Ασφάλεια τροφίμων και ο ρόλος των αρμόδιων ευρωπαϊκών και κυπριακών Αρχών

Με σύνθημα «Ασφάλεια τροφίμων: Να είσαι έτοιμος για το απροσδόκητο», η φετινή 6η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων επικεντρώνεται στα έκτακτα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 600 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, επηρεάζονται από διακόσιες (200) περίπου διαφορετικού τύπου τροφιμογενείς ασθένειες, οι οποίες προέρχονται από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων, μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες. Το γεγονός αυτό επιφέρει επίσης 420.000 θανάτους ετησίως. Τόσο οι ασθένειες αυτές όσο και οι θάνατοι, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η ετοιμότητα για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων απαιτεί συγκεκριμένες προσπάθειες τόσο από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις Υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων των χωρών, καθώς και από τους αγρότες, παραγωγούς, υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές. Η ασφάλεια των τροφίμων σώζει ζωές, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων δεν αναγνωρίζουν σύνορα, οπότε σε μια ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένη παγκόσμια τροφοδοσία τροφίμων, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα από ένα εθνικό πρόβλημα σε πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις.

Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων τόσο του Υπουργείου Υγείας, Υγειονομικές Υπηρεσίες και Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και των άλλων αρμόδιων Υπουργείων της ΚΔ, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), όπως επίσης και με τα άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και στην εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών τροφίμων για τους Κύπριους και, κατ΄επέκταση, τους ευρωπαίους καταναλωτές. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΕΕ διαθέτει ένα από τα αυστηρότερα συστήματα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο, διασφαλίζοντας και προωθώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για ασφαλή τρόφιμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Χαιρετίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, υπογράμμισε την ετοιμότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, στην περιφρούρηση της ασφάλειας και ποιότητας των Τροφίμων. Αυτή, σημείωσε, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη της υγείας των πολιτών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητηθούν συνεργιστικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων σε όλους τους τομείς της αλυσίδας παραγωγής, να προωθηθούν λύσεις και τρόποι για μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι καταναλωτές. Προς τον σκοπό αυτό έρχεται να συμβάλει η Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών #Safe2EatEU, η οποία σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τους πολίτες της ΕΕ με στόχο να πραγματοποιούν ενημερωμένα και με κριτική σκέψη, τις καθημερινές επιλογές που κάνουν στα τρόφιμα.

«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι υπόθεση όλων μας»: Αποτελεί συλλογική ευθύνη γι’ αυτό όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας είναι ασφαλή. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το απροσδόκητο επεμβαίνει και η ασφάλεια των τροφίμων τίθεται σε κίνδυνο. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, υπάρχει πάντα κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την ασθένεια.

O ρόλος της εκστρατείας #Safe2EatEU
Η Κύπρος, για 3η χρονιά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία #Safe2EatEU (https://www.efsa.europa.eu/cyEL/safe2eat), βασικός στόχος της οποίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση των τροφίμων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία στις καθημερινές τους επιλογές. Η εκστρατεία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, ανάμεσά τους η σημασία της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων και η προώθηση των πρακτικών μείωσης της σπατάλης τροφίμων, η ασφάλεια των υλικών και αντικειμένων σε επαφή με τα τρόφιμα, οι τροφιμογενείς ασθένειες, οι κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης τροφίμων, κ.ά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να επισημανθούν για άλλη μια φορά τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη της πιστής εφαρμογής των προτύπων στα τρόφιμα και της ορθής ενημέρωσης των πολιτών, για την διασφάλιση ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, προς όφελος της δημόσιας υγείας, του εμπορίου, της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της ευημερίας και της διεθνούς φήμης κάθε χώρας.

https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2024

Δειτε Επισης

Λιμάνι-Μαρίνα Λάρνακας: Διαμαρτύρονται για τα τέλη ελλιμενισμού οι ιδιοκτήτες σκαφών-Τι ζητούν από κράτος και Δήμο
ΤΕΠΑΚ: Υποτροφίες για μεταπτυχιακό στη διεθνή διοίκηση τουρισμού και επιχειρήσεων φιλοξενίας
Στην Ελλάδα η Μαρίνα Χατζημανώλη-Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνάντηση με στελέχη της Royal Caribbean
H Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού-Ο ρόλος και τα ιδρυτικά μέλη
Εκστρατεία Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις διαδικτυακές απάτες
Logistics: Πώς μπορεί η λανθασμένη επιλογή συνεργάτη να πλήξει ανεπανόρθωτα μια εταιρεία
Πλούταρχος Γεωργιάδης: Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και αναμένουμε λύσεις από το κράτος-Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί
Δηλώστε συμμετοχή: Το 15ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ έρχεται την 1η Νοεμβρίου
Κινήθηκε σε ανοδική πορεία ο κύκλος εργασιών στην βιομηχανία
Lobbying στην Κύπρο: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο