Φεστιβάλ τεχνών FANEROMENI24 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτισμός παίρνει ζωή ανοίγοντας την αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη Φανερωμένη, και μας προσκαλεί από τις 11 Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα όμορφο Φεστιβάλ Τεχνών να απολαύσουμε παραστάσεις χορού, θέατρο, συναυλίες, αλλά και μοναδικές κινηματογραφικές ταινίες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του, το ΠΙΤΚ φέτος με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, θα μας ταξιδέψει σε μονοπάτια ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα. Το Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη ‘24 εστιάζει σε μια σύγχρονη προσέγγιση και επαναπροσδιορισμό της ιστορίας και ζωής της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχοντας ως μήνυμα την αδιαπραγμάτευτη ενότητα του νησιωτικού χώρου της Κύπρου.

Αρχή στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, κάνει η μουσικοποιητική παράσταση «Κύπρος: Από το χθες στο σήμερα» με ερμηνεύτρια την Βασιλική Χατζηαδάμου παρέα με τον Κυριάκο Μαρκουλλή και 6 καταξιωμένους μουσικούς την Πέμπτη 11 Ιουλίου. Ένα ταξίδι μέσα από τους ήχους της μουσικής και της ποίησης ξεκινώντας από το χθες και φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Μια κατάθεση μαρτυρίας του Λαϊκού μας Πολιτισμού μέσα από αγαπημένα παραδοσιακά και έντεχνα κυπριακά τραγούδια και μέσα από την ποίηση ανώνυμων και επώνυμων λαϊκών ποιητών που κατάφεραν με ευστοχία να αποτυπώσουν την πλούσια ιστορία του τόπου και του ανθρώπου της Κύπρου.

Ακολουθεί, στις 18 Ιουλίου η μουσική παράσταση «Ταξίδι στο Xρόνο: Aρχαία, Μεσαιωνική και παραδοσιακή μουσική της Κύπρου», από τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού σύνολου Sibil•la Ensemble μαζί με Κύπριους και Ελλαδίτες μουσικούς, το οποίο συνδέει διαφορετικές περιόδους και τάσεις αισθητικής από την ιστορία της Κύπρου. Το πρόγραμμα συνδυάζει τραγούδια που προέρχονται από αρχαίες κυπριακές τελετές, μεσαιωνικά τραγούδια από τον Κώδικα της Κύπρου, και παραδοσιακή μουσική που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου , η ομάδα Θεάτρου Βαλίτσα Intra Portas με βάση ντοκουμέντα και τεκμήρια ξένων ταξιδευτών, δημιουργεί την παράσταση επινοημένου θεάτρου “P.S.CYPRUS” για να αναδείξει το αφήγημα της Κύπρου του τότε. Τέσσερις ηθοποιοί στη λογική ενός λαϊκού μπουλουκιού στήνουν ένα γλέντι ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος.

Mε την παράσταση «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.», τη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, η χορεύτρια Erika Guastamacchia (Ιταλία) και ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος (λαούτο, loops), υπό την καθοδήγηση του χορογράφου Giulio De Leo (Ιταλία), ξετυλίγουν ένα πολυεπίπεδο θέαμα χορού, ζωντανής επί σκηνής μουσικής και video art με πλάνα που πήρε η ομάδα από το εσωτερικό του περίκλειστου Βαρωσίου, αντλώντας έμπνευση και αναφορές από τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει στις 26 Σεπτεμβρίου το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Ο Παλμός της Ζωής» . Μια δικοινοτική δημιουργία από τη χορευτικό ντουέτο Μοίρες, την Ιάνθη Σπαρσή και τον Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη Dervish Zeybek, με τη συμμετοχή της ομάδας χορευτριών Mystics Tribal Fusion και της ομάδας τυμπανιστριών ΜΑ*ΓΑΙΑ. Εμπνευσμένη από την πλούσια παρακαταθήκη των γυναικών τυμπανιστριών, χορευτών και χορευτριών της αρχαιότητας.

Με κεντρικό άξονα τον ήχο του αρχέγονου τυμπάνου, του ιερού μουσικού οργάνου της Μητέρας Θεάς, η παράσταση στοχεύει να αναδείξει τη σπουδαιότητα του ήχου, της μουσικής, και της ρυθμικής κίνησης/του χορού ως λατρευτικές πρακτικές και μέσα σύνδεσής μας με το αέναα παλλόμενο ρυθμικό σύμπαν.

Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος μετατρέπεται και αυτή τη χρονιά σε ένα υπαίθριο καλοκαιρινό κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους, με μια σειρά προβολών με βραβευμένες παραγωγές από κύπριους σκηνοθέτες καθώς και ταινίες σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Οι ταινίες που θα προβληθούν φέτος είναι:

  • «Ο Μικρός Νικόλας και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» Παιδικό 1/8/24
  • «Αναζητώντας τον Χέντριξ” οικογενειακό 08/08/24
  • «Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές» Παιδικό 29/08/24
  • «SIN” με την Raquel welch- 18/9/24
  • «Beloved day documentary-Πολυαγαπημένες Μέρες» 19/09/24

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού και είναι προσβάσιμες σε εμποδιζόμενες ομάδες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30, ενώ οι πόρτες εισόδου θα ανοίγουν από τις 20:00.

Oι παιδικές κινηματογραφικές προβολές ξεκινούν στις 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο
Η SoEasy Insurance βάζει «τέρμα» στο άγχος των απλήρωτων τιμολογίων
Μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση στην εκδήλωση «Η Ιατρική στη Μάχη του '74»
16ο Συνέδριο ESG: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Αντίστροφη μέτρηση και όλα έτοιμα για τα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
Όμιλος PGA: Έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με την Colliers-Η σημασία για την κυπριακή αγορά
Η BLegal (Panayiotou Shamma LLC) γιορτάζει τα εγκαίνια του νέου γραφείου στη Λεμεσό
Πραγματοποιήθηκε η 36η ετήσια γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προσηλωμένη στη διαρκή στήριξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η Κυβέρνηση
Τα Carob Awards δίνουν παράταση μέχρι 10 Ιουλίου