οι κίνδυνοι των φυσικών καταστροφών και οι ευρωεκλογές

Οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επιστρέψει και φέτος, ενώ πέρυσι, εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Oι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές προκάλεσαν ορισμένες ανησυχίες σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, ήταν κατώτερες των προσδοκιών, κερδίζοντας μόνο 28,3%, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για υποστήριξη 32-34%.

Επίσης, τρία ακροδεξιά κόμματα έλαβαν σημαντική υποστήριξη, αλλά τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τη Wood, δεν υποδηλώνουν κάποια επικείμενη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Τα χαμηλότερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Νέας Δημοκρατίας αντανακλούν την άποψη του εκλογικού σώματος, καθώς οι μισθολογικές συμβάσεις συνεχίζουν να δείχνουν στασιμότητα των μισθών για την πλειονότητα των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, και οφείλεται εν μέρει στις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου των εκλογών που ήταν υψηλές, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ψηφοφόρων να υποφέρει.

Επιπλέον, οι επιδόσεις της ακροδεξιάς θα πρέπει να μην αποτελεί πλήρη έκπληξη, δεδομένου ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στην Ελλάδα κατέλαβε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος για πολλά χρόνια και όταν διαλύθηκε, ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια άλλη εκπροσώπηση θα αναδυόταν.

Δειτε Επισης

Έρευνα: Ποιες επαγγελματικές ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκε η τέταρτη δόση 2,3 δις ευρώ στην Ελλάδα
Αύξηση 3,1% του τζίρου στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα τον Μάιο
ΑΔΜΗΕ: MoU για νέο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία
Στα €355,947 δις αυξήθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2024
Σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική