Διπλασιάζουν τα έσοδα της ΚΟΠ από το στοίχημα για στήριξη ομάδων και ακαδημιών-Το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Τον διπλασιασμό του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), για στήριξη των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους, προβλέπει κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σήμερα στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην κυπριακή ομοσπονδία που οργανώνει το ετήσιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους».

Για να υλοποιηθεί ο πιο πάνω σκοπός, προστίθεται, απαιτείται τροποποίηση του άρθρου 74 του βασικού νόμου ως ακολούθως:

  • αύξηση της εισφοράς που καταβάλλεται στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων από τους αδειούχους αποδέκτες Κλάσης Α ή Β από 3% επί των καθαρών αποδοχών από στοίχημα σε 4,5%,
  • αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από στοίχημα που καταβάλλεται από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού από 2% σε 3,5%, και
  • αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην κυπριακή ομοσπονδία που οργανώνει το ετήσιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από 1,5% σε τρία τοις εκατό 3%.

Όπως τονίζεται, οι συνεπαγόμενες εισπράξεις από την επιβολή του 3% επί των καθαρών αποδοχών από στοίχημα, οι οποίες θα διατίθενται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους, θα συμψηφίζονται με όποιες εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις των εν λόγω ποδοσφαιρικών ομάδων, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού Σχεδίου Ρύθμισης των Φορολογικών Υποχρεώσεων των εν λόγω ομάδων που εφαρμόζεται από τον Έφορο Φορολογίας.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, ο Υπουργός Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρέχει τη σχετική βεβαίωση ότι οι εν λόγω ποδοσφαιρικές ομάδες είναι συμμορφούμενες με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος.

Δεν τοποθετήθηκε η Αρχή Στοιχημάτων

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, με βάση τα έγγραφα που το συνοδεύουν, για το νομοσχέδιο έγινε... διαβούλευση μόνο με την Αρχή Στοιχημάτων, η οποία, ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντικτύπου, «στάλθηκε αντίγραφο ταυ προτεινόμενου νομοσχεδίου στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στις 27/11/2023 για σκοπούς διαβούλευσης, η οποία θα προέβαινε σε διαβούλευση με άλλους εμπλεκόμενους φορείς».

«Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε επίσημη απάντηση από την Αρχή», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου κλήθηκαν και θα παραστούν στην συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκου, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Γιάννης Ιωάννου, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Χαραλάμπους-Παπαμιλτιάδηεκπρόσωποι και ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας.

Στη συνεδρία της Επιτροπής θα παραστούν, επίσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Σε συνεχή άνοδο το στοίχημα

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα μεικτά έσοδα στοιχήματος αποδεκτών Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Κλάσης Β (διαδικτυακό στοίχημα) ανήλθαν στα €321.490.614, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (€267,620,865) και αύξηση της τάξης του 45% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022 (€221.051.623).

Από το σύνολο των εσόδων των αποδεκτών, τα €84.663.024 αφορούν στους αποδέκτες Κλάσης Α, ενώ τα €236.827.590 αφορούν στους αποδέκτες Κλάσης Β.

Δειτε Επισης

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Τρίτη
Καταβολή €5 εκατ. από ΚΟΑΠ για βιολογική φυτική παραγωγή
Εγκρίθηκε το αίτημα της Κύπρου για στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης
Προς επικαιροποίηση το «Όραμα 2035»-Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση του έργου
ΣΟΑΚ: Έμφαση στην ενθάρρυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων-Οι εισηγήσεις του Συμβουλίου
Σημαντική μείωση στα έσοδα του κράτους το πεντάμηνο-Πού αποδίδεται
Η γραμμή πλεύσης που πρέπει να ακολουθηθεί για το κρατικό μισθολόγιο-Μονόδρομος ο εξορθολογισμός του
Ικανοποίηση ΟΕΒ για το Σχέδιο χορηγιών κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους €591 εκ. το πρώτο πεντάμηνο του 2024
Με παρέμβαση Χριστοδουλίδη ανεστάλη η απεργία των γιατρών του δημοσίου-Τι συμφωνήθηκε