Γίνεται headquartering προορισμός η Πάφος-Το αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Αυξημένο ενδιαφέρον για μεταφορά έδρας και προσωπικού εταιρειών στην πόλη της Πάφου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ρίξουν... άγκυρα στην πόλη του Κινύρα.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις με τις αρχές της Πάφου, οι οποίες δεν αποκλείεται να μετουσιωθούν σε πράξεις το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου (ΕΒΕ Πάφου), Μαρίνος Στυλιανού, τόνισε πως η εγκατάσταση startup και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Πάφο βρίσκεται στις προτεραιότητες, τόσο του Επιμελητηρίου όσο και των τοπικών αρχών.

«Στόχος μας να αναπτύξουμε το headquartering, δηλαδή να μετατρέψουμε την Πάφο έναν ελκυστικό προορισμό για μεταφορά έδρας εταιρειών, αλλά και προσωπικού στην πόλη», υπέδειξε, σημειώνοντας ότι η Πάφος προσφέρεται για εγκατάσταση εταιρειών.

Κληθείς να πει εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες για να μεταφέρουν την έδρα τους στην Πάφο, ο κ. Στυλιανού απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως ήδη έχουν εγκατασταθεί στην πόλη δύο μεγάλες εταιρείες.

Πρόκειται για την JetBrains, εταιρεία που δημιουργεί εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα τη Τσεχία και γραφεία σε 12 χώρες, καθώς και την JPB Solar Energy, μέλος του ολλανδικού Ομίλου JPB.

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στυλιανού, μέσω του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, θα εγκατασταθούν στην Κύπρο και τρεις startups σε εγκαταστάσεις που διαμόρφωσε ειδικά ο Δήμος Πάφου, παρέχοντάς τους όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενεργειακής και της αγροτικής τεχνολογίας (EnergyTech και AgriTech).

«Μας ικανοποιεί πλήρως το γεγονός πως η Πάφος προσελκύει συνεχώς επιχειρήσεις, ειδικά εταιρείες υψηλής τεχνολογίας», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «είναι κάτι στο οποίο στοχεύαμε εδώ και καιρό και παραμένει μία πάγια σταθερή θέση του Επιμελητηρίου, ότι η Πάφος προσφέρεται για το headquartering και προσπαθούμε προς πάσαν κατεύθυνση να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές για να προσελκύσουμε και άλλες εταιρείες».

Εν αναμονή του νέου Τοπικού Σχεδίου

Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, «αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές και οι φορείς της Πάφου αναμένουν τη δημοσίευση του νέου Τοπικού Σχεδίου.

«Πρόθεσή μας είναι να δούμε τι κάνουμε με τις πολεοδομικές ζώνες. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε, γιατί πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες περιοχές που να μπορούν να φιλοξενήσουν γραφεία.

Αυτό είναι κάτι που εμείς ως Επιμελητήριο θα προτάξουμε όταν αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εισηγήσεις και ενέργειες για αλλαγή ζωνών, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν νέα γραφεία, για τα οποία θεωρούμε εμείς ότι θα υπάρξει αρκετή ζήτηση», εξήγησε ο κ. Στυλιανού.

Τα πλεονεκτήματα της Πάφου

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως «θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων πόλεων, τα οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη ο κάθε επιχειρηματίας και η κάθε εταιρεία».

Μεταξύ άλλων, εξήγησε, «έχουμε ένα χαμηλό κόστος ζωής, υπάρχει ασφάλεια για να ζήσει κάποιος με την οικογένειά του, ενώ η Πάφος είναι μία από τις καλύτερες μικρότερες πόλεις για να ζήσει κάποιος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα».

Επίσης, πρόσθεσε, η Πάφος είναι μία παραλιακή πόλη με αξιόλογη ιστορία, ενώ οι επιλογές σε ψυχαγωγία, εστίαση, κ.α. άρχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

«Με βάση όλα αυτά, θεωρούμε ότι το headquartering μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω στην Πάφο τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Στυλιανού.

Δειτε Επισης

Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις 1,5% στους μισθούς μετά από 15 χρόνια-Η συμφωνία ΥΠΟΙΚ,ΣΕΚ,ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ
Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής
Αιφνιδίασαν την Λευκωσία για το τερματικό οι Κινέζοι...«Άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά»
Ανανέωση συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με TechIsland
Τέρμα οι Κινέζοι από το τερματικό στο Βασιλικό-Αποχωρούν πυροβολώντας κατά της ΕΤΥΦΑ
Κίνα: Σημαντική ανάπτυξη για την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία το πρώτο εξάμηνο
4ο Cyber Security Conference: Ο Allan Boardman στην Κύπρο
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
Είκοσι χρόνια CSC Christodoulou-Επετειακή εκδήλωση στην παρουσία συνεργατών και πελατών της εταιρείας