Αύξηση 3,3% στον αριθμό αδειών οικοδομής το πρώτο τρίμηνο του 2024-Τα στοιχεία ανά κατηγορία έργου

Αύξηση 3,3% παρουσίασε σε ετήσια βάση ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, με την αξία των αδειών αυτών να ανέρχεται στα €0,73 δισ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13,2%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των αδειών οικοδομής το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 1.876 σε σύγκριση με 1.816 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20,7%.

Ανά κατηγορία έργου, τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία άνοδο παρουσίασαν οι άδειες για έργα πολιτικού μηχανικού με 18,9%, οι άδειες για μη οικιστικά κτήρια αυξήθηκαν κατά 10,7%, ενώ οι άδειες για οικιστικά κτίρια παρουσίασαν μικρή μείωση 0,6% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, άνοδο 11,1% και 10,6% παρουσίασαν οι άδειες για κατασκευή δρόμων και για διαίρεση οικοπέδων, αντίστοιχα.

Ειδικότερα για τα οικιστικά κτίρια, μεγάλη αύξηση, σε ποσοστό 177,6% παρουσίασαν οι μικτές πολυκατοικίες, με τις οικιστικές πολυκατοικίες να καταγράφουν αύξηση 32,9%. Αντίθετα οι άδειες για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες κατέγραψαν μείωση 6,5% και 2,2%, αντίστοιχα.

Με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία, το συνολικό εμβαδό των αδειών που εκδόθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 626.442 τετραγωνικά μέτρα, καταγράφοντας άνοδο 12,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν τα μη οικιστικά κτίρια με 35,2%, τα έργα πολιτικού μηχανικού με 23,5%, ενώ τα οικιστικά κτίρια αυξήθηκαν κατά 6,6%.

Η συνολική αξία των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε €730,2 εκατ. σε σύγκριση με €644,9 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα μη οικιστικά κτίρια με 1,5,4%, ακολουθούμενα από τα έργα πολιτικού μηχανικού με 15,2%, ενώ η αξία των οικιστικών κτιρίων κατέγραψε αύξηση 13,5%, παρά τη μικρή μείωση των αριθμών αδειών οικοδομής. Αντίθετα, οι αξίες για τις άδειες για διαίρεση οικοπέδων και κατασκευή δρόμων παρουσίασαν μείωση 8,5% και 4,2%, αντίστοιχα.

Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Δειτε Επισης

Δύο νέες τουριστικές αναπτύξεις στα σκαριά στην επαρχία Πάφου
Kokoaka: Το νέο πολυτελές brand στην εμπορική ζώνη της Μαρίνας Αγίας Νάπας
Αλλάζουν οι δρόμοι με τα ευφυή συστήματα-Κάμερες, μετρητές και ηλεκτρονικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο (photos)
Μια οικονομία σε ανάπτυξη και ένα διαρκές μοιρολόι χάρη του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας
Το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για Ρωσία-Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG
Τα σημαντικά οφέλη από το άνοιγμα γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών
Θωμάς Καζάκος: Το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Κύπρο να παραμείνει ανέπαφο
Γίνεται πολυσυλλεκτική η Κύπρος… Οι αναδυόμενες αγορές που αιμοδοτούν τον τουρισμό μας
Γ. Ανδρονοπούλου: Ο αντίκτυπος της παρουσίας της Microsoft στην Κύπρο-«Ξεκινάμε την μεγαλύτερη επένδυση...»
Προσθήκες υψηλής γαστρονομίας στο Captain's Bar and Terrace του St Raphael Resort (pics)