Πρωτοβουλία ΚΕΒΕ για αγορά κυπριακών προϊόντων για κάλυψη αναγκών στη Γάζα μέσω «Αμάλθεια»

Το ΚΕΒΕ πραγματοποίησε συνάντηση με το Υπουργείο Εξωτερικών στην παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου, όπου έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του Ανθρωπιστικού Διαδρόμου και τη δυνατότητα αγοράς κυπριακών προϊόντων για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών στη Γάζα.

Στα πλαίσια αυτά έχει δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο, το Ταμείο ΑΜΑΛΘΕΙΑ, στο οποίο γίνονται εισφορές σε χρήματα μόνο από Κράτη και το οποίο θα προχωρεί μέσω εγκεκριμένων διαδικασιών να αναθέτει σε Οργανώσεις του ΟΗΕ (πχ World Food Program των ΗΕ) την αγορά διαφόρων προϊόντων από τις διεθνείς αγορές, αλλά και μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για αγορές αγαθών από την εγχώρια αγορά για αποστολή στη Γάζα.

Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν στην Γάζα, σε πρώτη φάση τα προϊόντα που ενδιαφέρουν το Ταμείο περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα και κυρίως ξηρά τροφή (πχ κονσέρβες, όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, καφέδες και γενικά προϊόντα που μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου, όχι φρέσκα όπως χαλούμι, ψάρια, αλλαντικά και όχι χοιρινό).
  • Είδη οικιακού ιματισμού (Στρώματα, μαξιλάρια, σεντόνια, πετσέτες προσώπου και μπάνιου κλπ).
  • Αντίσκηνα (χωρίς μεταλλικούς στύλους).

Οι κατηγορίες ειδών δύναται σε κατοπινό στάδιο να διευρυνθούν περιλαμβάνοντας και άλλα αγαθά όπως για παράδειγμα φάρμακα.

Το ΚΕΒΕ ως ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του Επιχειρηματικού κόσμου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για διερεύνηση των δυνατοτήτων αγοράς των πιο πάνω προϊόντων από Κυπριακές Βιομηχανίες, ούτως ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην Κυπριακή οικονομία, διασφαλίζοντας ωστόσο την ίδια στιγμή ότι δεν θα διαταραχθεί η επάρκεια προμηθειών στην εγχώρια αγορά και κυρίως οι τιμές των προϊόντων εις βάρος των Κύπριων καταναλωτών.

Προκειμένου να γίνει ορθή εκτίμηση για τις δυνατότητες εξασφάλισης τέτοιων προϊόντων από την Κύπρο το ΚΕΒΕ έχει ήδη αποστείλει ειδικό έντυπο στα μέλη του για να δηλώσουν τη δυνατότητα προμήθειας των συγκεκριμένων προϊόντων.

Δειτε Επισης

Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης