Η Τουρκία βγαίνει στις αγορές με 8ετές ομόλογο σε δολάριο

Η Τουρκία εισέρχεται στη διεθνή αγορά ομολόγων για τρίτη φορά φέτος, εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να επιβραδύνεται και οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται.

Η χώρα επιδιώκει να εκδώσει οκταετείς τίτλους σε δολάρια με αρχική καθοδήγηση απόδοσης γύρω στο 7,625%, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η τιμολόγηση και το μέγεθος ενδέχεται να οριστικοποιηθούν αργότερα σήμερα. Η συμφωνία είναι πιθανό να είναι τύπου benchmark, δηλαδή τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια.

Η BNP Paribas, η Citigroup, η JPMorgan Chase και η Standard Chartered είναι οι τράπεζες που διαχειρίζονται την πώληση.

Η πιθανή τελική τιμολόγηση της τάξης 7,23%-7,3% θα είναι «μια αντανάκλαση της πιθανής ισχυρής ζήτησης που υποστηρίζεται από τα τεχνικά στοιχεία και τη θεμελιώδη εικόνα», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley Neville Mandimika σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Ο Mandimika δήλωσε ότι μια σειρά παραγόντων «υποστηρίζουν το κρατικό αξιόχρεο», από την απόφαση της κυβέρνησης να παραλείψει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του έτους και την ταχύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού έως την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης από την Moody’s Investors Service αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να δανειστεί 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις διεθνείς αγορές μέσω εκδόσεων συμβατικών ομολόγων και σουκούκ, ή ισλαμικού χρέους, φέτος. Τον Μάρτιο, άντλησε 2 δισ. ευρώ (2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) – με το πρώτο της ομόλογο σε ευρώ εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία έχει αυξηθεί το τελευταίο έτος έπειτα από μια αντιστροφή της πολιτικής που έθεσε τη χώρα σε μια πιο συμβατική νομισματική και δημοσιονομική τροχιά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κεντρική τράπεζα προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 70%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι περικοπές δαπανών αναμένεται να ρίξουν τον πληθωρισμό σε περίπου 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση επενδυτών που διοργανώνει η JPMorgan την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Δειτε Επισης

Ντόναλντ Τραμπ: Ποιες αλλαγές εξετάζει σε οικονομία, εμπόριο και ενέργεια εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ
«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο