Οι πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή και τι πρεσβεύουν σε οικονομία και επιχειρείν-Φωνές για όλα τα γούστα

Στις κάλπες για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδηγούνται την Κυριακή εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και οι Κύπριοι, με την εκλογική διαδικασία να έχει ξεκινήσει ήδη και να βρίσκεται σε εξέλιξη σε κάποιες χώρες από την περασμένη Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Οι φετινές ευρωεκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα ιδιόμορφο γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον, όπου οι επιπτώσεις διαφόρων γεγονότων των τελευταίων χρόνων άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν έντονο αρνητικό αποτύπωμα στην πανευρωπαϊκή οικονομία και κατ’ επέκταση στην πανευρωπαϊκή κοινωνία.

Οι πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις, οι αποφάσεις που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως ήταν οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις στην Ρωσία και η συνακόλουθη-μεταξύ άλλων-ενεργειακή κρίση, δημιούργησαν σε συνεχεία των συνεπειών της πανδημίας που προηγήθηκε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τα οικονομικά, τόσο των κρατών-μελών όσο βεβαίως και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα ενός τέτοιου σκηνικού, εκ των πραγμάτων τα ζητήματα της οικονομίας μαζί με το μεταναστευτικό, αναδεικνύονται ως τα κυρίαρχα της προεκλογικής ατζέντας και ως εκείνα που δύναται να καθορίσουν την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών.

Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που έχουμε βιώσει και κατά την μακρά προεκλογική περίοδο στην χώρα μας, όπου η οικονομία και το μεταναστευτικό κυριάρχησαν στον δημόσιο διάλογο των κομμάτων και αποτέλεσαν τα ζητήματα εκείνα στα οποία επικέντρωσαν τον πολιτικό τους λόγο στον πλαίσιο της προσπάθειάς τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Η επιτυχία ή αποτυχία τους να πετύχουν τον στόχο τους είναι κάτι που πλέον μένει να διαφανεί στην κάλπη, αυτό που είθισται να λέμε λαϊκή ετυμηγορία είναι που θα μιλήσει και θα αποφασίσει ποια κόμματα, πόσους και ποιους υποψήφιους θα στείλουν στην Ευρωβουλή.

Το σίγουρο είναι πως αυτοί που στο τέλος της ημέρας θα εκλεγούν και θα…ανηφορίσουν για τις Βρυξέλλες, θα ενταχθούν στις συνδεδεμένες με τα κόμματά τους πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή, διαμορφώνοντας θέσεις και πολιτικές που θα καθορίσουν την ζωή μας στα χρόνια που έρχονται.

Ποιες είναι λοιπόν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τι πρεσβεύει κάθε μία από αυτή στα θέματα της οικονομίας; Ποιος είναι ο κοινωνικοοικονομικός προσανατολισμός εκάστης εξ αυτών, ποιες ιδεολογίες εκφράζουν και πώς τοποθετούνται έναντι του επιχειρείν;

Το InBusinessNews συγκέντρωσε και παραθέτει πιο κάτω τις βασικές θέσεις των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις επί μέρους ζωτικές παραμέτρους που ως έννοια εμπερικλείει.

european parliement

EPP-ΕΛΚ(Χριστιανοδημοκράτες): Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης
Μέλος του ΕΛΚ είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός

epp 2

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα(ΕΛΚ) πιστεύει ακράδαντα στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, η οποία κατά την δική του θεώρηση των πραγμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ΕΛΚ, η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ενιαία αγορά υπηρεσιών, υλοποιώντας παράλληλα το ψηφιακό θεματολόγιο, ώστε να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητές της ως παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης στην ψηφιακή αγορά.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την απανθρακοποίηση της Ευρώπης χωρίς να προκληθεί αποβιομηχάνιση. Θέση του ΕΛΚ αποτελεί πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα αποφεύγοντας παράλληλα την υπερβολική κανονιστική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Επίσης, κατά το ΕΛΚ, η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της, καθότι ο οικονομικά προσιτός, βιώσιμος και ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με το ΕΛΚ, χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή απόδοση και στις ενεργειακές υποδομές, ειδικότερα σε διασυνοριακά έργα, θα πρέπει να επιταχυνθούν, υποστηρίζει, ώστε να αποφεύγονται μελλοντικοί ενεργειακοί κλυδωνισμοί στην οικονομία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της Ε.Ε. και του REPowerEU.

Βασικός πυλώνας των πολιτικών του ΕΛΚ είναι πως η Ευρώπη χρειάζεται μια νομισματική πολιτική που να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, η οποία αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιβάλλον, παρέχοντας τις βέλτιστες οικονομικές και νομικές συνθήκες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις με παρόμοια και προσιτά επιτόκια, μεταξύ άλλων μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών μέσων, όπως τα επιχειρηματικά κεφάλαια, η συμμετοχική χρηματοδότηση και τα ομόλογα έργων, καθώς και μέσω δημόσιων συμβάσεων και χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, το ΕΛΚ ζητά ένα ενωσιακό πλαίσιο που θα δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), για παράδειγμα, θα πρέπει σύμφωνα με το ΕΛΚ να εστιάσει περαιτέρω στην καινοτομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Κατά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να τηρεί την αρχή της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, ένα μοντέλο που συνδυάζει την κοινωνική ευαισθητοποίηση με τις δυναμικές αρχές της αγοράς, οι οποίες, τις τελευταίες δεκαετίες, εξασφάλισαν υψηλό βιοτικό επίπεδο και κοινωνικά/υγειονομικά οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις αποτελούν για το ΕΛΚ τους τρεις πυλώνες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών(S&D): Μια ισχυρή και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία
Μέλος του S&D είναι η ΕΔΕΚ, ενώ συμμετέχει και το ΔΗΚΟ

SD edek diko

Προμετωπίδα των θέσεων της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών(S&D) σε ό,τι αφορά την οικονομία αποτελεί η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να λειτουργεί για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας που προετοιμάζει τις βιομηχανίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της για το μέλλον, ενώ ψηλά στην ατζέντα του έχει την περαιτέρω δημοσιονομική ολοκλήρωση της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Επικεντρώνεται στην κοινωνική ισότητα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανανεώσιμης και οικονομικά προσιτής ενέργειας, της παροχής προσιτής στέγης, της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη με διαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων και την καταπολέμησης της φορολογικής απάτης (tax fraud) και των φορολογικών παραδείσων.

Στοχεύει σε δημόσιες επενδύσεις σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής και δίκαιης οικονομίας με ποιοτικές θέσεις εργασίας, ζητώντας μια στρατηγική «made in Europe» και κοινή χρηματοδότηση για έργα κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός στο επίπεδο των φόρων και των δασμών στα κράτη μέλη και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το S&D υποστηρίζει την καθιέρωση ενός ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 18% σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να σταματήσει η μετατόπιση των κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Παράλληλα, θέτει ως προτεραιότητα την στόχευση εταιρειών κέλυφος και τη θέσπιση μέτρων για τη διασφάλιση της κατάλληλης φορολόγησης των υπερκέρδους που παράγονται κατά τη διάρκεια κρίσεων. Τάσσεται επίσης υπέρ πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των αθέμιτων φορολογικών κινήτρων.

Το S&D προβάλλει ως προτεραιότητά του την υποστήριξη στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις κλίμακας, με τρόπο που να τους επιτρέπεται να συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Renew Europe: Ελεύθερο εμπόριο, ανταγωνιστικότητα, εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς
Μέλος του Renew Europe είναι η Δημοκρατική Παράταξη

RENEW EUROPE

Το Renew Europe τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής νομισματικής ένωσης, με θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, σταθερότητα και ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, να μπορούν να ανθίσουν μαζί με τους εργαζομένους τους.

Το Renew Europe είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργαζομένων, επιδιώκοντας συνάμα την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος.

Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «Επιτροπής Επενδύσεων», η οποία θα ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., ενώ θεωρεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Ταυτοχρόνως, προκρίνει την κατάργηση των εθνικών φραγμών στις κεφαλαιαγορές.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, το Renew Europe εστιάζει στη βελτίωση της αντιστοιχίας μεταξύ της εκπαίδευσης και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας και στοχεύει στη μεταρρύθμιση του σχολικού συστήματος, εμπλέκοντας επιχειρήσεις με γνώσεις στο μετασχηματισμό και αναπτύσσοντας εξειδικευμένα προγράμματα μάθησης.

Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: Ανταγωνιστικότητα μέσω πράσινων επενδύσεων, προσιτή στέγη, ενέργεια
Μέλη: Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, θα συμμετέχει σε περίπτωση που εκλέξει ευρωβουλευτή και το Volt

greens

Η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος και επικεντρώνεται στο κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2040, πριν από τον στόχο της Πράσινης Συμφωνίας για το 2050.

Προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω των πράσινων επενδύσεων και διεξάγει εκστρατείες με μια «Πράσινη και κοινωνική συμφωνία». Πρόκειται για ένα πακέτο που υπόσχεται να διοχετεύσει χρήματα από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλους ομίλους σε πράσινες επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και παρέχοντας βασικά δικαιώματα σε όλους στην Ευρώπη.

Υποστηρίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική θα πρέπει να συνδεθεί με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Εμφανίζεται ως υπέρμαχος της προσιτής στέγασης και της μείωσης της φορολογίας για τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης και της μεταρρύθμισης της Ε.Ε.

Σε σχέση με την προσιτή στέγαση, η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στοχεύει να αυξήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε οικονομικά προσιτή στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης.

Σύμφωνα με το μανιφέστο τους, οι Πράσινοι υποστηρίζουν τη θέσπιση ελέγχου των ενοικίων σε πόλεις και περιφέρειες όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί και έχουν γίνει απλησίαστα.

Προτείνουν ένα επενδυτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση των πράσινων βιομηχανιών και υποδομών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών στη δημοσιονομική πολιτική, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Παράλληλα προτείνουν η Ευρώπη να καταργήσει σταδιακά όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2025 και να διοχετεύσει τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές-ECR: Ελεύθερο εμπόριο, εθνική οικονομική ευθύνη
Μέλος του ECR είναι το ΕΛΑΜ

ecr 2

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (European Conservatives and Reformists - ECR) πολιτεύεται με βασική αρχή και επιδίωξη η Ε.Ε. να είναι μια «κοινότητα εθνών που συνεργάζονται σε τομείς όπου έχουν κάποια κοινά συμφέροντα που μπορούν να προωθηθούν καλύτερα με τη συνεργασία».

Ζητούμενο για το ECR αποτελεί ένας ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος που σέβεται όλα τα κράτη μέλη, πιστεύοντας ότι πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στην καλύτερη διαχείριση της Ευρωζώνης παρά στην εμβάθυνση των πολιτικών δεσμών με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το ECR, η δημοσιονομική πειθαρχία, μια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς πολιτική ατζέντα και ο σεβασμός της απόφασης των κρατών μελών να μην υιοθετήσουν το ευρώ, είναι τα βασικά συστατικά για την αποτροπή μελλοντικών οικονομικών σοκ.

Την ίδια ώρα, πιστεύει ότι είναι δίκαιο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να επιδεικνύουν οικονομική και δημοσιονομική ευθύνη και πως η εθνική οικονομική ευθύνη θα πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να τιμωρείται.

Το ECR τάσσεται υπέρ του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε προϊόντα εκτός Ε.Ε. με περιορισμένο και ελεγχόμενο τρόπο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα προϊόντα της Ε.Ε. θα έχουν αυξημένη πρόσβαση σε αγορές εκτός της Ε.Ε.

Πεποίθησή του αποτελεί ότι οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Ε.Ε. πρέπει να ωφελήσουν τους καταναλωτές, προσφέροντάς τους περισσότερες επιλογές προϊόντων, ευρύτερη επιλογή υπηρεσιών και μεγαλύτερη κινητικότητα για τους υπαλλήλους των εταιρειών.

Όπως πιστεύει το ECR, η Ε.Ε. χρειάζεται ρύθμιση με τρόπο που να παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές, χωρίς άνιση εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Είναι ενάντια στην περιττή γραφειοκρατία και θεωρεί πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα επέλθει με την αναζωογόνηση της βιομηχανικής πολιτικής, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και την επαναφορά στρατηγικών παραγωγικών τομέων στην Ευρώπη.

Ομάδα της Αριστεράς-GUE/NGL: Εργασιακά δικαιώματα, δίκαιη κατανομή του πλούτου
Μέλος της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το ΑΚΕΛ

the left 2

Η Ομάδα της Αριστεράς εκπροσωπεί και πολιτεύεται έχοντας στο επίκεντρο, όπως υποστηρίζει, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. και προτάσσει πως η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους με διασφάλιση της δίκαιης κατανομής του πλούτου σε όλες τις κοινωνίες, τις χώρες και τις περιφέρειες.

