Συγκλίσεις Κυβέρνησης-τυροκόμων για το χαλλούμι-Στόχος να διατηρηθεί ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου

Τον στόχο της Κυβέρνησης να διαφυλάξει το χαλούμι ως ΠΟΠ  και να το διατηρήσει ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σήμερα, μετά από μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώτου, και της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τις αντιπροσωπείες των Συνδέσμων Τυροκόμων, Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους, σε μία σύσκεψη που διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του είπε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις και ότι «αυτό που διαφάνηκε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία προφανώς οφείλεται και στην προϊστορία του όλου θέματος».

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, θα διεξαχθεί ένας νέος κύκλος συναντήσεων υπό την Υπουργό Γεωργίας.

«Αυτό που έχει καταστεί σαφές και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτοί που είναι και παραμένουν οι στόχοι της Κυβέρνησης, είναι η διαφύλαξη του χαλουμιού ως ΠΟΠ  και η διατήρηση του ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, έχουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 και θέλουμε να διαφυλάξουμε την ομαλότητα κατά αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν και μέχρι πότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα γίνουν πολύ σύντομα, στο αμέσως επόμενο διάστημα» και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ληφθούν με αυτό τον γνώμονα, τους δύο άξονες που προανέφερε, ως στόχους της Κυβέρνησης. 

Απογοητευμένος παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του ο Σωτήρης Καδής, Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, για το γεγονός ότι δεν έγινε οποιαδήποτε συμφωνία κατά τη σύσκεψη. «Αναμένουμε από το κράτος να εφαρμόσει τη νομοθεσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις γνωματεύσεις των εισαγγελέων», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι αταλάντευτοι στις θέσεις τους, ή αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με την Υπουργό Γεωργίας, απάντησε ότι θα προσέλθουν στις συναντήσεις, εφόσον κληθούν, για να ακούσουν τις θέσεις της Υπουργού και επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χαιρέτισε ο Μάριος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου.

«Με μεγάλη χαρά είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους τυροκόμους, από την άποψη ότι συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το ύψος των εξαγωγών του χαλουμιού, που αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, μετά τα φάρμακα», είπε.

«Επίσης, συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να τσιμεντώσουμε την εμπορία του χαλουμιού με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ», συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σημείωσε, βέβαια, ότι στη συνάντηση υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, αναφέροντας ότι «αυτή η διαφορά κρατάει πάρα πολλά χρόνια» και γι’ αυτό δεν υπήρχε η προσδοκία να λυθούν όλες οι διαφορές σε μία συνάντηση.

«Όμως από τη στιγμή που συμφωνούμε στις βασικές αρχές και στη γενικότερη στρατηγική, ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρεθεί το κοινό έδαφος για να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε.

Σε ερώτηση αν η προσβλέπουν σε αλλαγή της ποσόστωσης, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι από την έγκριση του ΠΟΠ το 2021 έχουν γίνει 12 αλλαγές στις προδιαγραφές, οι οποίες «μας έχουν επιτρέψει να συνεχίσουμε την εμπορία του χαλουμιού», όπως εξήγησε. «Έχουν μείνει ακόμα κάποιες μικρές αλλαγές, που αν γίνουν θα τσιμεντώσουν ακόμα περισσότερο το ΠΟΠ και θα μας επιτρέψουν θα μεγαλώσουμε τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση αν με την πάροδο της μεταβατικής περιόδου θα μπορέσουν να διαμορφωθούν διαφορετικά τα ποσοστά γάλακτος, απάντησε ότι θα αφήσει τη διαδικασία τρέξει τον επόμενο μήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια συναινετική λύση.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, ο Νίκος Παπακυριακού ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία φάνηκαν και οι αδυναμίες του φακέλου και τα εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το χαλούμι».

«Στόχος είναι το ΠΟΠ να διατηρηθεί και να στηριχθεί, αλλά πρέπει να είναι με τρόπο που να μπορεί να στηρίζει και τις εξαγωγές και κατ’ επέκταση τους παραγωγούς και τη διάθεση του γάλακτος, και του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού», σημείωσε ο κ. Παπακυριακού.

Εξέφρασε, ακολούθως, την άποψη ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι «βαλλόμαστε από πάρα πολλούς εξωτερικούς παράγοντες για να μειωθούν οι εξαγωγές χαλουμιού και δεν πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να βάζουμε περιορισμούς, που να μας δημιουργούν προβλήματα στην εμπορία του χαλουμιού».

«Άλλωστε, πρέπει να αφεθεί ο καταναλωτής να αποφασίσει τι χαλούμι και τι προϊόν θέλει να φάει. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς τι προϊόν πρέπει να διαλέξει για να πάρει στο τραπέζι του», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Νέα προσπάθεια από Σύνδεσμο Τυροκόμων για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και διαφύλαξη των εξαγωγών
Δυσαρέσκεια αυτοκινητοβιομηχανιών Κίνας για τα νέα τέλη της Ε.Ε. για ηλεκτρικά οχήματα
POW! The Shop: Επέκταση στην Πάφο-Άνοιξε στο Kings Avenue Mall (photos)
Miniso: Κάθοδος του brand στην Κύπρο και άνοιγμα στο My Mall Limassol
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και η εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ενίσχυσαν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Ανακάλυψε τις υπηρεσίες του Kings Avenue Mall
Ανάσα στην αγορά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις-H αυστηρή έκκληση του ΠΑΣΥΛΕ στους καταστηματάρχες
Αύξηση 20,7% στον κύκλο εργασιών στον ευρύτερο εμπορικό τομέα το 2022
Στο στόχαστρο της Κομισιόν Temu και Shein-Προς επιβολή δασμών στα φθηνά προϊόντα