Ο κομβικός ρόλος της Κύπρου στις τεχνολογίες και την καινοτομία στην περιοχή-Ο στόχος της Κυβέρνησης

Τον κομβικό ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και την καινοτομία στην περιοχή υπογράμμισαν σήμερα σε από κοινού δηλώσεις ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, και η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας, Ντίμα Αλ Γιάχυα.

Λίγο πριν την συνάντηση τους την οποία απασχόλησαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας του Οργανισμού με την Κύπρο, Δαμιανού και Αλ Γιάχυα αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για την ψηφιακή μετάβαση, χάριν στη θέση της μεταξύ τριών ηπείρων.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη θέση της Κύπρου, που αποτελεί και το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που εντάσσεται στον Οργανισμό, ώστε να αναδειχθεί σε «γέφυρα μεταξύ εθνών, ανθρώπων και ιδεών». Υπογράμμισε, επίσης, την προσήλωση της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση του ψηφιακού τοπίου, καθιστώντας την ψηφιακή μετάβαση κορυφαία της προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για ισχυρότερες συνεργασίες που θα προωθήσουν κοινούς στόχους, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η πρόθεση του Οργανισμού, ενώ επεσήμανε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες «συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου και ευημερίας».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στις ενέργειες που έχει ήδη κάνει η Κύπρος για την ανάπτυξη μίας εύρωστης ψηφιακής οικονομίας, προσθέτοντας ότι η χώρα «εξελίσσεται ταχέως σε έναν περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναζητούν μία αξιόπιστη δίοδο στην Ευρώπη και στην περιοχή».

Σκοπός, όπως είπε, είναι να καταστεί η Κύπρος γέφυρα που θα διευκολύνει την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ χωρών και ανθρώπων στην περιοχή. Επεσήμανε, δε, ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπία του Οργανισμού επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς των δύο μερών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα οδηγήσει σε εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας τους.

Εκ μέρους του Οργανισμού, η κ. Αλ Γιάχυα δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί επίσης στη στρατηγική θέση της Κύπρου μεταξύ τριών ηπείρων, σημειώνοντας ότι αυτή την καθιστά πέρασμα για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες που εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες. «Αυτή η θέση έχει επιτρέψει στη χώρα να εξελιχθεί σε έναν ακμαίο κόμβο για καινοτομία», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα του πως η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και καινοτόμων επιχειρηματιών, μπορεί να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία».

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του συλλογικού οράματος Οργανισμού, εξηγώντας ότι ο ρόλος του είναι «να γεφυρώσει τα ψηφιακά χάσματα και να δημιουργήσει ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία λειτουργεί ως μοχλός για θετικές αλλαγές».

«Εμείς, μαζί με τα κράτη μέλη μας, είμαστε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι οι ψηφιακές ευκαιρίες είναι προσβάσιμες για όλους,», είπε η κ. Αλ Γιάχυα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς και της διασυνοριακής συνεργασίας.

«Με την προώθηση ενός περιβάλλοντος αμοιβαίας υποστήριξης και συλλογικής δράσης, ειδικά μεταξύ των κρατών μελών μας, ο Οργανισμός οδηγεί σε ουσιαστική πρόοδο και δημιουργεί διαρκή αντίκτυπο», κατέληξε, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Δειτε Επισης

Το Ad Tag Global Group του «Γκουρού του Digital» στην αγορά της Κύπρου με κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα
Ικανοποίηση TechIsland για το νέο πλαίσιο για την Μπλε Κάρτα-Τι δηλώνει ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου
3ο CITEA Digital Cyprus Conference: Τεχνητή νοημοσύνη και κυπριακές επιχειρήσεις (video)
Η κυβερνοασφάλεια το 2048 μέσα από τα μάτια του Ramsés Gallego
Σημαντική πρόοδος για Κύπρο στην πορεία υλοποίησης των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης
Χαιρετίζει την κατάταξη της Κύπρου για τρίτη συνεχή χρονιά στους «Strong Innovators» ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Β. Πολυκάρπου: Χαιρετίζει τις επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία-Ζωτικής σημασίας η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
Strong Innovator για τρίτη συνεχή χρονιά η Κύπρος-Τι δηλώνει ο Νικόδημος Δαμιανού
Google: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αύξησε τις εκπομπές άνθρακα της εταιρείας μέσα σε πέντε χρόνια
Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων