Α. Χατζηαδάμου: Ευεργετική για την αγορά η παράταση για τα καπάκια στα πλαστικά, δυσφορούν οι καταναλωτές

Στη νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει η νέα νομοθεσία για την προσάρτηση των καπακιών και καλυμμάτων σε πλαστικά δοχεία που περιέχουν υγρά προς πόση έως τρία λίτρα, καλούνται να προσαρμοστούν προμηθευτές, διανομείς και λιανεμπόριο.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφάσισε να παραχωρήσει παράταση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία (πλαστικά μπουκάλια/δοχεία με αποσπώμενα/μη προσαρτημένα καπάκια) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2024, σε συνέχεια πολλών αιτημάτων διανομέων, υπεραγορών και καταστημάτων ώστε να επιτραπεί η πώληση των ποσοτήτων περιεκτών ποτών που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά πριν τις 3 Ιουλίου 2024.

Αναπόφευκτη η αναστάτωση

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου χαιρέτισε το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει αντιληφθεί την κατάσταση στην αγορά, καθώς σε περίπτωση που δεν δινόταν η τετράμηνη παράταση, οι υφιστάμενες τεράστιες ποσότητες με προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας δεν θα μπορούσαν να διατεθούν.

«Εκτιμούμε την παραχώρηση παράτασης προκειμένου να καταφέρει να προσαρμοστεί η αγορά μέχρι τέλος Οκτωβρίου και να πωληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα», σημείωσε σχετικά.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αναπόφευκτα έχει προκύψει αναστάτωση και δυσφορία μεταξύ των καταναλωτών, οι οποίοι αντιδρούν στο νέο καθεστώς, καταβάλλοντας προσπάθεια να ανοίξουν ένα μπουκάλι νερού με προσαρτημένο καπάκι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμα και τραυματισμοί στα χείλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεραγορές και τα σημεία πώλησης θα συνεχίσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 να παραλαμβάνουν προϊόντα, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, νοουμένου ότι η ημερομηνία παραγωγής τους δεν ξεπερνά την 3η Ιουλίου του 2024.

Όχι σε υπερβολές που δημιουργούν προβλήματα

Για το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος Περιβάλλοντος λήφθηκαν υπόψη τόσο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την καταστροφή των προϊόντων αυτών ως απόβλητα, όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις και τα παράπονα που έχουν εκφραστεί σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο για τα προσαρτημένα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ τάχθηκε υπέρ των μέτρων και των νομοθεσιών (εγχώριων ή ευρωπαϊκών) που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς, όπως είπε, υπερβολές ή τακτικές που δημιουργούν προβλήματα στο λιανεμπόριο.

Η εν λόγω απαίτηση αφορά περιέκτες ποτών (δοχεία που περιέχουν προϊόντα σε υγρή μορφή που καταναλώνονται μέσω της πόσης, όπως γάλα, νερό, κρασί, μπίρα, υγρά αναψυκτικά, χυμοί, νέκταρ, στιγμιαία ποτά κ.ά.) με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, δηλαδή δοχεία όπως φιάλες ποτών, καθώς και σύνθετες συσκευασίες ποτών.

Εξαιρούνται οι γυάλινοι ή μεταλλικοί περιέκτες ποτών που έχουν πλαστικά καπάκια και καλύμματα και οι περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα σε υγρή μορφή για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις
Υπεραγορές Αλφαμέγα: «Σκόραραν» στον τελικό του Euro2024 με ένα λαμπρό πάρτι
Έκπληξη αιγοπροβατοτρόφων για τα μικρά τυροκομεία-«Δεν υπάρχει έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
Απαντά στα «πυρά» της Επιτροπής Εμπορίου το Υπουργείο-«Αδήριτη ανάγκη η ψήφιση ν/σ για πλαφόν στο νερό»
Atterbury Europe: Συμφωνία με Αλφαμέγα για παρουσία στο Mall of Limassol, χρηματοδότηση από Eurobank
Ε.Ε.: Διχασμένα τα κράτη-μέλη για τους δασμούς στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα από Κίνα