Α. Χατζηαδάμου: Ευεργετική για την αγορά η παράταση για τα καπάκια στα πλαστικά, δυσφορούν οι καταναλωτές

Στη νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει η νέα νομοθεσία για την προσάρτηση των καπακιών και καλυμμάτων σε πλαστικά δοχεία που περιέχουν υγρά προς πόση έως τρία λίτρα, καλούνται να προσαρμοστούν προμηθευτές, διανομείς και λιανεμπόριο.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφάσισε να παραχωρήσει παράταση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία (πλαστικά μπουκάλια/δοχεία με αποσπώμενα/μη προσαρτημένα καπάκια) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2024, σε συνέχεια πολλών αιτημάτων διανομέων, υπεραγορών και καταστημάτων ώστε να επιτραπεί η πώληση των ποσοτήτων περιεκτών ποτών που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά πριν τις 3 Ιουλίου 2024.

Αναπόφευκτη η αναστάτωση

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου χαιρέτισε το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει αντιληφθεί την κατάσταση στην αγορά, καθώς σε περίπτωση που δεν δινόταν η τετράμηνη παράταση, οι υφιστάμενες τεράστιες ποσότητες με προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας δεν θα μπορούσαν να διατεθούν.

«Εκτιμούμε την παραχώρηση παράτασης προκειμένου να καταφέρει να προσαρμοστεί η αγορά μέχρι τέλος Οκτωβρίου και να πωληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα», σημείωσε σχετικά.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αναπόφευκτα έχει προκύψει αναστάτωση και δυσφορία μεταξύ των καταναλωτών, οι οποίοι αντιδρούν στο νέο καθεστώς, καταβάλλοντας προσπάθεια να ανοίξουν ένα μπουκάλι νερού με προσαρτημένο καπάκι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμα και τραυματισμοί στα χείλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεραγορές και τα σημεία πώλησης θα συνεχίσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 να παραλαμβάνουν προϊόντα, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, νοουμένου ότι η ημερομηνία παραγωγής τους δεν ξεπερνά την 3η Ιουλίου του 2024.

Όχι σε υπερβολές που δημιουργούν προβλήματα

Για το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος Περιβάλλοντος λήφθηκαν υπόψη τόσο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την καταστροφή των προϊόντων αυτών ως απόβλητα, όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις και τα παράπονα που έχουν εκφραστεί σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο για τα προσαρτημένα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ τάχθηκε υπέρ των μέτρων και των νομοθεσιών (εγχώριων ή ευρωπαϊκών) που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς, όπως είπε, υπερβολές ή τακτικές που δημιουργούν προβλήματα στο λιανεμπόριο.

Η εν λόγω απαίτηση αφορά περιέκτες ποτών (δοχεία που περιέχουν προϊόντα σε υγρή μορφή που καταναλώνονται μέσω της πόσης, όπως γάλα, νερό, κρασί, μπίρα, υγρά αναψυκτικά, χυμοί, νέκταρ, στιγμιαία ποτά κ.ά.) με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, δηλαδή δοχεία όπως φιάλες ποτών, καθώς και σύνθετες συσκευασίες ποτών.

Εξαιρούνται οι γυάλινοι ή μεταλλικοί περιέκτες ποτών που έχουν πλαστικά καπάκια και καλύμματα και οι περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα σε υγρή μορφή για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Τα πολυτελή μοντέλα και supercars από το στόλο της E-Cars Group που θα δείτε στο Limassol Motion Event 2024
Αντίστροφη μέτρηση για το «opening» του νέου Jumbo στη Λευκωσία-Η εξέλιξη των έργων και πότε ανοίγει
Jumbo: Μικρή αύξηση των πωλήσεων στην Κύπρο το οκτάμηνο-Πώς κινήθηκε ο Αύγουστος
Γιώργος Φωτίου-Bean Bar: Τα μυστικά για την επιλογή του καλύτερου και ποιοτικότερου καφέ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αιτήσεις μέχρι 6 Οκτωβρίου για την δεύτερη άτυπη ομάδα εργασίας για το χαλλούμι
Λ. Καρακατσάνης: Η DUST+CREAM που ήρθε εν μέσω πανδημίας στην Κύπρο και αλλάζει τους κανόνες της ομορφιάς
O επαναπροσδιορισμός του εμπορίου ξεκινά από το E-Commerce Conference
Αυξήθηκε σε αξία και σε όγκο το λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο
Αυτοκίνητα από €500 μέχρι €25.000 στον πλειστηριασμό της Τρ. Κύπρου
Σε ποια φάση βρίσκεται το Neo Plaza-H πιο πρόσφατη εξέλιξη και η δικαστική μάχη που συνεχίζεται