Κατά την Ομάδα της Αριστεράς, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές απορρύθμισης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους, εξ ου και υπό την διαπίστωση την οποία επικαλείται περί αυξανόμενης ανισότητας, προβάλλει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό σε διάφορους τομείς πολιτικής, από τη διεκδίκηση καλύτερων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μέχρι την ανάδειξη των καταστροφικών επιπτώσεων της φοροδιαφυγής.

Εργάζεται, σύμφωνα με τις θέσεις που προβάλλει, για μια Ευρώπη όπου η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η αλληλεγγύη υπερισχύουν της εταιρικής εξουσίας, επιδιώκοντας ένα ριζοσπαστικό μετασχηματισμό που θα ενισχύει τους πολλούς έναντι των λίγων.

Γενικότερα το κόμμα θεωρεί ότι η αύξηση των ανισοτήτων, η φοροδιαφυγή και η έλλειψη επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η φοροδιαφυγή επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις σύμφωνα με το κόμμα, ενώ υποστηρίζουν ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους και να διασφαλίζεται δίκαιη κατανομή του πλούτου σε όλες τις κοινωνίες, τις χώρες και τις περιφέρειες.

Συγκεκριμένα η Αριστερά ζητά μια στρατηγική κατά της φτώχειας σε ολόκληρη την Ε.Ε., η οποία θα παρέχει αξιοπρεπή, οικονομικά προσιτή και φιλική προς το κλίμα στέγαση ως δικαίωμα σε όλους και μια οδηγία της Ε.Ε. που θα θέτει ανώτατα όρια στα ενοίκια.

Η Αριστερά τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των πλουσιότερων της Ευρώπης, οι οποίοι είναι «και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Ευρώπης».

Η ομάδα επιδιώκει αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια μηδενικού επιτοκίου δανείων από την ΕΚΤ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία με την παροχή κατάρτισης και απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, η ομάδα της Αριστεράς προτείνει την εφαρμογή ενός σχεδίου εγγυημένης απασχόλησης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Τέλος υποστηρίζει ότι οι πόλεμοι είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την περιβαλλοντική κρίση, ενώ ζητά η Ε.Ε. να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2035, δηλαδή 15 χρόνια πριν από τον στόχο που επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία.

Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Identity and Democracy-ID): Λιγότερη Ευρώπη...
Δεν συμμετέχει κανένα κυπριακό κόμμα

id

Η ευρωομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας τάσσεται εναντίον σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη και άμεσης ευρωπαϊκής φορολόγησης.

Πρόκειται για πολιτική ομάδα με έντονη ευρωσκεπικιστική θεώρηση των πραγμάτων, που θέτει στην προμετωπίδα των θέσεων της την προστασία της ταυτότητας των λαών και των εθνών της Ευρώπης και απορρίπτει την «περαιτέρω εξέλιξη προς ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος», καθώς και την εκχώρηση περισσότερων κρατικών εξουσιών στην Ε.Ε.

Προωθεί την προάσπιση του κράτους δικαίου και της ατομικής ελευθερίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης, και απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση, συνεργασία ή συμπάθια προς αυταρχικά ή ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση της ασφάλειας, στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, καθώς και στο να καταστεί η Ε.Ε. λιγότερο γραφειοκρατική.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ID δεν διαθέτει δικό του πολιτικό μανιφέστο, υιοθετώντας και προτάσσοντας τις θέσεις των κομμάτων-μελών του στις διάφορες χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Δειτε Επισης

Τα τρία νομοσχέδια για αντιμετώπιση και πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Τι προνοούν
Βλέπει νέους ορίζοντες στις σχέσεις με την Κύπρο ο Πρέσβης της Κίνας-Συναντήθηκε με Γιάννη Παναγιώτου
Μοιράζει χρήμα στα σωματεία η ΚΟΠ για να παίζουν Κύπριοι ποδοσφαιριστές-Κίνητρο σε δύο άξονες
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι για λύσεις σε προβλήματα του επιχειρείν-Τα τρία ζητήματα προς θετική κατάληξη
Εβδομαδιαία κέρδη 1,16% στο ΧΑΚ
Ξεκαθαρίζει τις θέσεις της για το πέναλτι 12% στις συντάξεις η ΣΕΚ-Τα τρία σημεία που διευκρινίζει
Απογοήτευση αιγοπροβατοτρόφων για το χαλλούμι-«Τα συνεχή διατάγματα έχουν φέρει ασυδοσία»
Πού θα... πάνε τα €351,4 εκ. που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό
Ετήσια αύξηση 11,1% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Ψάχνουν εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών στις δημόσιες συμβάσεις