Δύο εβδομάδες απομένουν για το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
InBusinessNews 13:03 - 05 Ιουνίου 2024
Δύο εβδομάδες απομένουν για το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, της κορυφαίας σύναξης των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Κτήμα Κουσιουμή.
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος με την εφαρμογή των πρόνοιων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) δύναται να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί μέσα από νέες μεθόδους, τεχνολογίες και πρακτικές.
Φέτος το συνέδριο διοργανώνεται από την IMH και το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus, προσδίδοντας μια νέα διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα με στόχο στην προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, στην ανάπτυξη και βελτίωση του κλάδου αλλα και πως μπορεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων στη αλυσίδα παραγωγής.
Το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Κτήμα Κουσιουμή, στη Λευκωσία, με μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ., καθώς και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται σε διάφορες πτυχές του τομέα γάλακτος και γεωργίας στην Κύπρο.
Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν ομιλίες από σημαντικά πρόσωπα, όπως η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου, καθώς και συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα σχέδια στήριξης για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα από τον ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας, κ. Ανδρέα Α. Γρηγορίου, με έμφαση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις ευκαιρίες που προσφέρει.
Εξετάζεται η κυκλική οικονομία, η διαχείριση αποβλήτων και η μείωση σπατάλης τροφίμων από τον ΓΔ της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας κο Κώστα Χατζηπαναγιώτου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή αυτών των πρακτικών στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ.
Παρουσιάζονται οι επιτυχίες και οι προκλήσεις της παραγωγής χαλλουμιού από τον Μάριο Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλο της Charalambides Christis, καθώς και πρακτικά παραδείγματα και βέλτιστες μέθοδοι για την εφαρμογή ΠΟΠ και την επιτυχή προώθηση προϊόντων ΠΟΠ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Parmigiano Reggiano.
Η εν λόγω ανάλυση θα διεξαχθεί από τον εμπειρογνώμονα επί του θέματος, Δρα Andrea Formigoni, Επιστημονικό Σύμβουλο της Κοινοπραξίας Parmigiano Reggiano και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας του Parmigiano Reggiano.
Αναλύεται το δίκαιο ανταγωνισμού και η Κοινή Αγροτική Πολιτική από τον Δρα Παναγιώτη Αγησιλάου, εστιάζοντας στις προκλήσεις και ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και πώς οι παραγωγοί μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός του πλαισίου της ΚΑΠ.
Επίσης, πραγματοποιείται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον ποιοτικό έλεγχο στη βιομηχανία γάλακτος και χαλλουμιού με ειδικούς όπως τη κ. Μαρία Διαλυνά της Bureau Veritas και τον κ. Φώτης Παπαδήμα, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΤΕΠΑΚ, εξετάζοντας πώς οι πρακτικές ποιότητας και ελέγχου ενισχύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΚΑΠ.
Τέλος, παρουσιάζονται καινοτόμες πρακτικές στη γεωργία και κτηνοτροφία με έμφαση στις νέες φυλές αιγοπροβάτων και την αύξηση της παραγωγής από τον Δρα Σταύρο Μαλά, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, ενώ εξετάζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην κυπριακή κτηνοτροφία από τον Ιωάννη Ξυπολέα της VitaTrace Nutrition, ο οποίος θα παραθέσει παράλληλα και σημαντικές εισηγήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Παρουσιάζονται επίσης καινοτομίες στη φαρμακευτική και νέες δυνατότητες στην κτηνοτροφία, καθώς και αντιμετώπιση προβλημάτων στην παραγωγή ζωοτροφών λόγω κλιματικής αλλαγής από τον Ουράνιο Τζαμαλούκα, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΤΕΠΑΚ. Θα παρουσιαστούν επίσης βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση αιγοπροβατοτροφικών μονάδων από τον Δημήτριο Μάντη.
Το συνέδριο αποσκοπεί να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης, ανάδειξης και αποτελεσματικής προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων όπως το χαλλούμι, να εξετάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα, να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, συνδέοντας τις πρακτικές αυτές με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Ποιους ενδιαφέρει
Το Συνέδριο απευθύνεται προς όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας, αγελαδοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή γάλακτος και την τυροκομία, καθώς και προς επαγγελματίες από άλλους συναφείς κλάδους, όπως επιχειρηματικά στελέχη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (τομείς παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής προϊόντων, εφοδιασμού και υπηρεσιών), αλλά και οργανώσεις του τομέα. Απευθύνεται, επίσης, σε εκπροσώπους από κρατικούς και ημικρατικούς φορείς.
Πληροφορίες
Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου κάντε κλικ εδώ.
Για εγγραφές κάντε κλικ εδώ.
Πληροφορίες
Μέγα Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα και Στρατηγικός Συνεργάτης Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ
Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Το συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ΙMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™
Με τη στήριξη: GAEA – Granting Access to Employment and Entrepreneurship in Agriculture for women
Οργανωτές: ΙΜΗ, Waste Wisely Cyprus
Χορηγοί Επικοινωνίας: CBN (Cyprus Business News), περιοδικό ΙΝ Βusiness, πόρταλ REPORTER, SUPER FM
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:
Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com