Κίνα: Συρρίκνωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο

Eπιβράδυνση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κίνα για τον μήνα τον Ιούνιο, με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να παραμένει αμείωτος.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας υποχώρηση από την αύξηση 0,3% τον Μάιο και κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση αναλυτών του Reuters.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά τις τιμές των εργοστασίων, μειώθηκε κατά 0,8% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, βελτιωμένος από τον Μάιο.

«Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν έχει εξασθενίσει στην Κίνα», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

«Η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη». Πρόσθεσε δε, ότι η Κίνα θα βασιστεί στις εξαγωγές για να στηρίξει την οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεταδίδει το CNBC.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πτώση του κόστους των τροφίμων.

Οι τιμές των φρέσκων λαχανικών μειώθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, ενώ οι τιμές των φρούτων έπεσαν κατά 8,7% και εκείνες του βοείου κρέατος υποχώρησαν κατά 13,4%. Οι τιμές στο κλάδο του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 0,8% από τον Μάιο.

Σε γενικές γραμμές, η υποτονική εγχώρια ζήτηση στην Κίνα έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, όπου οι τιμές παραμένουν αυξημένες.

Δειτε Επισης

Βρετανία: Τι «βλέπει» το ΔΝΤ για φόρους και δαπάνες
Ρυθμός ανάπτυξης 0,4% για τη βρετανική οικονομία-Διπλάσιος της πρόβλεψης των περισσότερων οικονομολόγων
Πάουελ: Η Fed δεν έχει ακόμα αρκετή αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια
Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «απογειώνουν» τα ιπτάμενα ταξί στο Παρίσι
Saudi Aramco: Εισέπραξε $12,35 δισ. από πώληση μετοχών
Winkworth: Μείωση ζήτησης ακριβών ακινήτων από φορολόγηση πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κίνα: Συρρίκνωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο
Νέο καμπανάκι για τη γερμανική οικονομία-Ρεκόρ δεκαετίας στις πτωχεύσεις
Η Τουρκία βγαίνει στις αγορές με 8ετές ομόλογο σε δολάριο
Economist: Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου για το 2024